Viking

Markus Solbakken klar: – Jeg var aldri i tvil

Stabæks midtbanespiller Markus Solbakken (21) blir Joe Bells erstatter i Viking. Mandag skrev han under en fireårig avtale med det mørkeblå og var strålende fornøyd med skiftet.

Etter det RA kjenner til betaler Viking rundt to millioner kroner for å få frigitt spilleren fra klubben som rykket ned i fjor. Kontrakten hans løp ut 2023 og nå har han signert for fire sesonger med Viking. Ettersom Viking fikk til en totalpakke på mellom 15 og 20 millioner for Joe Bell har de nå både dekket inn posten for spillersalg i 2022-budsjettet og funnet Joe Bells erstatter uten å måtte grave tilbake i salgsposten.

Solbakken selv ankom mandag Stavanger sammen med pappa og landslagssjef Ståle Solbakken og agent Atta Aneke. Noen timer senere var handelen i boks.

– Jeg hørte først om interessen til Viking på torsdag. Så har ting skjedd fort. Det har vært tre-fire dager med intense forhandlinger, sier spilleren til RA.

Straks han hørte at Viking var på banen sa magefølelsen et soleklart ja. Selv om han selvsagt sparrer med pappa Ståle var han meget sikker i sin sak tidlig.

– Straks jeg hørte at Viking ønsket meg var jeg sikker på at det var dette jeg ville. Det er hundre prosent mitt valg. Samtidig har jeg selvsagt snakket litt med pappa og agent Atta Aneke om klubben.

Ros fra Lunde Aarsheim

Spilleren var på blokken til Viking før han ble kjøpt fra HamKam til Stabæk vinteren 2020. Det var Aftenbladet som først meldte at en overgang var på trappene mandag.

Trener Bjarte Lunde Aarsheim er ganske trygg på at Viking her har et emne som kan erstatte Brøndby-solgte Joe Bell. Det er en defensiv midtbanespiller med store offensive kvaliteter. En ballsentral.

– Jeg har sett mye av Markus Solbakken. Han er en god spiller med stort potensial. Han har et internasjonalt snitt over nærteknikken. Vi håper å få ham opp ett hakk og to til som spiller med denne overgangen Han er god til å spille både kort og langt. En ballsentral, sier Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim til RA.

Ståle Solbakken

Han minner om at Solbakken kan spiller i åtterrollen, men skal etter planen dyrkes som en Joe Bell-erstatter som sekser.

Den sentrale midtbanespilleren står med totalt 28 aldersbestemte landskamper og han har representert alle landslagene til og med U21-landslaget.

Solbakken står med 25 kamper og ett mål i Eliteserien. Han har 110 kamper for HamKam i OBOS-ligaen og debuterte så tidlig som i 2016.

Nå blir den nye midtbanespilleren med når Viking reiser til USA for treningsleir og tre kamper på onsdag.

Overrasket da han kom

Selv om Solbakken spilte mot Viking i serien i fjor på SR-Bank Arena ble han overrasket da han kom inn i lokalene på SR-Bank Arena mandag. Det var med et digert smil, og store øyne, spilleren sugde til seg historien på veggene og sine nye omgivelser.

– Viking er en klubb som er i god utvikling og som har tatt store steg de siste årene. Her virker alt å være på stell. Så må jeg innrømme at jeg ble overrasket da jeg kom inn her i dag å så alt av ansatte og hvor profesjonelt alt virker.

Solbakken legger ikke skjul på at han også liker trøkket rundt klubben og de fulle tribunene i Jåttåvågen. Det er fotballfeber i Stavanger og det legges merke til.

– Jo flere folk på tribunene dess bedre. Det er slikt engasjement man ønsker seg som spiller, sier midtbanemannen.

Han peker også på at han hadde et sterkt ønske om mer spill på øverste nivå. OBOS-ligaen så han ikke på som rett sted for å fortsette sin utvikling.

– Nedrykket til Stabæk spilte selvsagt inn. Jeg tenker at det er viktig for meg og min videre utvikling at jeg spiller videre på dette nivået. Så er jeg enormt glad for at det kan skje i en så god og etablert klubb som Viking.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

– Først og fremst en ballspiller. Jeg liker å gjøre medspillerne mine gode, sier Solbakken.

Han peker på at han har utviklet seg defensivt også den siste tiden i forhold til å dekke rom og bli mer robust. Håpet i Viking er at han kanskje også skal få bidratt i enda større grad med målpoeng.

– Det er et mål de fleste spillere bør ha. Så spørs det jo også litt i forhold til hvor på banen du spiller, peker han på.

Han kjenner ikke særlig til noen av sine nye lagkamerater. Derfor ser Solbakken nå fram til å være med på turen til USA onsdag.

Trener Bjarte Lunde Aarsheim håpet også på at dette skulle gå i orden.

– Det blir en ren kampleir og derfor er det viktig for en ny spiller å være med, sier treneren.

Den første muligheten Solbakken får til å debutere for Viking blir søndag. Da skal Viking møte Real Salt Lake i Portland. Klubben skal spille to kamper til i oppkjøringsturneringen de deltar i. I tillegg til de har de avtalt en treningskamp mot et universitetslag nest siste dag før avreise tilbake til Norge. Da kan mange av de som har fått spille lite få sjansen.

Tilbydde Salvesen

Etter nyheten om Solbakkens ankomst var ute kom Stabæk på banen. De hadde nemlig ikke signert noen avtale, ifølge TV 2. Deres daglige leder, Jon Tunold, raser mot Viking.

– Jeg synes dette er ekstremt amatørmessig av Viking. Jeg synes det er utrolig uprofesjonelt. Vi sitter og leser gjennom kontrakten nå, og før den er signert er vi jo ikke enige, sier Tunold til TV-kanalen.

– Hva er status da: Er dere enige?

– Det har jeg ikke lyst å kommentere på nåværende tidspunkt, sier han.

Vikings daglige leder, Eirik Bjørnø, legger seg flat til TV-kanalen.

– Det gikk dessverre litt fort i svingene for vår del. VI har en sportssjef som er på vei til USA og da prøvde vi så godt vi kunne å samle kreftene her på stadion. Men dessverre var det elendig kommunikasjon mellom oss. Det er bare å beklage, sier Bjørnø.

På Twitter gikk Viking ut med en beklagelse, som ble møtt med et krav om et par millioner ekstra og Veton Berisha. Viking svarte med å tilby en opptreden med klubbens markedssjef, Kjartan Salvesen.Nyeste fra Dagsavisen.no: