Sport

Han er Vikings hemmelige våpen for å klare det vanskelige talentsteget

Overgangen fra junior til fast A-lagsspiller på toppnivå er sannsynligvis vanskeligste skrittet som talent. Viking har tatt flere konkrete grep for å få enda flere gjennom.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Rune Repvik har en enormt viktig rolle her. Han skal være bruen mellom talent og toppfotball, sier daglig leder Eirik Henningsen.

Repvik (38), som tidligere har trent Alta i Obos-ligaen og Fløya i Toppserien, ble ansatt som toppspillerutvikler i Viking foran 2019-sesongen.

Nå leder han en egen gruppe med ti spillere som er i segmentet mellom unge A-lagsspillere og juniorer som er med på U-landslagene.

Gruppen består nå av Harald Nilsen Tangen, Sebastian Sebulonsen, Herman Haugen, Sondre Auklend, Sebastian Sørlie Henriksen, Lars Erik Sødal, Nils Vallotto, Adrian Bergersen, Henrik Heggheim og Kristoffer Paulsen.

– Så er denne gruppen flytende. Noen vil falle fra og andre vil komme til. Lasse Berg Johnsen var i den i fjor, men lyktes ikke. Samtidig tror vi han kan ta steget nå som han har signert en toårig avtale med Raufoss, sier Repvik.

Når Viking har tatt med så mange unge spillere til La Manga er det fordi klubben tror flere kan ta steget.

– Målet er å få opp én til tre egenproduserte spillere i A-stallen hvert år, forteller Repvik.

LES OGSÅ: Ikke siden 1996 har Viking hatt færre utlendinger i stallen

Hårete mål

Daglig leder Eirik Henningsen har blitt fortalt at dette målet er hårete. Selv synes han egentlig det burde vært enda flere med akademiet Viking har, det stadig bedrede samarbeidsklimaet med de lokale klubbene og nivået på norsk serie.

– Hvorfor skal det ikke være mulig? spør Henningsen.

Repvik er samtidig klar på at det er to steg som skal forseres for en god junior. De skal først komme seg inn i en A-stall. Så skal de ta det virkelig store steget. De skal inn på A-laget.

– Det er to veldig gode eksempler på spillere som har klart det her de siste årene i Kristian Thorstvedt og Adrian Pereira.
Fellesnevneren for dem som lykkes med det aller siste steget er at de er dedikerte, villige til å gjøre det som kreves samtidig som de er mentalt sterke.

– De må kreve sin rett, sier Repvik.

Han hadde Mathias Normann på lån i Alta og bruker gjerne FK Rostov-profilen også som et eksempel.

– Du så fort et enormt potensial. En spiller som ville gjøre alt for å lykkes. Så spiller selvsagt også andre ting inn. I fotball avgjør også tilfeldigheter. Du må være på rett plass til rett tid.

Toppspillerutvikleren gledet seg stort over å se flere av de unge vise godt igjen mot Swarovski Tirol onsdag. Den unge stopperen Henrik Heggheim var et utmerket eksempel. Han ble satt opp mot 202 cm høye Stefan Maierhofer. Spissen på 37 år har 19 landskamper for Østerrike og et hav av gode europeiske klubber på CV-en. Heggheim kom likevel utmerket fra det og viste en herlig ro.

– Han viste heller ikke hvem Maierhofer var før etter kampen, men han klarte seg utmerket, sier Repvik.

Så vet både Henningsen og Repvik at plussene med å få opp egne spillere er store. Ikke minst økonomisk. Da Kristian Thorstvedt, som er delvis utviklet i Viking og delvis i Stabæk, ble solgt ga han ny klubbrekord i kassen.

Faller på senvåren

Samtidig peker Repvik også på realitetene. Ofte vil de unge spillerne vise godt igjen i januar og februar. Så kommer fullblods A-spillere opp på sitt vante elitenivå etter vinterpausen.

– Og da sliter de unge ofte langt mer.

I steget under Repviks gruppe finner du akademiet til Viking. Her er det blitt gjort noen vesentlige endringer etter at kritikken tidvis haglet fra de lokale breddeklubbene rundt fisking av spillere og treningsgrupper og kompisgjenger som ble brutt opp.

RA laget også en miniserie om dette for to år siden.

Daglig leder Eirik Henningsen har engasjert seg personlig i å finne en linje alle kan leve godt med her.

15 år er grensen

Et av grepene som er tatt er at Viking i utgangspunktet starter sin elitesatsing ved 15 år fra nå av.

– De som er 14 nå er med videre, men det blir 15 etter det. Så håper vi først og fremst å komme et sted hvor klubbene selv gir beskjed når spillerne bør til Viking, sier Henningsen – som også påpeker at klubben selvsagt har yngre lag gjennom FK på Eiganes som representerer bredden.

Klubben går nå også aktivt ut for å utdanne grasrotrenere i klubbene. Modellen som har fått steile fronter til å roe seg handler i stor grad om å inkludere breddeklubbene og i større grad ta Viking bort fra regnestykket.

– Det gjør vi blant annet gjennom Ryger-laget. Dette skal være et Stavanger-lag for de mellom 13 og 15. Viking har taktpinnen, men klubbene er også selv involverte her. De har egne sponsorer og et opplegg på utsiden av Viking, forklarer Henningsen.

Vikings akademi er også førsteklasses når spillerne blir gamle nok til at de kommer inn der. I siste rangering var de nest best i Norge og hadde fått fem stjerner dersom klubben hadde hatt en sportsdirektør ansatt. Det har de foreløpig ikke følt behov for med Bjarne Berntsen i en rolle som er ganske lik den engelske manageren.

– Akademiet i Viking er kanonbra. Der har Mats Ullereng gjort en kjempejobb for å sette det sammen, sier Rune Repvik.

– Hva tror du om framtiden til Viking med opplegget i bunn?

– Den ser svært lys ut. Du så det så seint som mot Tirol på onsdag, sier Repvik.

Mer fra Dagsavisen