Viking

Årets Viking: Dette rådet har han til klubben

Med 31,7 prosent av stemmene har leserne talt. David Brekalo (23) er Årets Viking i 2022. Hovedpersonen, som kan bli solgt i vinter, har et tydelig råd til Vikings vei videre.

Den slovenske stopperen legger ikke skjul på at han synes det er stor stas at RA-leserne har pekt på ham.

– Dette er en stor ære! Jeg vil takke alle som har stemt på meg. Det betyr faktisk mye. Det er noen andre veldig gode spillere og store navn i denne klubben. Flere av dem har også vært her mye lengre enn meg, sier Brekalo til RA.

Avstemningen har blitt holdt siden 1972 og navnene Brekalo nå får stå ved siden av på listen er utvilsomt også tunge. Nummer to i år ble Kristoffer Løkberg (24,2 %) med Maï Traore som nummer tre (21 %).

Landslag og Europa-eventyr

– Hvor har du utviklet deg mest i år som spiller?

– Egentlig har jeg blitt litt bedre på mange felt etter at jeg kom til Viking. Så er det selvsagt sånn at jeg har utviklet meg litt mer på noen områder enn andre, men det handler om en total. Det har også vært bra for meg å flytte fra mitt eget miljø og by for å kun vie meg helt til fotball. Da jeg kom til Stavanger forventet jeg ikke å bli tatt så bra imot. Det var ekstremt lett å tilpasse seg. Både til kunstgress og en helt annen type fotball.

Selv om sesongen endte med en traurig 11. plass, og havarerte helt etter tapet mot Steua, sitter Brekalo også igjen med noen gode minner. Både sportslig sett og fra noen av folkefestene på SR-Bank Arena.

– Som lag vil jeg trekke fram kampen mot Sparta Praha. Det var ikke mange som trodde på oss før bortemøtet. Kanskje bare de aller tettest på oss. Da vi slo dem ut hjemme uken etter var det et fantastisk øyeblikk, sier Brekalo – og fortsetter:

– For meg personlig kan jeg ikke si et øyeblikk, men vil trekke fram at jeg kom meg inn på landslaget denne sesongen. Det var utrolig viktig for meg. At jeg valgte Viking, og kom hit sist sommer, var et helt rett valg for å klare å oppnå det. I alle fall fram til nå. Det satte meg på kartet.

Mange forventet nok at Brekalo skulle bli solgt i sommer. Da Slovenia møtte Norge på Ullevaal stappet han Erling Braut Haaland i lommen og var en gigant.

Likevel kom aldri budene. Vikings sesong gikk samtidig i oppløsning og Brekalo mistet etter hvert plassen på laget hos Slovenia.

Det har igjen ført til at han i RA nylig gikk ut med et ønske om at Viking selger ham i vinter – dersom det er et bud de mørkeblå kan leve med og et steg videre for ham klubbmessig.

Mine konkurrenter på stopperplass spiller i Udinese, Angers og Spartak Moskva. Jeg kan ikke klage over at jeg ikke får starte da og må si meg enig med landslagssjefens valg.

—  David Brekalo

Det handler utelukkende om egne ambisjoner. Ikke så mye om Viking og ingenting om byen han har blitt så glad i. Landslagssamlingen som ble avsluttet søndag, hvor Brekalo fikk noen sekunder mot Montenegro uten å være nær ballen, illustrerer utfordringen hans.

– Mine konkurrenter på stopperplass spiller i Udinese, Angers og Spartak Moskva. Jeg kan ikke klage over at jeg ikke får starte da og må si meg enig med landslagssjefens valg.

– Du føler du må et sted med bedre nivå og høyere tempo for å kunne konkurrere?

– Nettopp. For meg er dette utelukkende en sportslig vurdering. Jeg må ut av komfortsonen igjen for å ta et nytt steg.

Han peker samtidig på at han ikke har noen planer om å sutre seg ut av dørene i Jåttåvågen.

– Jeg er bare ærlig og sier hvordan jeg vurderer situasjonen. Så må det være rett både for meg og klubben med et salg. Det skjønner jeg. Jeg har to år igjen av avtalen og er tilbake for å gi hundre prosent når laget samles 9. januar dersom det ikke skjer noe.

