Viking

Redaktør: – Viking ses på som store favoritter

Redaktør Paul Deering i lokalavisen The Sligo Champion forteller om en småby hvor fotballfeberen herjer fullstendig foran møtene med Viking.

Laget som nå ligger på femteplass i den irske ligaen sjokkerte de fleste ved å slå ut sterke Motherwell fra Skottland over to kamper i den andre runden av kvalifiseringen til UEFA Conference League med 3–0.

Den lille irske kystbyen med under 20.000 innbyggere skulle egentlig ikke hatt forutsetningene for å ta en slik skalp, men undervurdering fra skottene – kombinert med noen klare grep fra irene – gjorde møtet med Viking mulig.

Grepene er smarte, men også ganske åpenbare. Det ene er profesjonalisering av klubben.

– Det er vel rundt ti år siden spillerne her ble helprofesjonelle. Tidligere var det også noen proffer, men også flere semiproffer. Nå er alle heltidsspillere. De fleste klubbene fra Dublin-området er det, men langt fra alle de irske eliteklubbene, sier redaktør Paul Deering til RA.

Hele byen bak laget

Selv om han normalt ikke er sportsjournalist legger han ikke skjul på at han er svært interessert. Sligo omtales som vi – selv om han beklager akkurat det. Litt som i Stavanger holder journalistene med laget fra egen by – selv om de også skal ha en kritisk avstand. Deering har stålkontroll både på stallen, historikken og det som skjer.

– Alle som vokser opp her blir fan av Sligo fra ung alder. Klubben ble dannet i 1928 og har en solid historie. Det blir ikke suksess hvert år. Sist seier i ligaen var i 2012, men det har blitt noen cuptitler siden det. De siste tre sesongene har vært ganske gode. Vi ble nummer tre i ligaen i fjor, sier han.

Paul Deering

Ut over grepet med å profesjonalisere klubben ble det også tatt et felles valg i den irske serien som klubbene nå drar veksler på i Europa.

– Det er rundt ti år siden Irland endret sesongsyklusen og begynte å spille gjennom sommeren som hos dere. Det har vært til stor hjelp for de lagene i Europa. Etter at Motherwell ble slått pekte de raskt på at de ikke hadde startet sesongen for å forklare tapet, sier Deering.

Han er også klar på at skottene nok undervurderte Sligo kraftig. Med nyere historikk i mente burde de kanskje ikke gjort det. Laget banket blant annet RBK på Lerkendal for noen år siden – selv om de ble slått ut etter tap i returen.

Det er vel rundt ti år siden spillerne her ble helprofesjonelle.

—  Paul Deering

– Ser folk i Sligo på Viking som store favoritter til dette oppgjøret?

– Absolutt. Sligo anses som underdogs mot Viking. Folk håper bare at laget kan holde liv i oppgjøret i første møte sånn det kan være håp når lagene møtes på The Showgrounds neste uke.

Redaktøren har ingen problemer med å melde om full fotballfeber i den lille byen.

– Oppgjøret neste uke ble utsolgt veldig fort! Motherwell kom med nesten 1000 fans og det ble flagget i butikkene. Sånn har det ikke vært på ti år her.

Små forhold

Den lille arenaen til klubben har en makskapasitet på 5500 plasser. Det inkluderer ståplasser som ikke kan benyttes. Det er rundt 4000 seter.

– Egentlig er folk bare glade for at UEFA tillot klubben å spille hjemme på The Showgrounds mot Viking. Det måtte en dispensasjon til.

Klubben har aldri kommet seg forbi andre runde i noen europeisk turnering før. Deering sier at ingen vil gråte om det blir slutt på eventyret mot Viking. Fortsatt er prestasjonen i år noe å huske.

– Ifølge Viking er dette et tøft fysisk lag som er voksne og britiske i stilen?

– Nei! Overhodet ikke. Dette er et ungt lag som ikke er veldig fysisk. De liker best å spille ballen langs bakken. Mange av spillerne er mellom 20 og 25 år.

– Se opp for Keena

Deering forteller at klubben det siste året har solgt noen av de største profilene – ikke helt ulikt Viking.

– Det er ikke så vanlig at det kjøpes fra Sligo, men nå har det vært noen salg. Johnny Kenny var toppscorer i fjor og han ble solgt til Celtic. Nylig havnet vår gode keeper Ed McGinty i engelske Oxford.

– Hvem er den største profilen nå?

– Den unge spissen Aida Keena på 23. Han kom til denne sesongen og er ikke bare toppscorer her, men i hele ligaen.

Keena står med totalt 13 mål på 24 kamper i serien og i Europa.

Deering trekker også kjapt fram den unge keeperen Luke McNicholas (22) som en veldig spennende spiller.

Laget har også spart spillere før oppgjøret mot Viking. Da det ble cupexit for 2. divisjonslaget Wexford søndag var det tynt i rekkene.

– Sju av de faste spillerne ble spart.

Redaktøren har fått med seg at det ventes rundt 300 siddiser til Irland neste uke. Han mener de som tar turen har gjort et veldig godt valg.

– Her vil de bli veldig godt mottatt og kose seg skikkelig. Akkurat nå er været OK og det er mange fine sandstrender rundt byen – hvis neste stopp er USA. Hvor mange som reiser til Stavanger torsdag er jeg usikker på. Man må til Skottland for å finne direktefly så det er ikke så lett å komme seg på kamp som mot Motherwell i forrige runde, avslutter Deering.

---

FAKTA

Klubbnavn: Sligo Rovers

Land: Irland

Plassering på tabellen: 5. plass

Meritter: Tre ligatitler, fem FA-cup-titler og to seirer i ligacupen.

Manager: John Russel

Arena: The Showgrounds (5500 plasser hvor 4000 er sitteplasser).

Store navn som har spilt for klubben: Dixie Dean, Séamus Coleman, Willie McStay.

---






Mer fra Dagsavisen