Viking

På ett område knuser Viking konkurrentene

Torsdag ble det klart at Viking er landets beste.

Norsk Toppfotball gjennomfører årlig «Akademiklassifiseringsrapporten», og i 2022 var Viking laget som klatret helt til topps i Norsk Toppfotball – ett poeng foran Vålerenga.

Selv om det ikke har vært noen sportslig suksess med A-lagets 11. plass i Eliteserien ble det derimot jubel i Jåttåvågen da de fikk resultatene i rapporten.

– Dette arbeidet har Mats Ullereng drevet godt i sju-åtte år, og vi har hatt suksess. Spillere har fått komme opp på A-laget, fått spilletid og blitt solgt videre, sier Viking-sjef Eirik Bjørnø til RA – og legger til:

– Samtidig gir akademiet vårt fotballspillere i regionen muligheter for utvikling.

Et velfungerende akademi er avgjørende på vår reise mot videre utvikling av Viking som en stabil toppklubb.

—  Mats Ullereng

– Nå skal klubben ta ytterligere steg

Klubbens mål for akademiarbeidet er å utvikle spillere til A-laget, for deretter å selge dem til topp 15-ligaen. I tillegg skal det utvikles spillere til toppfotballen.

Bare i år har Viking solgt Veton Berisha og Sebastian Sebulonsen til henholdsvis Sverige og Danmark, hvor Berisha gikk gjennom akademiet i forbindelse med videregående skolegang. Sebulonsen kom fra Sola som 20-åring.

På A-laget har Harald Nilsen Tangen etablert seg, mens Edvin Austbø, Herman Haugen, Magnus Rugland Ree, Vebjørn Hagen, Kristoffer Forgaard Paulsen og Sondre Auklend er en del av A-lagsstallen.

– Et velfungerende akademi er avgjørende på vår reise mot videre utvikling av Viking som en stabil toppklubb. Strategisk utvikling av regionale talenter har bidratt sterkt til å ta oss tilbake til toppen av norsk fotball. Nå skal klubben ta ytterligere steg, og stegene skal selvfølgelig tas med utvikling av regionale talenter i høysete, sier Mats Ullereng i pressemeldingen.

Mats Ullereng

En andel av TV-inntektene fordeles ut fra akademiklassifiseringen, og Viking får naturligvis full pott av den potensielle utbetalingen gjennom å få fem stjerner i klassifiseringen.

De pengene er det en plan for.

– Vi har vært i kategorien lenge, så de pengene går rett inn i akademiet, sier Bjørnø.

De har 14 fulltidsansatte trenere i akademiet, i tillegg til to deltidsansatte (50-99 prosent). Kun Bodø/Glimt har flere. Det gjennomsnittlige budsjettet for femstjerners akademier er på 14.406.388 kroner, og lønnskostnader på trenere er naturligvis en høy del av klubbenes kostnader med å drive talentutvikling.

– Vi øker ressursene neste år, og håper å øke gradvis i årene som kommer, sier Bjørnø.

Sikter mot toppen

Rapporten forteller også at den klubbutviklede andelen av A-lagsstallen har gått ned fra 50 prosent i 2021 til 41 i år. Den største nedgangen er derimot på spilletiden, hvor klubbutviklede spillere sto for 21 prosent av spilletiden i Eliteserien 2022 for de mørkeblå, mens det i 2021 var 40 prosent. I Bjarne Berntsens siste år som Viking-trener (2020) ble 51 prosent av spilletiden gitt til klubbutviklede spillere.

Et eksempel som bygger opp om tallene er Vikings kamp mot Molde i slutten av sesongen. Da spilte de mørkeblå med to rogalendinger (Sondre Bjørshol og Yann-Erik de Lanlay) fra start, noe også seriemesterne (Birk Risa og Magnus Retsius Grødem) gjorde.

I en hverdag bygget på konkurranse har Viking naturligvis funnet forbedringsområder gjennom rapporter.

– Det er et omfattende kriteriesett i akademiklassifiseringen, så det er mange ting vi får målt. Vi prøver å utvikle oss hver dag, og skal jobbe mot toppen i Norge og Europa som akademi, sier Bjørnø.

Sandnes Ulf fikk to stjerner i klassifiseringen, og oppnådde en score på 81 poeng.

– Akademiklassifiseringen legger listen høyt i det daglige utviklingsarbeidet. Vi bruker den aktivt som referanse for å profesjonalisere og kvalitetssikre oppfølgingen av framtidens Sandnes Ulf-spillere, sier Ulfs utviklingsleder Aleksander Midtsian i pressemeldingen.

Mer fra Dagsavisen