Viking

Han har vokst seg inn i ny Viking-rolle

Han filmer treningene med droner og går på kurs i regi José Mourinho. Pål Fjelde (27) har fått en stadig mer sentral rolle i Vikings trenerteam. Nå også offisielt.

Staal-spiller Fjelde slo aldri skikkelig gjennom i toppfotballen. Det ble med en håndfull kamper for Vikings A-lag før han vendte nesen mot Bryne.

Nå er han i ferd med å trappe spillerkarrieren helt ned til fordel for trenerkarrieren. Fjelde, som var med på å spille moderklubben Staal opp i 2. divisjon i fjor høst, har fortsatt ikke løst inn lisens. Det kan være det blir noen kamper, men neppe mange.

Det er trenerkarrieren som nå står sentralt.

– Jeg har brukt litt tid på å vokse meg inn i dette. Det er nok meg og Rune Repvik (toppspillerutvikler) som er tettest på laget bak Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim, sier Fjelde til RA.

Da de to tidligere assistentene til Bjarne Berntsen tok over droppet de i starten å ansette en ny assistent bak seg selv.

Nå har det blitt en tittel i Viking igjen. Fjelde er assistent og analyseansvarlig.

– Det har skjedd gradvis. Nå har jeg mer ansvar på feltet også. Det er veldig kjekt. Det er trener jeg vil bli. Så vil noen år med analyseansvar kunne bidra til at jeg utvikler meg.

Hovedtrener Bjarte Lunde Aarsheim forteller at de tidlig så at de behøvde en ny mann på analysebiten.

– Det ble for mange oppgaver på Morten og meg. Så har vi tatt steg og blitt enda bedre på dette. Det var naturlig for oss å rekruttere internt. Pål er en fantastisk person som er lett å like. Han har en ekstremt lidenskap for fotball og er nysgjerrig. Analyse var nytt for ham også, men han har tatt eierskap til rollen. Vi har tatt store steg på området, sier Lunde Aarsheim.

Bruker droner og kamera i taket

For i Fjelde kan det godt være at Viking er i ferd med å utvikle nok en topptrener. En mann som kan gå i fotsporene til Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim. En av klubbens egne. Lunde Aarsheim peker på at han stadig får mer ansvar på feltet og er en god sparringpartner for spillerne.

– Det er hovedtrener jeg vil bli en dag. Så tenker jeg langsiktig. Dette er et perfekt område å jobbe med noen år nå, sier Fjelde.

For å gi best mulig forutsetninger for å drive med analyse på høyt nivå, noe som stadig blir viktigere i dagens toppfotball, liker Fjelde å se ting fra fugleperspektiv. Når Viking trener hjemme på SR-Bank Arena har de fire kameraer i taket. Systemet, som både Eliteserien og Obos-ligaen nå benytter, gir umiddelbart tilgang på bilder og kobles mot et analyseprogram.

På treningsleiren i Spania må han tenke litt annerledes på baner som ikke har kamera. Fjelde har skaffet seg en drone som slippes opp under øktene. Da kan informasjonen GPS-vestene gir suppleres med de strukturelle tendensene også på tur.

– Bjarte og Morten ser mye, men kommer du i høyden er det lettere.

Viking er en av klubbene i Norge som ligger lengst framme på området. Vi har sett viktigheten av det.

—  Pål Fjelde

I kampene til Viking i Eliteserien har Fjelde og toppspillerutvikler Rune Repvik også en stor finger med i spillet for at så mange kamper blir snudd underveis.

Duoen presenterer både trenere og enkeltspillere for funn og klipp i pausen.

– Trenerne velger om det er noe som skal tas i plenum eller kun med enkeltspillere. Ser jeg noe gir jeg også beskjed, sier Fjelde.

Har motstanderen for eksempel et farlig dødballtrekk kan han ofte avsløre det i «real time» og bidra til å stanse det.

Denne sesongen har Viking identifisert tre områder de skal styrke seg og forbedre. Presspillet skal bli enda bedre, soneforsvaret skal bedres og grunnspillet med egen ball skal forsterkes. Også her har Fjelde en rolle.

– Når det kommer til posisjonsspillet er det lett å se ting fra høyden. Spillere vil naturlig oppsøke ball, men noen ganger skal man stole på posisjonen sin og ikke komme for nær. Det er også nyttig til å identifisere i hvilke rom spillerne vil ha ballen slått – eller om de vil ha den i beina.

Nytteeffekten av arbeidet med kamera og droner kan med andre ord spilles rett tilbake til læresetningene fra legenden Kjell Schou Andreassen og relasjonelle ferdigheter. Man skal spille hverandre best mulig. Fugleperspektivet forenkler læringsprosessen.

På kurs hos Mourinho

Fjelde peker på at analyse har utviklet seg enormt bare i løpet av de få årene han har vært med rundt A-laget i klubben. Internasjonalt går dette i rakettfart nå.

– Det gir store muligheter. Jeg har nettopp vært i Oslo på ulike analysesamlinger. Viking er en av klubbene som er lengst fremme. Vi har sett viktigheten av det. Det er helt i tråd med ambisjonene om å bli en stabil toppklubb i Norge, sier Fjelde.

Selv har han nå UEFA B-kurset, men venter på uttaket til A-lisensen. Han har søkt for tredje gang. Det er ikke lett å komme inn og mange om beinet.

Fra før har han en bachelor i psykologi i bunn.

– Så er jeg faktisk godt underveis i et kurs i «High Performance Football Coaching» i Lisboa. José Mourinho er blant de ansvarlige. Det går over fire samlinger på ni dager. Jeg er blant 13 trenere som kom inn av 80 søkere fra hele verden. Mourinho har ikke vært med selv ennå, men vi håper å få møtt ham for å lære litt nå. Portugal ligger langt framme på trenerutdanning og metodikk, avslutter Pål Fjelde.

Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen

PS! Viking møter tsjekkiske Jablonec tirsdag. Det blir nærmest med ett lag i hver omgang.

– Mer eller mindre. Det kan være at noen får 60 minutter. Med så mange bytter er dette mer regnet som et avbrekk i en tøff periode. Så håper vi selvsagt å ta med noen læringspunkter i kampen.





Mer fra Dagsavisen