Sport

Frykter viruset kan drepe drømmen

Jefferson De Souza (24) innrømmer at han reflektert mye over hvor ekstremt dårlig timingen for koronapandemien kan vise seg å være for ham personlig.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter å ha vært den store profilen i lokalfotballen i flere år viste den dribleglade vingen at han også klarer seg på høyt nivå da han spilte første halvdel av sesongen for Nest-Sotra i Obos-ligaen i fjor.

Så skjedde det store i vinter. Drømmen gikk i oppfyllelse da Viking la en ettårig avtale på bordet i vinter. For den tidligere Brodd-helten skulle nå alt ha handlet om å overbevise Bjarne Berntsen om at han fortjener å være en del av toppfotballen.

Så kom koronaviruset.

– Jeg har tenkt litt på dette. Såpass ærlig må jeg være, sier han til RA.

LES OGSÅ: Ytterligere utsettelse endrer ikke Viking-spillernes hverdag

Ser det store bildet

Når tankene melder seg prøver han å skifte over til å se på det store bildet for å veie opp mot tankene som går på egen fotballkarriere.

– Dette er jo likt for alle. Et problem for hele samfunnet. Det er ikke bare meg som blir rammet. Så har vi også en del andre spillere i stallen på utgående avtaler, sier han.

Nå handler alt om å prestere på trening – i det begrensede formatet det kan foregå i.

Så krysser vingen alt han har av fingrer og tær for en oppstart av serien 15. juni. Det er det som ligger på bordet nå. Samtidig vet han utmerket godt at det fort kan bli enda senere. I verste fall blir det ikke spilt fotball i år.

– Om det blir en ekstremt komprimert og full sesong kan dette jo også slå ut motsatt for deg med mange ekstra muligheter?

– Den tanken har jeg også brukt litt tid på å tenke. Dette kan også gi meg en mulighet.

Overraskelser

Uansett mener han at viruset allerede kan ha gjort noe med mekanismene som normalt ville vært i spill.

De Souza ser for seg at det kan gi store utslag i Eliteserien når den en gang starter.

– Jeg tror det kan bli en veldig rar serie i år. Vi vet blant annet ingenting om hvordan dette vil påvirke spillerne mentalt. Og hvordan slår en så ekstremt lang oppkjøring ut? For mange av de nye, eller helt unge spillerne, er den enda lengre. Mange startet oppkjøringen allerede i november i fjor for å være best mulig forberedt. Selv er jeg en av dem fordi jeg ville ha en kontrakt, sier De Souza.

Det gir usikkerhet.

– Det er en balansegang nå som vi ikke vet. Hvor hardt skal du trene nå? Skal du legge inn mer fri? Det er nesten umulig å vite svarene på det.

Han tror vi kan se store overraskelser ut over det normale i årets Eliteserie på grunn av viruset. Klubber kan komme litt fra intet og gjøre det ekstremt bra. Kanskje også vinne serien.

Starter opp onsdag

De Souza og Viking hadde tirsdag sin siste dag med påskeferie. Spillerne, som slapp unna permitteringer da regelverket for organisert trening ble endret, har sin først økt på stadion i onsdag.

Serien er nå tenkt satt i gang 15. juni. Det blir fort uten publikum om det skjer.

Fakta:
Spillere med avtaler i Viking som går ut etter denne sesongen:

  • Johnny Furdal
  • Jefferson de Souza
  • Harald Nilsen Tangen
  • Iven Austbø
  • Rolf Daniel Vikstøl
  • Even Østensen
  • Zymer Bytyqi
  • Ylldren Ibrahimaj

NB! Tommy Høiland er den siste som har forlenget.

Mer fra Dagsavisen