Viking

Overgangen som trigger hatet på Bryne

Nærmest ingenting får blodet til å bruse mer på Bryne enn når en spiller går direkte til Viking. Siden 1994 er Daniel Seland Karlsbakk bare den tredje som våger seg på det.

Stavanger — Få ting kan gjøre en Bryne-gutt mer upopulær sør for Skjævelandsbroen enn en overgang til mørkeblått. Broen som skiller Klepp og Sandnes er tradisjonelt også et skille mellom hvilke fotballag man heier på. Daniel Seland Karlsbakk er den 15. spilleren gjennom historien som har meldt overgang fra Bryne til Viking. I debutkampen hans for de mørkeblå forrige uke, da Viking spilte uavgjort 2–2 i en treningskamp mot Jablonec, brukte han kun sju minutter på å få nettkjenning. Etter kampen ventet det skryt fra Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim for 18-åringen.

– Han så veldig spennende ut! Litt stinn i trening, men her så vi i glimt hva som bor i ham. Dette er en utrolig spennende unggutt. Han vil og han tør, sa trener Lunde Aarsheim til RA.

Lørdag venter Karlsbakks gamleklubb, Bryne, på SR-Bank Arena til treningskamp. Det tradisjonsrike hatoppgjøret, som har en lang historie med møter i både seriespill gjennom flere sesonger og høydepunktet med cupfinalen i 2001, er noe av bakteppet for at flere spillere fra Jærens by ikke lar seg like enkelt begeistre for spill i mørkeblått.

Overgangen til Karlsbakk i vinter er den første mellom klubbene siden Tommy Høiland kom til Viking i 2008, og før det Vidar Nisja i 2007. Før dem må man helt tilbake til året for Lillehammer-OL, 1994, for å finne en Bryne-spiller som har gått til Viking. Da var det Rune Medalen som meldte overgang.

Til RA i vinter var Karlsbakk tydelig på at han har fått høre det angående overgangen.

– Det skal du være sikker på at jeg har fått, men folk får bare snakke så mye de vil. Det er nok også mange som skjønner godt dette valget. Bryne-gutt vil jeg uansett alltid være. Det er der jeg er oppvokst, sa Karlsbakk.

Jeg vet hva som skjedde på den tiden, og angrer ikke på overgangen.

—  Vidar Nisja

Judas-meldinger til Nisja

Midtbanespilleren Vidar Nisja husker sin egen overgang fra sør til nord for Skjævelandsbroen som noe helt spesielt. Reaksjonene lot heller ikke vente på seg da den mørkeblå signaturen var på plass.

– Det var en kontroversiell overgang med mye ståhei. Det skjedde mye i Bryne den tiden, og Viking viste konkret interesse. Da jeg signerte gikk det ikke mer enn 30 sekunder fra artikkelen var publisert i Jærbladet til første «Judas-meldingen» kom til meg. Folk skrev i kommentarfeltene at de skulle brenne drakten min. Det var også folk som ringte meg på nattetid i helgene, og noen syklet forbi meg og skrek Judas, sier Nisja til RA.

Vidar Nisja

– Det roet seg etter hvert, men i starten var det veldig intenst. Det var mye reaksjoner. For min del ble det riktig etter det som hadde skjedd i Bryne, og jeg følte meg ønsket i Viking. Jeg er glad for overgangen, men da det sto på var det heftig, sier Nisja.

Han var ferdig i Viking etter 2015-sesongen, og spilte i lyseblått for Sandnes Ulf ut 2018. Den tidligere Viking-toppscoreren er tilbake på Jæren, og jobber som daglig leder i Orre IL. Jobben begynte han i 1. desember, så han har fått noen måneder til å komme seg inn i den nye jobben med idrett på Jæren.

Angrer ikke på Viking-overgangen

Det er likevel ikke alle som tar like enkelt på Nisjas overgang, selv flere år etter det skjedde.

– Er du tilgitt for Viking-overgangen?

– Ja, jeg tror det. Det kan godt være det er noen som ikke har det, men noen år etter jeg hadde gått fra Bryne var det en fra B-gjengen som gikk forbi meg i Oslo. Fruen spurte hvem som så stygt på meg, og jeg forklarte at det var en fra B-gjengen. Det har nok roet seg nå, men det var flere år etterpå det skjedde. Det kan godt være det sitter langt inne for noen, sier Nisja.

Selv om det har vært en sterk rivalisering har mye endret seg de siste 20 årene. Fra å være en konkurrent i samme divisjon har Bryne vært nede med brukket rygg sportslig, før de i 2021 var tilbake i OBOS-ligaen. Fra cupfinaletapet mot Viking i 2001 har det vært en lang ferd tilbake for jærklubben.

Nisja, som spilte 305 kamper for Viking, vet ikke helt hvordan Karlsbakk blir møtt av supporterne fra Jæren etter overgangen. Ting har forandret seg.

– Jeg vet hva som skjedde på den tiden, og angrer ikke på overgangen. Det blir litt annerledes som spiller. Om det er likt nå eller er litt vannet ut, det vet jeg ikke. Bryne jaget etter å være like gode som Viking, men nå er det blitt stor avstand selv om rivaliseringen er der. Det er noe ekstra når man møtes i serien, sier Vidar Nisja.

Treningskampen mellom Viking og Bryne spilles lørdag klokken 14.00 på SR-Bank Arena.

---

Spillere fra Bryne til Viking:

2022 Daniel Seland Karlsbakk

2008: Tommy Høiland

2007: Vidar Nisja

1994: Rune Medalen

1992: Børge André Rannestad

1991: Børre Meinseth og Ulf Karlsen

1988: Lars Gaute Bø

1987: Leif Rune Salte

1982: Nils Ove Hellevik (Måtte sone ett års karantene)

1981: Tore Haugvaldstad

1978: Magnus Flatastøl

1976: Trond Ekholdt

1974: Magnus Grødem

1971: Johannes Vold

Kilder: Altomfotball.no / Wikipedia / Transfermarkt / Kurt Torgrimsen

---


Mer fra Dagsavisen