Viking

Toppscoreren som glapp for Viking

Sportssjef Erik Nevland fikk mye kritikk for lite handlekraft i overgangsvinduet, men det kunne sett annerledes ut. Egentlig var Viking så godt som enige om å kjøpe toppscoreren i Nederlandsk 1. divisjon.

Dylan Vente (23) har blåst inn 27 mål på 41 kamper for Roda. Spissen har spilt på alle de nederlandske U-landslagene opp til U20 og scoret jevnt.

Han har også 24 kamper og fire mål for storklubben Feyenoord i Æresdivisjonen – etter å ha gått gradene i ungdomsavdelingen.

Da han ikke slo gjennom i moderklubben, som de færreste gjør, havnet han i Roda på nivå to. Målene fløy inn og Viking satte to streker under spissens navn.

Dette var en mann på vei opp. En som beviselig scorer mye. En spiss som fort hadde fått mange til å nikke anerkjennende – og som man trodde passet i Viking.

Dylan Vente

I tillegg var han i utgangspunktet selv lysten på en overgang. Det passet svært godt etter at tidlige Viking-mål som Casper Tengstedt og Lars Jørgen Salvesen hadde vist seg som urealistiske på pris.

Det var lett å la tankene gli til de smarte kjøpene av David Brekalo og Gianni Stensness i sommer. Kunne Viking klare det igjen?

Da det hele sto på ville aldri Viking og Nevland ut med navn, men sportssjefen letter på sløret når RA konfronterer ham med Vente-historien:

– Det stemmer at vi var svært nære å hente Dylan Vente. Vi var kommet så langt at det i prinsippet var enighet både med klubb om rammene for et kjøp – og med spilleren selv. Det sto ikke på økonomien. Vi trodde dette skulle gå i boks, erkjenner Nevland.

Trakk seg rett før playoff

Rett før overgangen skulle gjennomføres ombestemte plutselig spissen seg. Det kom litt ut av det blå. Ryktene om større fisk enn Viking hadde begynt å svirre. Blant annet om belgiske klubber som kunne være interesserte.

16. august fikk Erik Nevland beskjeden om helomvendingen i saken og RA omtalte det.

Spissen klubben håpet å ha klar til møtene mot FCSB ville ikke til Viking likevel. Dylan Vente sa nei og fikk kalde føtter.

– Sånn er dessverre denne businessen noen ganger, sier Nevland.

To dager etterpå scoret samme Vente ekte hat trick mot Den Bosch i serien. Han er nå toppscorer i divisjonen, men ble ikke solgt i dette vinduet likevel.

Viking endte etter hvert opp med å handle inn Djibril Diop og Sander Svendsen – som avgjorde mot HamKam søndag. Samtidig ble Naatan Skyttä lånt inn fra fransk Ligue 1.

Fortsatt har ikke Diop ankommet Norge, men Viking har et håp om at han kanskje kan bli spilleklar til oppgjøret mot TIL til helgen.

– Det er ikke så lett å få spikret datoer, men det går framover. Vi håper å få ham opp en av de nærmeste dagene. Nå venter vi på at passet hans blir sendt fra Ghana til Senegal slik han kan reise, sier Erik Nevland.

Ser etter gratisspillere

Selv om sportssjefen ganske nylig har gjort seg ferdig med sommervinduet er det åpenbart ingen grunn til å ligge på latsiden.

Det er åpenbart at vintervinduet kommer til å bli svært viktig for fortsettelsen.

Viking kikker fortsatt litt etter kontraktsløse spillere, men har ikke funnet noe som er såpass interessant at de vil prøve seg foreløpig.

Her er det ikke noen begrensning på når man eventuelt kan signere noen. Spillere som ikke har arbeid har rett til å ta jobb uavhengig av fotballens overgangsvinduer.

Spillere med kontrakt som har mindre enn et halvt år igjen er også et åpenbart tema. Her kan det fritt forhandles nå om overganger fra 1. januar. Disse koster ikke noe i overgangssum og Nevland erkjenner at de selvsagt kikker i dette markedet – selv om kun en spiller har fått et kontraktsforslag så langt i Jostein Ekeland.

– Det er selvsagt smart å følge med på spillere som kan komme inn uten overgangssum, slår sportssjefen fast.

Nyeste fra Dagsavisen.no: