Viking

Utbyggingen blir dyrere enn selve stadion

Da det som het Viking stadion sto klar i 2004 var prislappen 160 millioner. Planene om utbyggingen av sørsiden og østsiden, som ble politisk godkjent mandag, vil fort bli dyrere enn det alene.

Stavanger — Ole Rugland, som leder Viking stadion AS, er klar på at godkjenningen i kommunestyret mandag kun er første steg på å realisere det man ønsker å oppnå.

– Veldig positivt. Dette danner rammen for videre arbeid nå som det er politisk godkjent. Når du ikke helt vet hva du får lov til er det vanskelig å planlegge i detalj. Nå kan vi det, sier han til RA.

Ole Rugland

Prosessen har vært lang. Faktisk har det pågått helt siden den norske EM-søknaden, med planer om stadionutvidelse, i 2009.

Så har forutsetningene endret seg bort fra behov for mer publikumskapasitet. Vikings virksomhet er endret.

– Stadion har heller ikke vært fin på den baksiden. Nå er det en brakke med pub i der. Dette prosjektet har stadig utviklet seg fra utgangspunktet, sier Rugland – som også er største aksjonær i Vikings AS.

Tror på byggestart i 2023

Nå har Viking et suksessrikt akademi, damesatsing og kunstgress. Forholdene skal nå legges enda bedre til rette i en virksomhet som ikke bare handler om herrenes A-lag. Mye mer av ungdomsavdelingen er nå basert i Jåttåvågen og damene står helt uten lokaler her.

Dette spes på med annen idrettsaktivitet som padeltennis og klatring. Bruken utenom kamper går også dermed opp.

– Det er et spennende prosjekt som er idrettsrettet. Det er kanskje også det som har bidratt til en positiv behandling.

SR-Bank Arena

Rugland forteller at de skal prøve å løse det hele på en god arkitektonisk måte. Det hele skal bli pent. Både stadionuttrykk og naboer skal ivaretas. Nå er det regulert og prosjektet skal fintegnes.

Dagens leietakere, som idrettskretsen, Hinna Helsepark og Vikingklinikken skal også ivaretas. Disse ønsker også å utvide.

– Når tenker du det er realistisk å starte bygging?

– Vi skal nå prekvalifisere leverandører. Så kommer fellesferien. Prosjektering går i gang etter ferien. Vi får se. Det skal også byggemeldes med en ny saksbehandling der. Det blir neppe byggestart før ut på nyåret, sier Rugland.

Dyrere enn den opprinnelige stadion

Med høye råvarepriser er det liten tvil om at prosjektet vil koste. Finansieringen er ikke avklart. Først nå føler Rugland de kan sette seg ned med de andre leietakerne for å finne konstellasjoner som er interessant for alle.

– Det intensiveres nå. Vi har ventet på politisk avklaring.

– Dette blir fort dyrere enn de 160 millionene stadion kostet da den sto klar i 2004?

– Det kan jeg nærmest bekrefte at det gjør, sier Rugland.

Han forteller at byggingen ikke vil gå vesentlig ut over tilskuerkapasitet. Med drift i både senter og hos leietakere vil det også i størst mulig grad holdes åpent i prosessen.

Det er først og fremst i høyden og bakover det skal bygges. Nybygget vil tårne over dagens sørvendte langside.

Store økte inntekter, og bedre drift for Viking som konsern, våger ikke Rugland å håpe på i form av leieavtaler. Han er realist og håper først og fremst at regnestykkene skal gå opp – selv om økte inntekter selvsagt er et ønske.

Så er det først og fremst bedre fasiliteter og forutsetninger som skal kunne generere midler for klubben over tid. Det skal skje gjennom satsingen mot en kvinnefotball med voksende økonomi. Det skal også skje gjennom mulighet for mer sportslig suksess og spillersalg av egenprodusert materiale på herresiden. Blant annet er ti hybler tegnet inn.

– Så håper vi at det kan bidra til at vi kan tiltrekke oss enda flere gode unge spillere, sier Rugland.





Mer fra Dagsavisen