Viking

Viking tangerte gammel rekord: – Ikke helt der vi vil være ennå

Vestlandsderbyet ble en drømmekamp for de mørkeblå som vant 0-2 i Bergen.

– Det er vel på tide de får et hjemmetap, sa Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim til rettighetshaver TV 2 før kampstart – og slik ble det.

Ikke siden 2021 hadde Brann tapt en kamp på Brann Stadion, men det gjorde et formsterkt Viking noe med søndag. En nydelig fulltreffer fra Sondre Bjørshol og strafferevansj på overtid fra Niklas Sandberg var med på å sikre Viking en seier med historisk sus foran rundt 1000 bortesupportere.

De tre poengene i Bergen er ikke bare nok til å ødelegge en stolt hjemmestatistikk for Brann, men Viking pyntet også på egen statistikk. De er nå oppe i sju seiere på rad, noe som gir en like lang seiersrekke som den lengste i klubbhistorien – og den er fra 1972. 51 år senere er Viking satt i posisjon til å utfordre den gamle rekorden fra mesterlaget på 1970-tallet.

Likevel var det langt fra en Viking-dominert kamp på Brann Stadion. Rødtrøyene kom ut i et voldsomt tempo, og Viking fikk knapt kjenne på ballen gjennom de første 15 minuttene. Zlatko Tripic ble liggende etter en smell, og det ga de mørkeblå en nødvendig pust i bakken da Brann dominerte som mest på banen.

– De første 15 minuttene synes jeg Brann hadde fullstendig overtaket, sier Tripic til TV 2.

Brann-Viking

Vi er gode, men vi er ikke helt der vi vil være ennå.

—  Niklas Sandberg

Mener Viking kan bli bedre

Viking tok ledelsen etter 29 minutter. De mørkeblå kontret. Lars-Jørgen Salvesen ble liggende på midtbanen, mens Sander Svendsen fikk spillet til å flyte videre. Ballen gikk ut på venstresiden der Tripic fikk ballen inn i 16-meteren. Patrick Yazbek bommet på en skuddmulighet, men Sondre Bjørshol var våken og sendte ballen rett i mål med sin fjerde scoring i Eliteserien 2023.

Hjemmelaget viste i lange perioder hvorfor de har vært ubeseiret hjemme i lang tid. Brann var angrepshissige, og kjempet hardt for utligning. Det var også to stolpetreff i løpet av kampen.

På overtid, etter en rekke bytter og taktiske justeringer hos Viking med blant annet Viljar Vevatne inn som femtemann i forsvaret, kom de mørkeblå på kontring.

Én av kampens store spillere, Patrick Yazbek, fikk ballen med seg opp mot Niklas Sandberg. Lura-gutten kom seg inn i 16-meteren og ble felt. Dommeren pekte på straffemerket, og Sandberg tok ballen.

Som en revansj etter straffebommen i cup-exiten mot Raufoss sikret han tre poeng for de mørkeblå fra ellevemetersmerket.

Sandberg mener selv at Viking har mer å gå på, selv om de gjenerobret andreplassen i Eliteserien med seieren i Bergen.

– Vi er gode, men vi er ikke helt der vi vil være ennå. Vi har ikke nådd toppnivået, sier Sandberg.

Niklas Sandberg

David Brekalos siste Viking-kamp?

Den store snakkisen i Stavanger er uansett midtstopper David Brekalo. Som vanlig spilte sloveneren en solid kamp for de mørkeblå, men det store spørsmålet er når han forlater Viking.

Til rettighetshaveren hadde ikke kaptein Tripic så mye mer å melde enn akkurat det.

– Vi vet også veldig lite. Vi vet at den dagen han drar ønsker vi ham lykke til. Han fortjener sjansen, sier han – og slår fast:

– Det er bare spørsmål om tid.

---

KAMPFAKTA

Eliteserien, fotball.

Brann – Viking 0–2 (0–1)

Brann Stadion, 15.903 tilskuere.

Mål: 0–1 Sondre Bjørshol (29), 0–2 Niklas Sandberg (str. 90).

Dommer: Sigurd Kringstad.

Gult kort: Japhet Sery Larsen, Brann, David Brekalo, Nicholas D’Agostino, Viking.

Lagene:

Brann (4-3-3): Mathias Dyngeland – Thore Pedersen (Svenn Crone fra 67.), Fredrik Pallesen Knudsen, Japhet Sery Larsen, Ruben Kristiansen (Rasmus Holten fra 84.) – Niklas Wassberg (Ulrik Mathisen fra 45.), Sivert Heltne Nilsen, Felix Horn Myhre – Frederik Børsting (Ole Didrik Blomberg fra 45.), Bård Finne, Niklas Castro (Aune Heggebø fra 67.).

Viking (4-3-3): Patrik Gunnarsson – Sondre Bjørshol (Herman Haugen fra 74.), David Brekalo, Djibril Diop, Shayne Pattynama – Harald Nilsen Tangen (Birkir Bjarnason fra 86.), Markus Solbakken, Patrick Yazbek – Sander Svendsen (Niklas Sandberg fra 69.), Lars-Jørgen Salvesen (Nicholas D’Agostino fra 74.), Zlatko Tripic (Viljar Vevatne fra 86.).

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: