Viking

Karlsbakk med drømmedebut for Viking

Daniel Karlsbakk (18) lot seg ikke be to ganger. Vikings ferske angriper brukte kun sju minutter på å score sitt første mål og imponerte kraftig.

De mørkeblå møtte torsdag tsjekkiske Jablonec til årets første treningskamp og spilte 2–2. Tsjekkerne utlignet med kampens siste spark.

Viking stilte nærmest med forskjellige lag i de to omgangene og unge Daniel Karlsbakk satte inn 2–0 for Viking sju minutter etter at han kom inn etter pause.

Han så veldig spennende ut!

—  Bjarte Lunde Aarsheim

Scoringen kom da den tidligere Bryne-spissen tok med seg ballen innover i banen og skjøt i nærmeste hjørne fra litt skrått hold. Ballen var så vidt innom en motspiller og satte keeper helt ut av spill. Angriperen viste også flere andre eksempler på at Viking kan ha truffet blink. Han spilte på venstre ving, men fikk vist fram både fart, styrke, evne til å utfordre og frekkhet. Ved flere anledninger satte han også opp medspillere på fint vis.

Daniel Karlsbakk

– Han så veldig spennende ut! Litt stinn i trening, men her så vi i glimt hva som bor i ham. Dette er en utrolig spennende unggutt. Han vil og han tør, sier trener Bjarte Lunde Aarsheim til RA.

– Med den fysikken, og det han viste i dag, er vel dette også en gutt som dere ikke behøver å være redde for å slippe til allerede i Eliteserien?

– Det er helt opp til ham selv, men her er det ingen grunn til å være beskjeden. Det var han ikke heller. Samtidig er han ydmyk og jobber hardt. Du ser at dette er en målscorer, sier treneren.

Hovedpersonen selv gliste selvsagt godt etter kampen.

– Dette var virkelig kjekt! Det var veldig fint å få en skikkelig kamp med gjengen og score på direkten, sier Karlsbakk til RA.

Han innrømmer glatt at han storkoste seg.

– Veldig! Før kampen tenkte jeg bare at jeg skulle slippe meg løs og ha det kjekt. Det var også det vi hadde snakket om på møtet før kampen. «Have fun» sto det på tavlen til trenerne. Dette var en god følelse.

– Det må jo også være en veldig god bekreftelse på at du har nivået inne når du kan herje med spillere som var i gruppespillet i Conference League?

– Det er selvsagt en fin anerkjennelse på at jeg ikke ligger så langt bak. Jeg gjorde bare mitt beste og fikk utnyttet styrkene mine.

Flere debutanter

Nevnte Karlsbakk var for øvrig ikke den eneste debutanten hos Viking torsdag. Edvin Austbø kom inn og Niklas Sandberg spilte andre omgang. Ali Memed startet også kampen, men måtte ut tidlig.

Viking dominerte kampen og hadde mye ball før pause.

Det første målet for sesongen kom allerede etter seks minutter da Viljar Vevatne kranglet inn 1–0 på åpent mål i etterkant av et innøvd frisparktrekk.

Etter pausen ble et litt tynnere Viking liggende mye dypere i banen og Jablonec overtok banespillet.

Alt i alt var det greit at de til slutt hentet opp ledelsen til Viking. Samtidig var det nok irriterende for Viking at de ikke holdt helt inn. Jablonecs scoring på overtid var pen, men burde vært unngått.

– Det var to forskjellige omganger. Vi er veldig fornøyde med den første. Da kontrollerte vi mye. Det vi fikk mot oss kom på ukonsentrerte brudd, sier Bjarte Lunde Aarsheim.

Han peker på at det egentlig var to forskjellige omganger i Spania. Det var også ventet med et mye mer urutinert lag etter pause.

– Vi stilte litt lettere etter pause. Mange fikk prøve seg på dette nivået for første gang. Presset ble litt lavere enn vi ønsket. Så var vi heller ikke like gode med ball som vi hadde lyst til å være.

Treneren mener likevel det var veldig greit å få komme i gang med oppkjøringen på denne måten.

– Det er kjekt at så mange unge fikk erfaringen og opplevelsen. Så er vi inne i en hard fysisk periode. Å få inn en kamp i hverdagen da er positivt. Nå skal vi ha en ny hard treningsuke før kamp mot Bryne hjemme. Så kommer vi til å gå mer i kampmodus når vi reiser til turneringen i USA, sier Lunde Aarsheim.

Imponert over de Lanlay

Selv om Viking ikke kommer til å legge for mye vekt på det som skjedde i årets første treningskamp er det greit å få noen svar tidlig. Et viktig fikk trenerne av Yann-Erik de Lanlay. Viking-veteranen fikk prøve seg i den dype midtbanerollen. Der er det ikke veldig mange fullgode alternativer om Joe Bell skulle bli solgt.

– Han var veldig god i rollen som nummer seks, sier Lunde Aarsheim.

Også tidligere har det vært snakk om å teste ham der, men det har ikke blitt en realitet. Som ung spilte han noe mer sentralt på midtbanen. Helt nytt er det ikke, men den tidligere landslagsmannen har ikke spilt sentralt på midtbanen mye som senior.

– Det kan godt være at vi har et alternativ til Joe Bell i ham. I dag viste han at han kan bekle rollen. Han er såpass fotballsmart og rolig med ballen.

Niklas Sandberg

Viking forsøkte også Niklas Sandberg i rollen etter pausen, men nykommeren fra FK Haugesund er nok bedre i andre posisjoner. Debutanten ble ganske raskt flyttet ut som indreløper, mens Kristoffer Løkberg gikk inn i det som er en mer vant rolle for ham.

---

FAKTA

Fotball, treningskamp

Dama de Noche, Marbella

Viking-Jablonec 2–2 (1–0)

Mål: 1–0 Viljar Vevatne (6), 2–0 Daniel Karlsbakk (52), 2–1 Jan Silny (68), 2–2 Tomas Smejkal (90).

Viking (4-3-3): Arild Østbø (Magnus Rugland Ree i 45 min.)- Sebastian Sebulonsen (Sondre Bjørshol i 45 min.), Viljar Vevatne (Sebastian Sørlie Henriksen i 30 min,), David Brekalo (Kristoffer Forgaard Paulsen i 45 min.), Shayne Pattynama (Rolf Daniel Vikstøl i 35 min. og Vebjørn Hagen i 10 min.) – Harald Nilsen Tangen (Kristoffer Løkberg i 45 min.), Yann-Erik de Lanlay (Niklas Sandberg i 45 min.), Heine Åsen Larsen (Simen Kvia-Egeskog i 45 min.) – Kevin Kabran (Daniel Karlsbakk i 45 min.), Veton Berisha (Mai Traore i 45 min,), Ali Memed (Herman Haugen i 40 min. og Edvin Austbø i 30 min.).

Gule kort: Tomáš Hübschman, Jablonec. Rolf Daniel Vikstøl, Kristoffer Løkberg, Viking.

Dommer: José Miguel Aranda Zayas

---






Mer fra Dagsavisen