Viking

Viking i grønn sone - Sandnes Ulf i gult

Det ble som ventet grønn sone i NFFs økonomiske oversikt over tilstanden hos fotballklubbene for Viking i første halvår av 2022. Sandnes Ulf er i gult.

De mørkeblå har befunnet seg i grønn sone i de siste tre halvårene og er eneste klubb som har det sammen med Bodø/Glimt og Molde i Eliteserien. Også før det var de i grønt.

– Forrige gang vi var i rød sone var i forbindelse med koronapandemien. Da var det rapporteringsprinsipp som gjorde at vi datt ned sommeren 2020. Før det var vi i grønt over to perioder og det var første gang i klubbens historie, sier økonomisjef Markus Grass til RA.

Halvårstallene for 2022 ble rapportert til NFF etter sommeren, men han vil ikke ut med hva som ble sendt inn.

– Vi bruker ikke mye energi på det tallet og ser kun mot 31. desember. Det er fordi vi bryr oss lite om når salg og konserter er bokført, sier Grass.

Styrer mot overskudd

Vikings overskudd for 2022 vil sannsynligvis bli betydelig med spillersalgene som er gjort. De er godt over hva som var budsjettert. Samtidig har også klubben brukt en del penger på kjøp i sommer.

Salgene av Veton Berisha og Sebastian Sebulonsen bokføres begge i siste halvår. Det er salget av Joe Bell som drar opp i første halvår.

Det er også viktig å presisere at det er forskjell på brutto salgssum og det som føres opp i regnskapene. Klausuler og incentivbaserte utbetalingsmodeller i avtalene spiller inn over tid. Noe forsvinner også gjennom ordningen med solidaritetsmidler.

Regnskapsteknisk må en også huske at enkelte spillere, som Veton Berisha, var oppført med betydelig verdi. Dette slår negativt ut på tallene for hele 2022.

Ulf i gult

I divisjonen under er Sandnes Ulf i gult – som i praksis har en anstrengt økonomi, men slipper unna større tiltakspakker fra forbundet for å kunne beholde lisensen som vanlig.

I en pressemelding fredag melder NFF at regnskapstallene til Eliteserie-, Toppserie- og OBOS-ligaklubbene viser at både inntekts- og kostnadsnivået første halvår ligger godt over siste normalår, som var i 2019.

Halvårsresultatene er negative for alle tre ligaene i 2022. I PostNord-ligaen viser tallene at det er et balansert overskudd akkumulert fra de klubbene som har rapportert.

– Selv om det er klart at det kommer en økning i inntekter fra salg av medierettighetene i 2023 så må klubbene fortsette å sette tæring etter næring. Det at man nå ser en økning i spesielt personalkostnader er en naturlig konsekvens av økt satsing med personalkompetanse som den største innsatsfaktoren. Med de kostnadsøkningene man ser i samfunnet generelt for tiden, så er det enda viktigere for klubbene å sikre balansen i sin økonomiske drift. Dyrere strøm, gass, renter og andre kostnadselementer de er avhengige av vil påvirke klubbene i stor grad framover. Balanse mellom inntekter og kostnader i regnskapene må ligge til grunn i klubbdriften, sier fotballpresident Lise Klaveness i pressemeldingen.

Prognosene for hele 2022 viser at herreklubbene er optimistiske for hele året. Hvis prognosene slår til, vil man se et akkumulert overskudd for 2022.








Mer fra Dagsavisen