Viking

Ny Viking-profil åpner opp for å dra i vinter

Hodene hang etter stortap for et B-preget Molde. Det er vanskelig å se enden på Vikings totale kollaps i 2022. Det spiller også inn når nok en profil nå signaliserer et ønske om å dra ut i vinter.

Stavanger — Viking ble kontret i fillebiter av de nykronede seriemesterne søndag kveld. I fjor luktet de mørkeblå på Molde. Nå er avstanden på smått ufattelige 38 poeng. Den slovenske landslagsmannen David Brekalo blir helt matt av å tenke på det – og erkjenner glatt at dette tærer på.

– Denne nedturen er i ferd med å bli helt ellevill. Jeg sliter med å beskrive det og har vanskelig for å finne svarene på hvordan det har gått så galt, sier Brekalo til RA.

At Viking solgte Veton Berisha er selvsagt et faktor. Men at det skulle styrte så voldsomt så han ikke komme.

– Ja, vi solgte ligaens kanskje beste spiss. En mann som kunne score 30 mål på en sesong. Det betyr noe, men at vi har solgt tre-fire spillere i år skal ikke bety så mye.

Etter at det begynte å gå så dårlig med oss har jeg mistet plassen i startoppstillingen på landslaget. Det henger på en måte sammen. Klart dette er negativt i forhold til å bli.

—  David Brekalo

At det har blitt skiftet mye formasjon mener han heller ikke er en avgjørende faktor i seg selv.

– Vi har stilt i den formasjonen vi har hatt folk til og skal være proffe nok til å takle det, sier Brekalo.

– Er det lettere å forsvare seg kollektivt i et soneforsvar enn når det spilles mannsmarkering i 3-5-2?

– Kanskje, men når vi skal presse høyt blir det ofte mannsmarkering som teller uansett.

– Tipper laget omstruktureres i vinter

Selv om Molde sparte sju spillere fra forrige kamp på SR-Bank Arena vant de helt komfortabelt. Laget var mye bedre i begge bokser – hvor kampene avgjøres. Brekalo følte Viking hadde kontroll i store perioder. Så smalt det.

– Det var en kaotisk kamp. Vi gjorde for mange små feil og de ble vi veldig straffet for. Mister du ballen 15 ganger må du sprinte mot eget mål 15 ganger. Vi må roe oss ned og gjøre flere rette valg. Disse små detaljene er viktige for at vi skal bli bedre, mener han.

Patrik Gunnarsson

Den avgrunnen som nå er mellom Viking og de beste går selvsagt på kvalitet. Brekalo har null problemer med å erkjenne det. Og han er oppgitt. Sloveneren håper at nedturen ikke vil spille inn videre i neste sesong, men det er ingen garantier for det. Når RA spør om veien videre erkjenner han det åpenbare. Noe må skje. Dette kan ikke skure og gå videre.

– Her behøves det flere nye spillere inn. Det er åpenbart. Jeg tipper at laget vil restruktureres i vinter.

Brekalo har hele tiden vært klar på at han trives i byen. I vår var beskjeden at han ønsket å fullføre sesongen i Viking og at landslagsledelsen var fornøyd med det. Nå er han redd for stagnasjon i sin egen sportslige utvikling. Svake resultater, et lag som taper og dårlig selvtillit rimer ikke med ambisjonene. Brekalo vil ikke lyve når RA presser på litt om han ser for seg å bli med på å snu dette neste år.

– For å være helt ærlig vet jeg ikke. Etter at det begynte å gå så dårlig med oss har jeg mistet plassen i startoppstillingen på landslaget. Det henger på en måte sammen. Klart dette er negativt i forhold til å bli.

Brekalo gidder ikke å lyve. Det var toppstrid og spill i Europa som lokket ham til Stavanger. Nå er situasjonen plutselig en helt annen.

– Planen da jeg kom hit var også at jeg skulle selges videre etter hvert.

– Vil du presse på for å komme deg bort i vinter?

– Jeg vil ikke presse, men dersom det kommer et godt bud på meg kan det være på tide å flytte på seg, innrømmer han.

Avstanden skremmer ikke Jensen

Det er neppe signaler som får trenerne og sportssjef Erik Nevland til å smile. Samtidig kan det neppe komme som noe sjokk at de beste importspillerne tenker på denne måten. Klubben har også her vært i forkant med å hente Djibril Diop – som var god mot Molde tross fire baklengsmål.

Morten Jensen mener Viking så bedre ut enn resultatet kanskje tilsa søndag. Egentlig var kampen ganske jevn spillemessig, men Molde var akkurat så mye bedre hvor det gjelder defensivt og offensivt. Det var de med et B-preget lag.

Morten Jensen

Viking kom inn i kampen med 2-1, målet til Diop, men Molde gikk rett opp til 3–1.

– Der ville jeg hatt et frispark til Sondre Bjørshol, sier Jensen – som samtidig ikke ville skylde tapet på dommerne.

– Vi har ikke nok kvalitet, innrømmer han.

Når RA utfordrer Jensen på hvordan Viking skal klare å spise inn igjen noe av det enorme forspranget de beste har fått, sier han følgende:

– Det høres kanskje dumt ut å si at vi ikke er skremt, men vi har vist at vi kan hevde oss mot disse lagene. Nå går det på kvalitet. Ikke innsats og mentalitet. Vi må krydre stallen med kvalitet i begge boksene i vinter. Viking må tilbake til å slippe inn under 40 mål samtidig som vi scorer 50–60 i løpet av en sesong, sier treneren.

---

FAKTA

Fotball, Eliteserien

Viking – Molde 1–4 (0–2)

SR-Bank Arena, 7937 tilskuere.

Mål: 0–1 David Fofana (2), 0–2 Erling Knudtzon (43), 1–2 Djibril Diop (56), 1–3 Fofana (58), 1–4 Niklas Ødegård (82).

Dommer: Christian Moen, Løvenstad.

Gult kort: Zlatko Tripic, Djibril Diop, Viking, Birk Risa, Magnus Grødem, Eirik Haugan, Molde.

Viking (3-2-3-2): Patrik Gunnarsson – Gianni Stensness, David Brekalo, Djibril Diop – Sondre Bjørshol (Daniel Karlsbakk fra 70.), Zlatko Tripic – Naatan Skyttä (Edvin Austbø fra 79.), Yann-Erik de Lanlay (Fredrik Torsteinbø fra 78.), Markus Solbakken (Mai Traore fra 64.) – Sander Svendsen (Harald Nilsen Tangen fra 64.), Kevin Kabran.

Molde (3-5-2): Oliver Petersen – Martin Bjørnbak (Benjamin Tiedemann Hansen fra 60.), Eirik Haugan, Birk Risa – Erling Knudtzon (Niklas Ødegård fra 60.), Magnus Grødem, Etzaz Hussain, Johan Bakke (Emil Breivik fra 79.), Mathias Løvik – Kristian Eriksen, David Fofana (Sivert Mannsverk fra 85.).

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: