Viking

Slik var Vikingåret fra A-Å

Året er omme og tradisjonen tro tar RA-sporten et dypdykk i Vikings sesong. Med et særdeles skrått blikk på hendelsene.

At tidligere AS-leder Thor Steinar Sandvik «fikk det» i 2020 er det liten tvil om. Derfor er det på sin plass å åpne med fortjent ros i 2021. Mange av grepene han sto bak har lyktes. Det store Viking+-hjertet hans skal heller ingen så tvil om. Det var nesten euforiske tilstander i Stavanger da Zlatko Tripic ble hentet hjem fra Tyrkia tidlig i vår. Det hadde ikke vært mulig uten at byggmesteren i det stille åpnet lommeboken.

Børge Moi Nilsen er flink til å selge. At klubbens salgssjef også kan håndtere profesjonelt kamerautstyr, var en smått sjokkerende lærdom fra året som gikk. Vinterens treningskamper måtte nemlig gå uten både tilskuere og mediene grunnet korona. Det hadde regjeringen bestemt. Utenom spillerne fikk kun én person innpass oppe under taket der Eurosport normalt har sitt hovedkamera. Mannen som zoomet i vei for rettighetshaver Aftenbladet, med forbløffende perfekt fokus, var Hundvågs nest største sønn.

Camilla Herrem har alltid vært glad i Viking+ – og liker å by på seg selv. Da Viking skulle møte erkefienden Rosenborg svanset hun rundt hjemme i stuen iført mørkeblå drakt – og en shorts så kort at John Barnes ville vært stolt. Det hele ble filmet og lagt ut i sosiale medier av en hoderystende ektemann. Steffen Stegavik er for øvrig trønder og fikk definitivt ikke le sist eller best i dette tilfellet. Det ble juling å få for hans gutter.

Det var en smått sjokkerende sum danske Brøndby la på bordet for å sikre seg Viking+-juvelen Henrik Heggheim i sommer. Ny klubbrekord faktisk – og det for en spiller som på grunn av pandemien aldri hadde fått spille fotball for særlig mange tilskuere. Kontrasten var definitivt stor da han like etter ble kastet rett på dypt vann i Europacupen. På Ibrox i Glasgow benket 46.000 gale skotter seg. Da var det lov å være nervøs.

Etter noen svake prestasjoner i høst ble Arild Østbø avskiltet av RAs sportsleder Espen Iversen som keeper på dette nivået. Et tidlig rødt kort fra Patrik Gunnarsson ga en ny sjanse. Da måtte Iversen legge seg langflat, etter tre-fire strålende kamper, og innrømme at han tok feil av Østbø. Dessverre var Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen egentlig av den oppfatning at Iversen slett ikke hadde tatt feil i utgangspunktet. De droppet, kontroversielt nok, Østbø ved første reelle høve. «Takk Gud for at Gunnarsson reddet straffe», sukket daglig leder Eirik Bjørnø stille etter kampen mot Mjøndalen.

Forundringen var stor hos de lokale mediene da Bjarne Berntsen regelmessig begynte med å stenge treninger i 2020 – som eneste norske klubb utenom Molde. Her skulle man ikke gi motstanderne noe i form av formasjon eller laguttak. Overraskende nok videreførte Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen praksisen med lukkede dører i 2021. RAs mann ble sågar kastet ut når han bommet med to minutter på «lovlig» tidspunkt. Samtidig kan vi til en viss grad skjønne det med overraskelsesmomentet. De to tok motstanderne fullstendig på sengen ved å stille 34 forskjellige forsvarskonstellasjoner denne sesongen. Det resulterte i kun 47 baklengsmål i serien.

Gode historier skal man ikke kimse av og anekdotene om Roy Hodgson blir vi aldri lei. Nye og hittil ukjente varianter har dukket opp etter at Erik Nevland ble sportssjef i 2021. Ved en anledning i 2004 rakk fyrtårnet Peter Kovacs opp hånden under et spillermøte. Han lurte på om han skulle bidra på defensive dødballer. Hodgson ble ildrød i fjeset. Monologen startet relativt raskt: «You are in a dark back alley, behind a pub in dodgy area of London, and someone tries to mug you. But, you actually have a gun in your pocket. Do you A; use it? B; leave it? You ARE the F … ING GUN, KOVACS!»

Historien om bråket mellom David Brekalo og Patrik Gunnarsson ble aldri sett på som særlig alvorlig internt hos Viking+ – til tross for at filmsnutten gikk sin seiersgang verden over. Dagen etter spetakkelet i Kristiansund var markedssjef Kjartan Salvesen likevel tidlig på pletten med en korrigerende SMS om RAs omtale av hendelsen. Han lurte på om avisen kalte Eirik Bjørnø for direktør av gammel vane – eller om det var sjefen hans selv som selv insisterte på tittelen. Vi kunne opplyse om at Bjørnø bruker CEO (Chief Executive Officer) på LinkedIn. Ifølge Store Norske Leksikon kan det fritt oversettes med direktør eller daglig leder. Ingen skal i alle fall beskylde Viking+ for å ikke ta folkelighet på alvor.

Ingen så mye til tidligere direktør (eller var det daglig leder?) Eirik Henningsen i 2021 – til tross for at RA prøvde iherdig. Vi lurte på hva Stavangergyttane AS, som han hadde startet med blant andre Thor Steinar Sandvik, var for et selskap. Spesielt ettersom lønnsomheten var «ikke tilfredsstillende» og soliditeten «svak». Bindingen med Sandvik gjorde det selvsagt ekstra interessant. Spesielt i kjølvannet av Bjarne Berntsen-saken. Brønnøysundregistrene kunne til slutt informere oss om at det er en bedrift som har investert i en annen bedrift som selger statistikk og informasjon til idretten. Henningsen forholdt seg stort sett taus hele året. Til slutt dukket han opp, som troll av eske, hos E24. Pengemaskinen Solv Spire AS skulle lanseres og da var det fint å kunne bruke mediene litt til sin fordel.

Jjinxing er et ord som har sneket seg inn i det norske språket fra engelsk og RA har ved flere anledninger forårsaket ulykke ved å omtale noe vi ikke burde. Da vi laget sak på at Johnny Furdal var på vei til å bli frisk fikk han tilbakeslag direkte. Han måtte faktisk legge opp og har en kamp foran seg med helseproblemene. Litt etter ble Yann-Erik de Lanlay strekkskadd umiddelbart etter RA-omtale om at det nå var kontroll på problemene. Som om ikke det var nok laget vi en sak på at Rolf Daniel Vikstøl måtte passe seg for ytterligere gule kort – ettersom han var en av flere i karantenefare med fire kamper igjen. Selvsagt fikk han det gule dagen etter – etter å ha levd farlig lenge. Den eneste trøsten for oss er at jinxingens alvorlighetsgrad virker å være lett synkende.

Kampen mellom Viking og Kristiansund fikk en ellevill avslutning med både håndgemeng mellom lagkamerater og to sene mål. Det gjorde at Sondre Bjørshol aldri fikk oppmerksomheten han fortjente etter sitt aller første mål i Eliteserien. – I alle fall om du snakker om mål som ikke er selvmål, slo en smørblid høyreback fast.

Liker du å smile litt bør du ta en tur på YouTube for å kikke på «Carpool Karaoke» med Kristoffer Løkberg og tidligere reservekeeper Trym Ur. På tross av det er et reklamestunt er det 18 minutter med strålende underholdning. Spesielt festlig er det når Løkberg avslører store hull i fotballhistoriekunnskapene til den ellers svært så skoleflinke og oppegående Ur.

Madlabanen er på ingen måte noen spesielt glamorøs arena. Det fikk Shayne Pattynama erfare i 2021. Under en 2-kamp tiltet det kort og godt. Han lurte på om det var DETTE han hadde flyttet til Norge for. I pausen gjorde Pattynama et helhjertet forsøk på å rive ned klubbhuset i sinne. Selv har Madla ønsket det samme i 30 år, men kommunen har nektet.

Noen ser unge ut. Andre både ser unge ut og er unge. Det fikk Eirik Bjørnø erfare da han skulle inn på Heidis Bier Bar i Tromsø. Klubbdirektøren måtte pent vise legitimasjon på at han var gammel nok.

Ordmitraljøsen Kristoffer Løkberg er en favoritt blant journalistene. Noen ganger må likevel filteret på. Etter kampen mot Lillestrøm var det umulig for RA å sitere ham ordrett. Ni banneord i løpet av fire sitater er imponerende.

Psykologi er noe Shayne Pattynama brenner for å anbefale alle som har det vanskelig. Det har han hatt selv. Det er sjeldent en profil i Eliteserien åpner såpass opp om vansker utenfor banen som nederlenderen gjorde i RA. Bak tattooene og et tøft ytre, skjuler det seg nemlig et menneske som både kjenner på bunnløs sorg og vanskeligheter med å tilpasse seg på egen hånd i en ny by uten familie i nærheten. At tøffe gutter viser sin sårbare side på denne måten er ekstremt viktig. Sorg og følelser blant menn er et tema det er viktig å få fram. Vår interne pris for årets forbilde deles herved ut!

Qatar-debatten herjet lenge i norsk fotball. Fansen raste unisont og krevde boikott. Viking+ endte med å stille seg lojalt med NFF – til Felts O’s grenseløse irritasjon. Når samme gjeng som resultat stiller som medlemmer med stemmerett på neste årsmøte i FK kan det bli interessant. Tør vi håpe på litt mer fyr i teltet enn på normalen?

Rolex-gutta, med Aron Dønnum i spissen, kom fort ned på jorden i Stavanger. Ikke nødvendigvis fordi slike klokker anses som litt under den kvalitetsbevisste siddisens verdighet, men fordi de fikk grisebank av Viking+. Det tålte Dønnum dårlig. De berømte skolebollene til Dag Helge Veberg gikk vegg imellom og «skolebollegate» var et faktum. Det hele løste seg fint med en faktura og donasjon til et godt formål. Den bør i det minste ha blitt betalt til rett tid.

