Sport

Han har ikke vært på skolen siden mars

Ko­ro­na kre­ver in­di­rek­te of­fer – også i fot­bal­len. Vi­kings stor­ta­lent Sond­re Auklend (17) er blant dem.

Følg RA Sporten på Facebook!

På grunn av det strenge reg­le­men­tet topp­fot­bal­len er un­der­lagt i for­hold til smit­te­vern har ri­si­ko­en vært for stor i for­hold til at A-stal­lens yng­ste med­lem­mer har hatt mu­lig­he­ten til å leve som nor­malt.

– Jeg har ikke fy­sisk vært på sko­len nå si­den i vin­ter. Mars var nok siste gang jeg var i klas­se­rom­met, sier Auklend til RA.

Kris­tof­fer For­gaard Paulsen, som de­bu­ter­te for Vi­kings A-lag sist helg, er for øv­rig i noen­lun­de sam­me si­tua­sjon som Auklend.

LES OGSÅ: Varsler endringer etter Brann-kampen

Tung tid

Auklend, som fram­står langt mer re­flek­tert og vok­sen enn al­de­ren skul­le til­si, er­kjen­ner det åpen­ba­re.

– Her of­rer jeg mye for fot­bal­len, jeg gjør det. Nor­malt er jeg en vel­dig so­si­al per­son av na­tur. Jeg li­ker å ha det gøy. Selv om jeg ikke all­tid har vært like glad i sko­le­ar­bei­det sav­ner jeg fak­tisk klas­se­rom­met nå, sier Auklend – som er i ferd med en tre­årig vi­de­re­gå­en­de sko­le­gang på Wang.

Også i for­hold til kom­pi­ser har han vært nødt til å sty­re unna mye av året. I som­mer, da smit­ten var lav og reg­le­ne noe my­ket opp, kun­ne han være med noe.

I høst har smit­ten økt og det hele ble stram­met til – også i for­hold til topp­fot­bal­len og de­res pro­to­kol­ler. Da har også både so­si­alt liv uten­om og sko­le vært noe som måt­te vike.

Auklend har hel­ler in­gen pro­ble­mer med å se beg­ge si­der av den­ne sa­ken. Han øns­ker på in­gen måte å kla­ge over en si­tua­sjon som er selv­valgt. Det­te er et of­fer han gjør med åpne øyne i jak­ten på en kar­rie­re i fot­bal­len.

– Jeg kun­ne selv­sagt spilt for ju­ni­or­laget og gått på sko­len som van­lig, sier Auklend.

Et slikt valg ville nok li­ke­vel ikke vært rik­tig for en spil­ler som er i ferd med å etab­le­re seg på Vi­kings A-lag. Kva­li­te­ten hans er så­pass høy at han har fått 14 kam­per i Eli­te­se­ri­en i år. Det er ek­sep­sjo­nelt mye for en gutt som ny­lig ble 17-år.

Sam­ti­dig har det også blitt mye mind­re spil­le­tid i år enn hva som ville vært nor­malt om 2-laget til Viking var en op­sjon. Et­ter­som det­te har blitt stengt ned er sel­ve kamp­ti­den mye la­ve­re i an­tall mi­nut­ter enn hva den ville vært med en mer van­lig veks­ling mel­lom A-lag og B-lag. Det mer­ker han.

Så er det selv­sagt ikke all­tid like kjekt å ofre så­pass mye for det som i rea­li­te­ten har vært en plass rett uten­for A-laget i Viking.

Det inn­røm­mer han.

LES OGSÅ: Viking har beklaget til Berntsen

Sko­le­ar­bei­det li­der

Auklend gle­der seg til se­son­gen er over – og en vak­si­ne etter­hvert er på plass. Da kan han igjen gå til­ba­ke på sko­le­ben­ken.

– Det er for eks­em­pel ikke lett å lære seg spansk når du sit­ter ale­ne. Så har sko­len ord­net det slik at vi har fått noe pri­vat­un­der­vis­ning nå.

Han inn­røm­mer at han har falt bak­på med sko­le­ar­bei­det. I ut­gangs­punk­tet skal han ta vi­de­re­gå­en­de over fire år.

– Så får vi se om det om det blir over fire år. Det kan være. Men jeg skal full­fø­re vi­de­re­gå­en­de og har in­gen pla­ner om å gå til­ba­ke for å gjø­re det­te som 30-år­ing. Det tror jeg ikke er smart.

Dag­lig le­der Ei­rik Bjør­nø i Viking skjøn­ner godt at Auklend ikke har det så bra i det dag­li­ge.

– Jeg for­står Sond­re vel­dig godt. Jeg tror man­ge, på fle­re plan i sam­fun­net, kjen­ner på det­te. Unge fot­ball­spil­le­re er in­tet unn­tak. Det­te kan bli en en­som til­væ­rel­se. Så hå­per jeg som alle and­re at vak­si­ne snart kan gi en nor­mal livs­si­tua­sjon igjen.

– Kun­ne dere gjort noe mer for dis­se unge spil­ler­ne som klubb?

– Vi har gjort de til­pas­nin­ge­ne vi fø­ler har vært nød­ven­di­ge. Vår spil­ler­ut­vik­ler Rune Rep­vik føl­ger dem opp gjen­nom uken med å påse at de gjør lek­ser når de skal og mø­ter opp når det er tre­ning. Så er også vår men­tal­tre­ner Frank Heg­ge­bø in­vol­vert. Det er vik­tig for oss at in­gen skal føle seg ale­ne, sier Bjør­nø.

LES OGSÅ: Dette spiller Viking om i avslutningen

Mer fra Dagsavisen