Viking

Endelig grunn til å smile

Gianni Stensness (23) er tilbake på feltet og har et klart håp om å spille seg i form så raskt at han kommer med til VM. Det er godt nytt for stopperen, men plass i troppen vil også bety millioner for Viking.

Stavanger — Den australske stopperbautaen har vært dypt savnet i et Viking som har hanglet. Han har vært ute med en leggskade siden landet hans kvalifiserte seg i sommer. Det har tatt mye lengre tid enn ventet med et tilbakeslag – som også har satt VM-plassen i fare.

Nå er det endelig lysning i sikte.

– Jeg var med laget på deler av fotballøkten forrige uke og i dag. Det har gått helt fint. Nå er håpet å trene for fullt i løpet av en uke om dette går bra. Så er målet å spille kamp i løpet av tre uker, men fysioterapeutene har nok også sitt å si, sier Stensness til RA.

Oppløftende beskjed fra landslaget

Han legger ikke skjul på at det har vært frustrerende å sitte skadet, uten familie og venner rundt seg, på andre siden av kloden. Det er fotball han er i Stavanger for å spille.

Samtidig starter VM i Qatar 20. november. Det er alle fotballspilleres drøm å delta. En sjanse man kanskje bare får en gang i livet. Australia er i gruppe med Danmark, Frankrike og Tunisia. Stensness var inne i varmen før skaden. Da gjorde han sine saker såpass bra at han på ingen måte er glemt av landslagssjef Graham Arnold.

– Jeg snakket med landslagsledelsen for en uke siden og de har fortsatt har tro på meg. Beskjeden var at jeg skal holde meg klar både fysisk og mentalt mot mesterskapet, sier Stensness.

Dermed er det ingen grunn til å sette blikket mot noe annet enn det åpenbare.

– Målet mitt nå er definitivt å bli med til VM i Qatar.

Stopperen er klar på at dette er noe av det største man kan oppleve som spiller.

– Jeg vil gjøre alt i min makt for å komme meg med. Nå er det hundre prosent der jeg setter blikket.

Han erkjenner at om det kun var opp til ham selv ville han kjørt på for fullt allerede, men har forståelse for at fysisk trener Halvard Øen Grova må holde litt igjen. Det er han innstilt på også.

– Er dere redd for at han vil presse for hardt på for å nå VM?

– Nei, vi stoler helt og fullt på hverandre, sier Øen Grova til RA.

Gode penger

Dersom Stensness lykkes med å ta seg inn i troppen til Australia til mesterskapet i Qatar betyr det også bonuskroner i kassen for Viking – foruten at deres spiller står på det som er verdens mest synlige meny for kjøp av fotballspillere.

FIFA kompenserer klubbene solid for hvert døgn de VM-uttatte spillerne er med landslaget fra et fond med en totalpott på 310 millioner dollar. Ifølge totalsportal.com vil hvert døgn en spiller er med laget, regnet fra to uker før åpningskampen, gi en utbetaling på rundt 8530 dollar døgnet. Totalsummen skal fordeles på klubbene spillerne har vært i siste to år.

I Stensness sitt tilfelle betyr det at Viking vil få rundt 75 prosent av disse pengene. Australske Central Coast Mariners resten.

Gruppespillet avsluttes 30 november og turneringen starter 20. november.

Legger du 14 dager på de ti dagene vil en være garantert en total utbetaling på 204.720 dollar for Stensness. Det er 2.201.804 kroner etter mandagens kurs. Han vil med andre ord kunne betale for sin egen lønn og arbeidsgiveravgift i ett år i Stavanger bare med VM-deltakelse.

– Så er det positive at det holder å være en del av troppen. Vi krysser fingrene litt for å få med Stensness, innrømmer økonomisjef Markus Grass i Viking.

Han peker samtidig på at dette ikke er penger som er budsjetterte, men rene bonuskroner.

– Vi var også klare over at det var en sjanse for å få med Djibril Diop til VM, sier Grass.

I hans tilfelle er det likevel den marokkanske klubben Hassania d’Agadir som vil få det meste av utbetalingen om han kommer med i Senegals tropp.

NB! Ifølge sportssjef Erik Nevland var det ventet at Diop skulle få sitt pass mandag og sette kursen for Stavanger onsdag for å slutte seg til sin nye klubb.