Spenst er kanskje ikke det man normalt forbinder med Kristoffer Løkberg, men det var før spillerne selv fikk kjøpt seg et bord for fotballtennis. Det er på størrelse med et bordtennisbord og reglene er relativt like. Det er likevel svært imponerende å se hvordan Kristoffer Løkberg har revolusjonert den kuriøse idretten med sitt høyst aggressive serv- og volley-spill. Som en kenguru hopper han opp på det lille bordet – og går rett til nett ved første anledning! Når får vi se samme sats og besluttsomhet i hodeduellene på banen, Løkberg?

TV-en var skrudd på og Viking+ hadde på forhånd brukt propagandamaskinen sin godt for å fronte deltakelsen til markedssjef Kjartan Salvesen i den norske Melodi Grand Prix finalen. Overraskelsen var stor da også Sondre Auklend dukket opp med sangen «My Lonely Voice». Dessverre nådde ingen av de to opp mot Tix.

Uten en interessant nyhet er denne spalten lite verdt. Her kommer den: Det er ikke bare Molde som var ute etter Veton Berisha i sommer. En meget pengestinn klubb fra Midtøsten skal også ha vært på banen – og forespeilet Berisha en lønn av ellevilt format. Så sies det at de ikke har vært like villige til å cashe ut overgangssum, men at interessen har holdt seg. Det kan bli en spennende vinter. Så vil han nok neppe være alene om avgjørelsen. Berisha er sammen med Benedicte Maaseide igjen.

Vi kan selvsagt ikke lage denne spalten uten å nevne fansens store favoritt Rolf Daniel Vikstøl. Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim hadde åpenbart et mål om å fase ham ut da de tok over. Svaret var knallharde Millwall-taklinger, stålvilje og en lukket kjeft. Likevel ryktes det om et nytt forsøk på det samme i 2022. Denne gang med Niklas Sandberg som utfordrer. Vi tipper Vikstøl blir med i 2023 også.

Windows, Excel og e-post er blir de vanligste arbeidsverktøyene til Iven Austbø i ny selgerjobb hos Norsk Gjenvinning. Vi ønsker lykke til og gratulerer med en strålende fotballkarriere!

Xerxes den store ble berømt for å invadere Hellas i år 480 før Kristus. Noen år etterpå forsøkte Adrian Pereira det samme, men lyktes dessverre ikke og ble forvist til Trondheim. Der fant han i det minste en «storklubb».

Yann-Erik de Lanlay ble raskt rekvirert som tolk av kommunikasjonsdirektør Kristoffer Løkberg da Mai Traore skulle gjøre sitt første intervju med RA. «Han kan itj engelsk. Det er nødt til å bli på fransk, sjø», var den klare beskjeden. En skadet de Lanlay stilte villig opp. Samtidig ankom Traores entourage av agenter, slekt og venner med direktør Eirik Bjørnø på slep. De himlet noe med øynene da direktøren forklarte at dette ikke egentlig var en tolk, men en av klubbens største stjerner. Etterpå ymtet de Lanlay forsiktig frampå til RA om betaling for ekstrajobben. En glisende Morten Jensen avviste raskt kravet og slo fast at det var fint Yanni i det minste kunne benyttes til NOE nyttig.

Zen-tilstanden har vært høy i Viking+ i år. Spillerne har levd i nuet og ikke latt tankene løpe lengre enn neste kamp. Ingen fikk ta av etter seier. Ingen har deppet for tungt etter tap. Alt har handlet om utvikling. Og fokus – som er et av de mest feilbenyttede uttrykkene i det norske språket og egentlig handler om fotografering. Ingen tok av før mannen som heter Zen til mellomnavn våknet. «Selvsagt går vi for gull» slo psykologistudent Joe Bell fast til RA – og så langt framover. Etter det var laget best av alle.

Æren er stor for den som blir kåret til Årets viking av våre lesere. Samtidig er det svært ofte begynnelsen på slutten. Etter å ha vunnet prisen i 2020 forsvant Henrik Heggheim fra klubben. Det samme har skjedd ganske umiddelbart med både Zlatko Tripic (2019), Julian Ryerson (2017), Samuel Adegbenro (2015) og Rune Jarstein (2013), mens Tommy Høiland havnet helt i mørket etter den gode sesongen i 2018. At Joe Bell vant prisen i år, lover slett ikke bra.

Øredøvende applaus og heder går til Harald Nilsen Tangen for det fantastiske gjennombruddet i 2021. Vi applauderer også innsatsen til hans anonyme pressetalsmann. Tekstmeldinger 01.19 på natten vitner om et deilig engasjement!

Året er slutt, og det er også denne spalten. Siste bokstav går som vanlig til speaker Øyvind Jacobsen. Akkurat da man trodde at han, utrolig nok, skulle tilbakelegge et år uten de helt store kontroversene smalt det i en voldsom konfrontasjon med Felt O og Capo Tommy Nærland. De beskylder ham for å være tonedøv for allsang i kanon. Vi håper ingen får avkappede hestehoder i sengen. Fortsettelse følger.






Mer fra Dagsavisen