Viking

Dette gjorde Gunnarsson helt trygg på valget

Patrik Gunnarsson (21) er Vikings bakerste mann og en viktig del av suksessen i år. Den islandske keeperen satt drømmen om Premier League på pause i vinter. Spesielt én ting var viktig for ham da han forlot verdens beste liga.

Stavanger — Åtte kamper og åtte baklengsmål så langt i NM og serie denne sesongen. Ti innslupne mål på åtte starter i serie og cup i fjor. Tallene til den tidligere Brentford-keeperen er solide nok. Potensialet er utvilsomt stort. Selv om det har kommet noen blemmer, og en episk hodemist i Kristiansund som involverte David Brekalo, er det ingen tvil om at Viking har skaffet seg en matchvinner helt bakerst.

En keeper som kan redde det ekstraordinære med sin eksplosivitet og rekkevidde. Flere av involveringene så langt har vært av en kategori hvor mange har sperret opp øynene litt. Selv er han ganske rask med å peke på den beste.

– Mot Odd her hjemme på stillingen 1–1. Et skudd fra kloss hold hvor jeg egentlig var på vei i motsatt retning. Jeg fikk fingrene på den og fikk slått ballen bort i stangen. Så fulgte jeg opp med et par redninger i sekvensen etterpå. Det er nok den jeg setter høyest så langt. Mest fordi kampen vippet og betydningen var stor. Det var her vi sikret bronsen, sier Gunnarsson til RA.

Fikk beskjeden han ønsket seg

Viking har akkurat gjort unna sin siste økt før møtet mot Strømsgodset og keeperne har stått igjen for å terpe litt ekstra med Pål Fjelde og Kurt Hegre. Mannen som er inne i troppen til det islandske landslaget, men som ikke har fått den offisielle debuten, tar seg godt til å prate etter økten.

Livet i Viking er bra. Han har landet litt etter noen år med en omflakkende tilværelse som Brentfords eiendom. Premier League-klubben kunne ikke tilby ham spilletid regelmessig etter overgangen fra Breidablikk i 2018. Låneopphold i Southend, Viborg, Silkeborg og Viking ble løsningen. Hele tiden et lite steg opp. Mange «clean sheets» – nullen som er så viktig for keepere. Et stort talent med potensial.

Samtidig er ikke det nok i Premier League. Etter opprykket satt han på benken i noen kamper, men «danskeklubben» fra London fant raskt ut at de ville styrke seg med en mer rutinert reservekeeper. Da endte Gunnarsson i Viking på lån.

Jeg har flyttet mye de siste årene og ønsket meg et hjem. Mer stabilitet i tilværelsen. Nå har kjæresten og meg kjøpt en fin leilighet ved sjøen på Lura

—  Patrik Gunnarsson

Intensjonen til de mørkeblå var alltid å se på muligheten for å gjøre overgangen permanent. Det var sportssjef Erik Nevland klar på fra første stund.

Da London-klubben aksepterte budet til Viking i vinter innrømmer han at det også var andre klubber på banen. Likevel var Viking hele tiden langt fremme i tankene hans.

Da valget skulle tas la aldri den daværende arbeidsgiveren noe stort press på. De ga ham frie tøyler. Det passet Gunnarsson. Han hadde bestemt seg for at han skulle sette seg selv først denne gangen. Velge det som var best for ham.

Selv peker han på regelmessig spilletid som en viktig faktor. Viking var det trygge valget. Han viste hva han gikk til. Samtidig var det et valg med flere som luktet i kulissene. Spilleren hadde gjort seg bemerket både i England, Danmark og Norge. Det som til slutt gjorde ham helt sikkert var beskjeden fra Vikings trenere og ledelse.

– Jeg var skadet og var klar over at det ville ta en del tid å bli frisk. Da Viking var så tydelige på at de var villige til å vente på meg ble jeg veldig trygg. Den beskjeden var viktig for meg, sier Gunnarsson – som har fått full tillit siden han ble frisk rett før seriestart.

Drømmen på vent

Han er ganske sikker på at regelmessig spilletid er en bedre oppskrift på å bli den beste versjonen av seg selv enn å kjempe om å bli andre- eller tredjekeeper i verdens beste liga.

– Ambisjonen om å spille der igjen en dag ligger selvsagt der. Det tror jeg den gjør hos de fleste spillere. Så kan du veldig gjerne si at jeg har satt drømmen litt på pause nå. Det er mange måter å nå toppen på. Jeg tror det er viktigere å spille hvert minutt enn å bare være der. Jeg er bare 21 år.

Gunnarsson peker også på stabiliteten som en faktor.

– Jeg har flyttet mye de siste årene og ønsket meg et hjem. Mer stabilitet i tilværelsen. Nå har kjæresten og jeg kjøpt en fin leilighet ved sjøen på Lura, forteller han.

Keeperen har ambisjoner. Store ambisjoner. Det er også derfor han valgte Viking

– Så langt er jeg veldig glad for at jeg tok avgjørelsen jeg gjorde.

Patrik Gunnarsson

– Hvor langt unna egen maksnivå er du nå etter langtidsskaden i vinter?

– Ikke så langt unna 100 prosent tror jeg. Samtidig er det alltid noe å forbedre. Det blir aldri perfekt. Sånn må det være.

Han beskriver Vikings start på sesongen som god. Sin egen som OK.

– Kampen mot Molde sist var «crazy»! Vi scorer enormt mye mål om dagen. Samtidig vil jeg gjerne tilbake til den defensive tryggheten vi så i de første par kampene av denne sesongen.

Som keepere flest er han opptatt av å holde nullen. Samtidig vil ha ikke at det skal bikke over.

– Det er selvsagt enda viktigere at vi vinner. Nullene kan ikke gå på bekostning av det.

Da keeperen ankom Stavanger var det fortsatt pandemi og restriksjoner på tilskuere. Nå koser han seg stort med å spille foran et stadig mer velfylt og entusiastisk SR-Bank Arena.

– Utespillere blir fyrt opp og får mer energi til å løpe av mye fans, men er det ikke greit for dere keepere å slippe noe av presset da?

– Nei. Jeg blir mer konsentrert når det er press. Mer fyrt opp. Det er 20 ganger bedre enn å spille med tomme tribuner. Fansen gir motivasjon. Det er press på en god måte.

Høyst sannsynlig er han klar for nye redninger mot Strømsgodset torsdag kveld og mot Jerv 16. mai. Gunnarsson vet at forventningene er to seirer. Samtidig er han realist.

– Jeg så litt på Strømsgodset da de slo RBK 3–0 nå. De så gode ut. Jeg er kanskje litt overrasket over hvor bra de så ut etter den starten de fikk. De skal ha ros for det. Vi må være hundre prosent på for å vinne. Det gjelder alle. Også fansen. Så må vi få det elementære rett på banen og være gode med ball. Dette blir en tøff kamp. Seieren mot Molde betyr ikke så mye om vi ikke klarer å følge det opp mot en antatt svakere motstander nå, avslutter Viking-keeperen.






Mer fra Dagsavisen