Sport

Fra opprykk til krise i løpet av en uke: – Det føles helt absurd

Den enorme gleden over å ha sikret eliteseriecomeback la seg brennkvikt i Viking HK. Koronasmellen gjør forutsetninger, som alt var vanskelige, enda tøffere. På toppen av det hele har de fleste utgående avtaler. Inkludert trener Joar Gjerde.

Følg RA Sporten på Facebook!

I 2019 ble Viking håndball endelig gjeldfrie etter årevis med økonomisk etterslep i millionklassen. Parallelt med oppryddingen satte også den sportslige satsingen fart og kulminerte med opprykk til eliteserien 8. mars. Det kom bare tre år etter at klubben var i 2. divisjon og sto på kanten av stupet for videre eksistens.

Ryddejobben som har blitt gjort, både av styret og på banen, har vært formidabel. Nå ser det brått langt mørkere ut igjen på grunn av et viruset.

Klubben permitterte samtlige allerede fire dager etter at opprykket ble feiret.

Det dreier seg i klartekst om trener Joar Gjerde i tillegg til den delen av spillerstallen som har profesjonelle deltidskontrakter med klubben. Disse står, i teorien, nå fritt til å signere for hvem de vil.

– Kortsiktig sett så sparer vi inn noe lønnskostnader, men på lengre sikt kom kornona på verst mulige tidspunktet for Viking, sier styreleder Tor Henrik Knutsen til RA.

LES OGSÅ: Full feiring etter sofaopprykk

Skulle ta steget

Det var nå klubben for alvor skulle ta sats for å bygge mot en bærekraftig satsing på toppnivå igjen. De var allerede i gang med å fri til næringslivet. Planen var å styrke både administrasjonen og spillerstall gjennom økte inntekter. Det anses som helt nødvendig for å ikke bli en døgnflue.

– Nå må vi være realister. Vi kan ikke bygge noe luftslott her, sier Knutsen.

Paradokset er også at ingen vet når en ny sesong starter.

– Da er det vanskelig å skrive kontrakter.

Så peker Knutsen på at ingen vet hvordan markedssituasjonen for en håndballspiller vil se ut framover.

– Det kan være til vår fordel. Mange har ikke klubber å gå til. Det kan bli mange frigitte spillere i hele håndball-Europa.

Sportslig sett var planen å finne spillere med rutine fra toppnivå som kunne gi drahjelp til alle talentene som alt er i klubben. Knutsen innser at dette blir uhyre vanskelig nå. Kontinuitet er selvsagt fint, me han er også realist. Noen erfarne spillere, som fortsatt har sulten, var hva klubben behøvde.

Nå er det knapt vits i å prøve. I alle fall foreløpig.

– Vi er avhengig av større inntekter for å bygge. Det å hente inn sponsorkroner nå er ikke lett. Vi har ikke mange å tape, men håper de eksisterende har ryggrad til å bli med videre.

Kan miste det de har

Det som likevel bekymrer aller mest for den nyopprykkede klubben er utsiktene til at mange av inntektene de har kommet seg til dagens nivå med nå blir revet bort. Viking var forberedt på lavbudsjettsatsing, men de sliter om det lille de har nå røres.

– Vi er veldig avhengig av inntektene fra håndballskoler og dugnader. Det er store potter for oss. Vi har for eksempel jobbet rundt alt som skjer på Stavanger Forum. Det stopper. Ryker ONS ryker også mye av våre inntekter, sier Knutsen.

Styrelederen vet også at knekken i et oljedrevet lokalt næringsliv kan bli enda mer blodig enn nasjonalt.

– Rene oljesponsorer var passé i Viking for noen år siden. Vi har i større grad støttet oss til lokalt næringsliv og summen av mange små. Så er det er klart jeg er bekymret overfor det som nå skjer der.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Klister og kannibalisering

Mange på utgående

Trener Joar Gjerde er støtter styrelederen i at timingen på krisen knapt kunne vært verre.

– Det føles absurd. Du rykker opp søndag. Så tvinger den største krisen som har rammet Norge i moderne tid deg ut i permisjon fredag.
Gjerde peker på at veldig mange av klubbens beste spillere har avtaler som er utgående. De ville ha klarhet i divisjon før de forhandlet om fortsettelsen.

Disse forhandlingene skulle Viking ta rett etter at opprykket ble sikret. Slik ble det ikke.

Gjerde erkjenner at han er usikker på hvordan det vil slå ut. Foreløpig er det knapt overganger i håndballen. Ingen virker å ville utfordre jussen rundt permitteringer ved å knytte til seg spillere i den situasjonen. Samtidig er det noen få klubber som ikke har permittert alt. Det gjelder ifølge gjerde Fyllingen og delvis Elverum. På kvinnesiden er det Vipers som har beholdt spillerne i jobb.

– Selv kjenner jeg også på det etiske og moralske rundt å ringe nye spillere, selv de uten kontrakt neste år, nå som våre egne er permitterte, sier Gjerde.

Han opplyser at klubben nå vil starte på jobben med å forlenge avtaler ganske snart – på tross av at det ikke er mye de vet.
Selv har han jobbet seg halvt i hjel de siste tre årene med Viking, lærerjobb på St. Svithun og aldersbestemt landslagstrenerjobb.
Nylig sa han opp den siste. Med en nyfødt i hus var håpet å kunne konsentrere seg mer om Viking – forhåpentlig i en litt større stillingsbrøk.

Nå er også ting i det blå for treneren – som også har utgående avtale.

– Jeg har sagt nei til andre håndballjobber allerede. Her i Viking har jeg investert mye tid og følelser. Jeg vil at Viking skal lykkes – om det blir med meg eller andre. Så har jeg selvsagt ikke lyst til å gi meg nå.

Gjerde beskriver det hele som en ekstremt uoversiktlig situasjon – hvor en ikke engang vet når serien eventuelt vil starte.

– NHF jobber med tre alternativer. Plan A er start som planlagt i september. B er i oktober uten sluttspill. Plan C er uten sluttspill og med halv serie fra jul. Vi får se hva det blir til. Nå håper vi først av alt på noen svar om når vi kan trene og håper å slippe inn i hallen igjen etter påske. Vi må nesten jobbe ut ifra det.

Mer fra Dagsavisen