– Hva om Viking tilbyr ny kontrakt, bedre betingelser – og en lovnad om salgspris eller tidspunkt for salg?

– Da må jeg sette meg ned sammen med agenten for å vurdere det. Samtidig blir det kanskje litt feil i forhold til de sportslige vurderingene jeg har pekt på. Klubbens sjanser for å få til noe slikt ville nok vært større i sommer, innrømmer han.

For da så det ut som at Viking i det minste kunne klare å kvalifisere seg til Europa igjen. Den matchingen er noe som betyr mye for Brekalo. Nå må de vinne cupen for å klare det.

– Ikke umulig. Det viste klubben i 2019, men svært vanskelig, erkjenner stopperkjempen.

Råd på veien

Viking har nylig foretatt en større evaluering av klubben og kommet opp med flere punkter som skal gjøre 2023 bedre.

– Jeg prøvde å lese litt, men forsto ikke alt. Det som er bra er at man prøver å bli bedre. Som klubb har vi nok ikke tatt alle de rette avgjørelsene, sier Brekalo – som suger til seg info med stor interesse når RA oppsummerer på engelsk.

Han innrømmer at han liker planene om å bli enda bedre på spillerekruttering. Brekalo bruker seg selv som eksempel når han serverer et godt råd på veien videre. Det mener han de bør ta til seg enten han er med eller ikke – og det handler egentlig ikke om å ansette en haug med folk på området. Det enkle er ofte både best og mest ekte:

– Måten det skjedde på, og den personlige involveringen til Bjarte Lunde Aarsheim, var en stor faktor i at jeg valgte Viking. Det er kjempeviktig at trenerne selv er direkte involverte i overganger – selv om det også er andre som jobber med det, sier Brekalo – og fortsetter:

– Jeg hadde vært fire år i min gamle klubb. Utviklingskurven hadde stanset. Det var helt fantastisk da «Batty» selv reiste ned for å overtale meg. Han fortalte i detalj hvordan hvordan jeg skulle brukes, om klubbens verdi for folk her og planene for min utvikling. Det innga veldig respekt og tillit når han reiste over halve Europa for min skyld. Når en av trenerne gjør innsalget på denne måten vet du at du virkelig er ønsket. Jeg slo fra meg alle andre interesserte klubber og satte meg på første fly til Stavanger, sier Årets Viking.

Så gjenstår det å se om eventyret fortsetter i 2023.

---

FAKTA

Årets Viking

2022: David Brekalo

2021: Joe Bell

2020: Henrik Heggheim

2019: Zlatko Tripic

2018: Tommy Høiland

2017: Julian Ryerson

2016: André Danielsen

2015: Samuel Adegbenro

Årets spiller (2012–2014)

2014: Vidar Nisja

2013: Rune A. Jarstein

2012: Rune A. Jarstein

Årets Viking (2011–1990)

2011: Yann-Erik de Lanlay

2010: Håkon Skogseid

2009: Birkir Bjarnason

2008: Thomas Pereira

2007: Uwe Rösler

2006: Henry Hinna

2005: Egil Østenstad

2004: Frode Olsen

2003: Brede Hangeland

2002: Brede Hangeland

2001: Hannu Tihinen

2000: Hannu Tihinen

1999: Magnus Svensson

1998: Magnus Svensson

1997: Thomas Myhre

1996: Lars Gaute Bø

1995: Gunnar Aase

1994: Thomas Myhre

1993: Thomas Myhre

1992: Roger Nilsen

1991: Roger Nilsen

1990: Roger Nilsen

Årets spiller (1972–1989)

1989: Alf Kåre Tveit

1988: Alf Kåre Tveit

1987: Lars Gaute Bø

1986: Lars Gaute Bø

1985: Svein Fjælberg

1984: Erik Thorstvedt

1983: Svein Fjælberg

1982: Bjarne Berntsen

1981: Bjarne Berntsen

1980: Dennis Burnett

1979: Arne L. Økland

1978: Isak A. Refvik

1977: Isak A. Refvik

1976: Svein Kvia

1975: Gabriel Høyland

1974: Erik Johannessen

1973: Erik Johannessen

1972: Johannes Vold

Kåringen het Årets spiller da spillere fra Bryne/Haugesund kunne vinne fram til 1989 og da Sandnes Ulf nylig var i Tippeligaen.

---