Friidrett

Lokal utøver drømmer om OL-plass: – 50/50 om det går eller ikke

Zerei Kbrom Mezngi (35) drømmer om OL-deltakelse. Trener Einar Søndeland mener det er gode muligheter for at drømmen blir til virkelighet.

Stavanger — Mezngi kom til Norge i 2012, og fikk i fjor norsk pass. I år håper han å kunne delta i de olympiske lekene for Norge.

Søndeland og eleven har reist til Manchester for å delta i Müller British Athletics Championships. Fredag skal Mezngi gi alt i 10 000-meter, i kampen for å få delta i OL.

Kravet for å kvalifisere seg til lekene er å fullføre 10 000-meter på 27,28,00 minutter. Mezngis personlige rekord på distansen er 28:04.29 minutter, likevel tror treneren det er mulig at OL-plassen sikres fredag.

Dårlige vinterforhold i Stavanger

Ifølge Søndeland har forberedelsene vært langt fra optimale. Det kalde vinterværet førte til mye snø og is på veiene i Rogaland. For Mezngi som løp rundt 23 mil utendørs, hver uke, fikk det konsekvenser.

– Når man ferdes på slikt føre må man ta i bruk noe støttemuskulatur for hvert steg man tar. Det gjelder alle som er ute på isete føre. Når man løper så mye som Zerei, dag etter dag, uke etter uke på sånt føre kan det oppstå feil. Til slutt gikk det galt for ham, sier treneren.

Komplikasjonene satte det opprinnelige treningsprogrammet til Mezngi på vent i elleve uker. I mellomtiden ble dagene fylt med alternativ trening, for eksempel løping i basseng.

OL kan forandre Mezngis hverdag i framtiden

Nå ser formen likevel ut til å være tilbake, og Søndeland ser fram til løpet, som avholdes fredag 22.30 norsk tid. Skulle Mezngi kvalifisere seg vil det være av stor betydning for framtiden og hverdagen hans.

– Friidrett er en stor idrett. Jeg tror det er den idretten under lekene med flest timer på tv. Han er en heltidsutøver, han lever av å løpe. Kommer han seg til OL vil det gi store ringvirkninger kommersielt. Bedre kontakter, sponsorer også videre. Løpet på fredag blir viktig, slår Søndeland fast.

Håper været spiller på lag

Været er en faktor man ikke skal glemme når man holder på med utendørsidrett. Søndeland har fulgt værmeldingene tett de siste dagene. De har gitt ham bekymringer han ikke får gjort noe med.

– Da jeg sjekket værmeldingen på onsdag meldte de at det skulle blåse 8–9 sekundmeter vind. Under slike forhold er det ikke mulig å løpe under det kravet som er satt, så avgjørende er vinden i denne grenen. Nå har den bedret seg betraktelig. Om den forrige værmeldingen jeg så slår inn blir det 2–3 sekundmeter. Det er ikke så verst, så vi krysser fingrene for det, erkjenner han.

Det er ingen tvil om at en kvalifisering vil bety mye, både for utøver og trener. Søndeland skryter av formen til Mezngi, som har vært på et helt annet nivå de siste par årene enn tidligere.

– Det er mulig. Vi håper selvfølgelig at vi skal til Tokyo i sommer, men er han ikke god nok, så er han ikke god nok. Sånn er det bare. Lykkes han kommer vi til å ta helt av, slår treneren fast.




Mer fra Dagsavisen