Viking

Flere utenlandske klubber sjekker Viking-spillere: Et nytt marked åpner seg

Hver kamp er det både agenter og speidere fra hele verden for å se på Vikings spillere. Én ny verdensdel er lagt til på kartet.

Stavanger — Kampene på SR-Bank Arena spilles med representanter fra forskjellige klubber på tribunen. Noen agenter kommer til Stavanger for å følge egne spillere, mens lag Viking skal møte i framtiden kanskje tar turen til Jåttåvågen for å se de mørkeblå i aksjon. I tillegg er det en annen gruppe som ofte holder kortene tett til brystet når de gjester forskjellige arenaer rundt om i verden: Speidere.

Etter koronapandemien har det nå skutt fart i speidervirksomheten, hvor den oppsøkende virksomheten som ikke omhandler videoanalyse av potensielle spillere lå brakk i en lengre periode. Til og med Premier League-klubber valgte å kutte i staben da pandemien brøt ut. Nå er klubbene i gang med å kartlegge spillere.

Vikings daglige leder, Eirik Bjørnø, forteller at de ikke har ført noen statistikk på hvor mange speidere som kommer til SR-Bank Arena. Likevel er det en klar tendens, ifølge ham.

– Er det over den gamle normalen, eller tilbake til der det var før pandemien?

– Vår generelle følelse er at det er mer enn det var før pandemien, sier Bjørnø til RA.

– Hvor kommer klubbene fra?

– Det varierer veldig. I hovedsak er det europeiske klubber fra Benelux-landene, Frankrike, Danmark og Sverige. Det har også vært flere MLS-klubber i 2022, og noen på slutten av fjoråret. Der ser vi en økende trend. Det er ikke utrolig mange eksotiske destinasjoner, sier Bjørnø.

USA – mulighetenes land for Viking

Knytingene til den amerikanske ligaen MLS begynner å bli stadig sterkere for Viking. Joe Bell, som Viking solgte til Brøndby i vinter, spilte collegefotball i USA. Han tilhørte University of Virginias lag, Virginia Cavaliers, fra 2017 til 2019. Mot slutten av oppholdet der var han innom Stavanger på prøvespill for daværende hovedtrener Bjarne Berntsen. Alt startet med en Facebook-melding fra nåværende Viking-trener Morten Jensen, som på det tidspunktet var assistenttrener.

Bell signerte for de mørkeblå i 2020, og etter det RA erfarer ble han i 2022 solgt for en totalramme på mellom 15 og 20 millioner kroner.

Trener Jensen og klubbleder Bjørnø har også spilt collegefotball. Båndene er allerede knyttet over Atlanterhavet, og Viking dro over før denne sesongen for en ren kampleir i Portland.

Det er derfor ikke unaturlig at flere klubber over dammen velger å se til Viking og Stavanger i forbindelse med anskaffelse av nye spillere.

Joe Bell

– Er det Joe Bell som har åpnet øynene til MLS-klubbene for Viking?

– Det kan godt være. Det er iallfall nærliggende å tro at en spiller som har bakgrunn fra den amerikanske fotballverdenen spiller inn. Når han leverer varene vil gjerne Eliteserien ses på. Det er flere norske spillere som har hatt suksess der borte, og selvsagt Ronny Deila som trener, sier Bjørnø.

MLS-klubbene betaler

I mange av de amerikanske idrettene er det lønnstak og strenge reguleringer. Fram til nå har ikke for eksempel ishockeylaget Stavanger Oilers fått én krone for å ha utviklet NHL-spilleren Rudolfs Balcers. Det er nå endret, og Norge er tatt inn i en kompensasjonsordning som gir en utdanningskompensasjon til klubbene en spiller har tilbrakt de fire siste sesongene før NHL-kontrakten i.

Fotballen har litt andre regler, og Viking-leder Bjørnø bekrefter at klubbene betaler for overganger. De amerikanske ordningene med lønnstak og strenge reguleringer på de økonomiske forholdene gjelder fortsatt.

– De betaler, men det er ligaen som setter en begrensning på totalen, sier han.

Eirik Bjørnø

I USA er det ligaen MLS som eier spillerrettighetene, eller kontrakten. Det gjør at spillerne ikke har samme muligheten til å hindre overgang som i Europa, med mindre det er regulert inn i spillerens avtale gjennom en klausul.

Markedet i USA er relativt ukjent farvann for norske klubber, og dermed en nytt marked for de mørkeblå.

Salgbare spillere i Viking

– Hvilke spillere er det klubbene ser på når de besøker Viking?

– Normalt sett når klubber og agenter kommer på kamp har vi ingen informasjon om hvem de er og ser på. Det kan være motstanderlaget, generelt eller siste fase på en Viking-spiller. Vi tar godt imot dem og prøver å få informasjon underveis, sier Bjørnø.

Det er likevel nærliggende å tro at det er Vikings mest salgbare spillere som oftest sjekkes opp av utenlandske klubber. Veton Berisha, David Brekalo, Gianni Stensness, Patrik Gunnarsson, Markus Solbakken og Sebastian Sebulonsen representerer landene sine på A- eller U21-landslag, og er derfor spillere som følges ekstra tett internasjonalt.

Bjørnø vil ikke si noe om konkrete navn. Han peker likevel på at klubber også kan dra til Stavanger for å se på motstandernes spillere.

– Nå har vi hatt noen attraktive spillere en stund, men når vi spiller mot lag som også har det blir det flere speidere på tribunen, sier Bjørnø.

– Er det noen aktivitet rundt noen av deres spillere nå?

– Nei, ingen konkret aktivitet. Overgangsvinduet er åpent i Europa, så generelt sett er det et høyere aktivitetsnivå, sier han.

1. august åpnes overgangsmarkedet i Norge. Der er det ifølge Viking-lederen ikke lagt opp til at de mørkeblå skal handle noen med mindre det selges en spiller.

– Vi er i en posisjon hvor vi mener at troppen er så bred og god at vi skal klare hevde oss, sier Bjørnø – og legger til:

– Samtidig kan det alltid skje noe i et overgangsvindu.

Viking har selv flere speidere, både fullt og med deltidsavtaler. De er også rundt for å titte på potensielle spillere for de mørkeblå, men det kan også være personell som sendes for å se kommende motstandere.

– Vi er aktive i Norge, og spesielt lokalt. Det er en viktig del av forretningsmodellen vår, sier Bjørnø.