Viking

Dette sier Bjørnø om pengebruken framover

Vikings økonomi er enormt bedre på få år. Daglig leder Eirik Bjørnø har den vanskelige, men kjekke oppgaven med å holde foten litt på bremsen - på samme tid som det skal gis nok gass til å få suksess på banen.

Stavanger — Vet utgangen av 2021 hadde Viking 39,9 millioner i egenkapital. Med store inntekter på spillerlogistikk og suksess i Europa er bildet blitt vesentlig bedre allerede nå for klubbens AS og den daglige lederen.

31-åringen hadde en god dag etter at Sligo Rovers fikk rundjuling torsdag kveld. Viking er nærmest videre til playoff-finalen i UEFA Conference League.

Foruten en svært god opplevelse på banen kunne han også bokføre fest på tribunen og gode penger etter det smått sjokkerende tilskuertallet på 11.600 mot laget fra Irland.

Ingen som er glade i Viking vil at vi skal tilbake til der vi var i 2017 da vi nesten gikk konkurs.

—  Eirik Bjørnø

Det er bare en hyggelig bonus. For det går godt i Viking om dagen økonomisk totalt sett. Kontrastene til 2017 er gigantiske.

– Det er klart at vi har fått et godt halvår her med mange ulike ting som har klaffet økonomisk. Så må man samtidig huske på at vi må erstatte spillere når de beste selges, sier Bjørnø til RA.

Balanse

Der er foreløpig ikke Viking i mål. Nivået på overgangssummer og lønninger gjør jobben langt vanskeligere enn hva både fans og klubb hadde ønsket.

For selv om Viking har mye penger på bok nå må Bjørnø prøve å balansere langsiktighet og kortsiktighet. Klubben vil ikke ukritisk klaske fem millioner kroner i årslønn på bordet til spillere – selv om de nå sannsynligvis kunne håndtert det i en periode.

– Ingen som er glade i Viking vil at vi skal tilbake til der vi var i 2017 da vi nesten gikk konkurs.

Bjørnø innser at klubben nok må øke sitt lønnsbudsjett ytterligere – i takt med at inntektene til klubben øker videre. Det er en nøkkel både for å beholde og trekke til seg spillere. Samtidig vil man på ingen måte prøve å kjøpe seg til suksess.

Mye handler nå om å ikke gå i fellene som Viking har gått i så mange ganger før. Det er ikke lett når alle rundt deg vet at du har betydelige midler på bok.

– Vi har sett over tid, med en stadig sterkere sportslig positiv utvikling, at det presset på lønn og overgangssummer blir større. Vi skal drive klubber forsvarlig også i fortsettelsen. Ikke bruke penger som vi ikke har. Det betyr at vi må være nøkterne, men offensive i budsjetteringen. Vi kan heller ikke sette for høye krav til spillersalg. Da må vi ivareta de gode økonomiske årene for å rigge oss for dårligere år, sier Bjørnø.

Alt henger samtidig sammen med alt. Sportslige prestasjoner i nuet er selvsagt prioritert aller høyest.

Store penger

De sportslige prestasjonene i år kan også endre forutsetningene ytterligere til det bedre. Et gruppespill i UEFA Conference League gir minst 40 millioner på bok. Man må også bruke penger for å kunne tjene penger.

Legger du sammen salgssummene for Veton Berisha Berisha, Joe Bell og Sebastian Sebulonsen kan du legge drøye 50 millioner på de snaue 40 millionene med egenkapital ved utgangen av året. Hiv på en håndfull med millioner for Kristian Thorstvedts overgang fra Genk til Sassuolo – og trekk fra litt økte kostnader – så er bildet potensielt så bra at man står ved et veiskille.

Klubben jobber nå med halvårstallene. Disse skal rapporteres inn til NFF i slutten av måneden. Viking kommer til å ende i grønn sone halvveis – selv om både pengene fra Berisha, Thorstvedt og Sebulonsen først blir bokført i siste halvdel av sesongen.

Klubben har fortsatt mye gjeld. Rundt 60–70 millioner om du legger sammen det langsiktige og kortsiktige. Sørsiden skal også bygges om og utvides. Det er nok av ting man kunne brukt opp en stadig bedret egenkapital på – ut over en enda bedre spillerstall.

– Foreløpig har vi ikke gjort noe med gjeld og nedbetaling. Så får vi se hvor vi ender på tampen av året, sier Bjørnø.

Finansieringen av sørsiden er foreløpig ikke spikret, men her er det også svært sannsynlig at klubben selv må dra en betydelig del av lasset.





Mer fra Dagsavisen