Viking

Telefonen til Nevland begynte å pipe direkte

Viking-stopper David Brekalo (23) klarte det få andre har gjort da Norge spilte 0-0 mot Slovenia. Han hadde superspiss Erling Braut Haaland (21) fullstendig i baklommen. Hos sportsdirektør Erik Nevland begynte telefonen å pipe nærmest på direkten.

Stavanger — Selv fikk Nevland kun sett siste halvtimen av kampen på Ullevaal på grunn av et arrangement.

– Men jeg forsto fort at han hadde vært god. Det kom veldig mange meldinger på direkten, sier Nevland til RA.

I sosiale medier kokte det nærmest fra dem som følger de mørkeblå tett. Dette var noe man ut ifra et sportslig perspektiv paradoksalt nok ikke ønsket å se. Attraktiviteten og salgbarheten til spilleren steg nok mange hakk i løpet av Nations League-kampen.

– Hvor attraktiv er egentlig David Brekalo?

– Du spør meg, jeg spør deg? Det har ikke vært noe så langt og vi har ikke hørt fra noen klubber om ham ennå, sier sportsdirektøren.

Han erkjenner nemlig at det ikke var kollegaer fra mer pengesterke klubber som var på tråden etter den imponerende forestillingen.

– Ingen sportsdirektører ringte meg for å si at de ville kjøpe. En kamp forandrer ikke alt, men det er veldig kjekt for Viking at vi har spillere som kan levere på det nivået. Så er det samme om det er Brekalo, Gianni Stensness eller Kristoffer Løkberg som gjør det. Klart det er gøy at vi har noen som spiller for et slovensk landslag og temmer Brauten.

Realistisk Nevland

Da Brekalo kom til Stavanger fortalte spilleren RA at han anså Viking som en mellomstasjon. Nylig uttalte han følgende:

– Jeg har overhodet ikke noe hastverk med å komme meg videre fra Viking! Egentlig ser jeg nesten utelukkende positive sider med å bli her en stund, sa Brekalo til RA.

Trivselen er meget stor og landslaget har også gitt ham beskjed om at de foreløpig anser Viking som en utmerket plass for å ta de neste stegene.

Nevland er likevel realistisk.

– Vi har vært ganske trygge på at han kommer til å vokse seg ut av Viking på et tidspunkt. Når handler egentlig bare om pengene.

Hva var det Braut Haaland ble hentet til City for? Om noen legger halvparten av den summen på bordet skal de få kjøpe Brekalo.

—  Erik Nevland

Kontrakten til Brekalo, som ikke spilte de to første kampene i Nations League, løper ut 2024. Det betyr at Viking sitter på meget gode kort i forhold til å kreve en solid salgssum.

Da han ble hentet i fjor sommer betalte man kun litt i overkant av en million kroner. Her vil man kunne ta ut en kjempegevinst.

Når eller om det kan skje vet ingen. Ei heller summen. Sånn er fotballens mekanismer. Så lenge det ikke er klausuler i spill, noe som ikke er lov i Norge, er det summen noen er villige til å betale som betyr noe. Sammen med selgende klubbs komfortsone selvsagt.

Nevland liker ikke å spekulere for mye. Han pleier først å ta stilling til ting når det skjer noe konkret. Når det kommer til Brekalo har heller ikke Viking sett nødvendigheten av å sette seg ned for å finne ut hva som vil være en akseptabel salgssum – slik de har gjort med Veton Berisha.

– Hva var det Braut Haaland ble hentet til City for? Om noen legger halvparten av den summen på bordet skal de få kjøpe Brekalo, sier Nevland – og ler godt.

Ikke ideelt tidspunkt nå

Spøk til side – så er han klar på at Viking helst beholder spilleren en stund til. Omstendighetene med et gulljagende Viking er ikke ideelle for et sommersalg.

Prosessen styrer de selv til en viss grad. Kommer det rette budet er det likevel vanskelig å si nei.

Erik Nevland

Nevland vet selv nøyaktig hvor fort ting kan skje. Etter et par hat trick på rappen for B-laget til United på prøvespill ble han hentet på rappen selv som ung gutt. Det allerede før han hadde debutert på øverste nivå for Viking.

– Verden er litt sånn at en kamp kan holde, men de fleste følger det mer over tid. Så er det fort gjort å skaffe den oversikten med video som hjelpemiddel. Klubbene har tilgang til alle kamper. Et døgn – så har du gått gjennom de siste ti kampene til en spiller. Det er prestasjoner i store kamper, ved store anledninger, som ofte er avgjørende i manges øyne. Skulle noen ha fulgt Brekalo over tid – gjør sånne prestasjoner avgjørelsen lettere, sier Nevland.

Brekalo måtte forresten gi seg med ti minutter igjen av kampen. Først da kom Erling Braut Haaland til noen gode sjanser.

Nevland sier følgende om skaden:

– Det skal være snakk om en liten smell i hoften, men jeg har ikke helt sikre kilder på det. Sannsynligvis er det ikke alvorlig.






Mer fra Dagsavisen