Friidrett

Ap-politiker langet ut mot Jakob (16)

Bystyrepolitiker Terje Lunde i Sandnes kritiserte Jakob Ingebrigtsens oppførsel, etter at 16-åringen feiret før han gikk i mål under forsøket på 1500 meter i U20-EM i helgen.

Jakob Ingebrigtsen får kritkk for oppførselen og måten han feirer på. Her fra Bislett Games. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix
Følg RA Sporten på Facebook!
Jakob Ingebrigtsen tok to gull under U20-EM i Grosseto i helgen, og falt fra et mulig tredje gull i 1500-meterfinalen. Lovordene har strømmet inn for unggutten, men enkelte har også kritisert 16-åringen for oppførselen. Deriblant bystyrepolitiker Terje Lunde for Arbeiderpartiet i Sandnes.
I en tråd om Ingebrigtsen på Aftenbladets Facebook-side skriver Lunde følgende: «Tullitte spør du meg. Ka slags oppførsel ska me akseptera av dessa karane. En på trynet eit løb e vel passande.»

– Jeg har snakket med Terje om saken, og han fortalte at han hadde blitt spurt om hans mening om måten Jakob Ingebrigtsen feiret på før han gikk i mål. Da svarte han det som var hans private mening, og det får stå på hans regning, sier gruppeleder Annelin Tangen til RA.

LES OGSÅ: Lillebror Ingebrigtsen satser mot VM

Ordføreren forstår ikke poenget

Lunde mente det var tullette av Ingebrigtsen å feire, og stilte spørsmålstegn ved hva man skal kunne akseptere av oppførsel fra «disse karene».

– Vi kan ikke styre hva våre bystyrerepresentanter skriver og mener på sine personlige Facebook-kontoer, og vi har heller ingen regler for hvordan man skal oppføre seg på sosiale medier. Men det er klart at du som bystyrepolitiker gjerne bør tenke deg om hva som er bra og ikke bra å skrive, sier Tangen, som mener at bruken av sunn fornuft i sosiale medier er en god ting.

Verken hun eller ordfører Stanley Wirak (Ap) stiller seg bak det deres partikollega har skrevet.

– Jeg forstår ikke poenget med å skrive det han skrev. Terje får stå for det han har skrevet, men for meg er Ingebrigtsen-brødrene gode representanter for byen og supre å ha for idrettsmiljøet. Vi er veldig glade for at vi har dem i Sandnes, og setter stor pris på deres innsats, sier Wirak til RA.

LES OGSÅ: Nytt gull til Jakob Ingebrigtsen

– Rimelig spesielt

Det var NRK som først omtalte saken. Både pappa Gjert og storebror Henrik har vært ute i kommentarfeltene og forsvart lillebror.

– Jeg synes det er skuffende, noen er urettferdig stygge med Jakob. Det er nok litt på grunn av hans feiring på torsdag, men likevel synes jeg det er dårlig gjort at han blir behandlet på en sånn måte, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Også Kenny Rettore, bystyrepolitiker og mangeårig leder av Sandnes IL, synes kommentarene er langt over streken.

– Jeg synes det er rimelig spesielt av en så sentral politiker å utrykke seg så kritisk overfor en gutt på 16 år. Du finner ofte en eller annen form for negativitet kombinert med gode sportslige resultater. Bare se på Chris Froome nå i Frankrike og det Petter Northug har fått høre gjennom hans karriere, sier Rettore.

Det har ikke lyktes RA å få kontakt med Terje Lunde på telefon mandag, men på våre Facebooksider skriver han følgende:

– Jeg unner hele Ingebrigtsen-familien suksess. Men med et så proft opplegg bør vel også måten man opptrer på være en del av dette. Ønsker lukke til videre, Sandnes er stolte av dere.

LES OGSÅ: Snublet på 1500, men vant 5000 meteren

Pål Karstensen

Pål Karstensen

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen