Viking

Sjekk Solbakken-tallene: – Skrudd opp risikonivået

Markus Solbakken (21) er i stadig større grad i ferd med å vokse seg inn i rollen som Joe Bells erstatter som playmaker i Viking. Tallene til RA vitner om en stor utvikling på kort tid.

Stavanger — Da Solbakken ankom Viking fikk han ikke mye tid på seg før han ble kastet ut i treningskamper – og så i seriespillet og cupen.

Samtidig var det synlig for de fleste at han ikke var i nærheten av å være så framoverrettet i spillet som sin forgjenger Joe Bell – et moment i spillet også mannen fra New Zealand brukte mye av sin første sesong i klubben på før det satt skikkelig.

At Bell var borte, og at Solbakken ikke hadde vendt blikket nok framover, bar Vikings angrepsspill preg av i vinter. Veton Berisha var blant spillerne som led. Han ble ikke involvert så mye som da Bell styrte butikken. Samtidig var han også tydelig på at man ikke kunne forvente det direkte fra en helt fersk spiller – ettersom det handler mye om relasjoner.

Jeg føler formen er god nå. Så har jeg fått spilt på meg mer selvtillit etter å ha kommet inn i et nytt lag.

—  Markus Solbakken

De siste kampene har målpoengene haglet for Berisha. Selv om det ikke ble mer enn et annullert mål mot Strømsgodset torsdag sto han med fem mål og en målgivende på de to kampene før det.

RA benyttet torsdag anledningen til å se litt nærmere på involveringene til Solbakken – som vi gjorde i oppkjøringskampen mot Kristiansund før seriestart.

Meget solid utvikling

Utviklingen er formidabel for landslagssjefens sønn. Han slår fortsatt mye sidelengs for å vri spillet, som han alltid har vært kjent for, men nå går langt færre pasninger bakover i støtte.

Mot Strømsgodset hadde han totalt 56 pasningsinvolveringer. Av disse gikk 26 framover, 18 ganger slo hans sidelengs for å vri spillet – mens han 12 ganger valgte å slå bakover i banen.

Mot Kristiansund var tallene mye, mye svakere i forhold til å spille framoverrettet. Selv om han nok fikk mer press på seg grunnet formasjon den gangen gikk kun 21 av 69 pasninger framover i banen. 14 ble slått sidelengs, mens hele 34 (!) av pasningene hans ble slått bakover.

Tall fra to kamper er selvsagt ingen fullveldig og representativ statistikk, men tendensen mener han også selv er tydelig.

– Jeg føler formen er god nå. Så har jeg fått spilt på meg mer selvtillit etter å ha kommet inn i et nytt lag. Jeg skjønner mer av det taktiske. Jeg har fått tatt opp risikonivået i spillet mitt ganske mye. Nå føler jeg at jeg har hatt fin utvikling, sa Solbakken til RA etter kampen mot Godset.

Også på andre relevante tall peker også pilene oppover for midtbanetalentet med taktpinnen til Viking. Mot Godset slo han både tre lange pasninger og tre pasninger som kan kategoriseres som nøkkelpasninger i rom. Det gjorde han i en kamp hvor det knapt var rom å treffe. Det momentet av spillet var totalt fraværende forrige gang RA satte lupen på. Da gikk det meste på fot.

Ros fra Jensen

Kanskje enda viktigere er det at Solbakken blir stadig mer komfortabel med å ta med ballen i beina for å skape overtall ved å sette fart på. Gjenvinningsspillet er også på opptur. Mot Godset snappet han ballen tilbake ved ti anledninger. Faktisk var han også ganske bra i luften. Av ni hodedueller vant han seks. Kun fire ganger mistet han ballen mot sju sist RA talte.

Summen er en spiller som står igjen med bedre prosenttall omtrent i alle situasjoner.

Trener Morten Jensen merker seg også stadig mer at dette går seg til.

– Han har hatt en veldig fin progresjon i det siste. Mot Godset var han god defensivt, men også mer framoverrettet. Han har en god motor, en flott teknikk og en god innstilling, sa Jensen.

At det kun endte 0–0 var samtidig irriterende. Viking hadde ekstremt mye ball.

– Utrolig frustrerende! Vi styrte fra første sekund og hadde full kontroll. Egentlig ventet vi bare på målet. Dessverre skapte vi ikke nok store sjanser totalt sett, sa Markus Solbakken.

Viking spiller igjen allerede 16. mai. Mandag er det ventet nesten utsolgt på SR-Bank Arena når Jerv kommer på besøk på fotballens nasjonaldag.

Morten Jensen opplyser til RA at det blir snakk om en vanlig økt før den kampen. Resten vil handle om restitusjon i det som er en ekstremt travel periode for laget.

Det som er sikkert er at treneren håper på en bedre prestasjon totalt sett mot Jerv. Først og fremst når det kommer til presisjon og balltempo.





Mer fra Dagsavisen