Viking

Slik vurderer RA-sporten bronselaget

Tre spillere har vært helt essensielle for at Viking sikret sin første bronse siden 2007. De belønnes med toppkarakter i RA-sportens store vurdering.

Sesongen er over og den har vært en heidundrende suksess for Viking. Bronsen i seg selv er sterk. En haug klubbrekorder er blitt satt. Samtidig er dette så til de grader noe å bygge videre på. Nå er det viktige å beholde nøkkelspillerne.

For ingen tok flere poeng enn Viking de siste ti kampene. Faktisk skilte det kun ett poeng mellom Viking og seriemester Glimt fra den niende runden og inn. Dette kan utmerket godt være konturen av et gullag i 2022.

Slik vurderer vi spillerstallens prestasjoner i 2021:

Keepere:

Patrik Gunnarsson 4

Har vist glimt av sitt enorme potensial, store rekkevidde og skyhøye maksnivå i løpet av sine sju kamper. Samtidig har det også vært noen smeller. Filmkveld med David Brekalo og det røde kortet mot Sandefjord trekker ned. Det gjør også litt for mye tiki-taka i eget felt.

Arild Østbø 3

En merkelig sesong. Var rusten og ikke god før Patrik Gunnarsson kom inn – og forsvaret ble forsterket. Da virket han litt daff i kroppen og gjorde for mange feil. Steingod og trygg i siste del av sesongen. Hadde han startet som ha avsluttet ville han vært langt høyere på skalaen vår.

Iven Austbø 3

Kroppen sa til slutt stopp og Austbø tar konsekvensen av det. Har nå lagt opp. De siste kampene for Viking kom i første del av sesongen og var åpenbart under nivået fra de siste årene.

Forsvar:

David Brekalo 5

Har vist seg som en meget god signering. Livsfarlig i luften, rask og med store lederegenskaper. Framstår hakket med kynisk enn Stensness i spillet. Har bidratt sterkt til at Viking har fått orden på det defensive. Kunne spart seg for eksplosjonen mot Gunnarsson, men ut over det et meget hyggelig bekjentskap.

Gianni Stensness 5

Også en sterk bidragsyter til at Viking til slutt endte med positiv målforskjell. Har duellstyrke, ro og er god med ball. Noen ganger spiller han likevel på for små marginer som stopper. Er nok mer et naturlig anker, men framstår som et strålende kjøp.

Rolf Daniel Vikstøl 5

Hva skal man si? Ut ifra forutsetningene har dette vært et strålende år. Kanskje veteranens beste i en lang karriere. Du vet hva du får med Vikstøl. Her smeller det. Fantastiske holdninger.

Shayne Pattynama 3

Med nederlenderen blir det for ofte himmel eller helvete. Gjør grove defensive feil og er ikke vant med å spille back i en firer. Offensivt er han blant de beste backene i ligaen. Svært ofte involvert i scoringer. Er det ving han ender som egentlig?

Sondre Bjørshol 4

Nok en sesong ødelagt av skader for en av ligaens beste høyrebacker. 513 minutter delt på 13 kamper sier det meste. Mot Kristiansund fikk han vist hvor god han er, men må få orden på kroppen.

Viljar Vevatne 4

Solid, men må også ta sin del av ansvaret for alt rotet bakover i første del av året. Det har ikke vært like mange lange tær fra ham i 2021, men Viking spiller også annerledes. Med et lag som står høyere faller han litt mer gjennom på manglende fart.

Sebastian Sebulonsen 5

Herlig gjennombrudd – som høyreback! Klart best offensivt, men har vokst fram som en ny lokal og salgbar spiller. Fysikken hans gjør ham kjempeinteressant. Det er sjeldent at backer både er store, tunge og raske i dagens fotball.

Herman Haugen 3

Fikk ti innhopp i første del av sesongen, men klarte aldri å vise seg nok fram til at han var en reell kandidat til fast plass. Ble nok en gang lånt ut til OBOS-ligaen og har vært god i Raufoss. Kan plutselig ta steget neste år.

Midtbane:

Kristoffer Løkberg 5

Trønderen har gjort nok en solid sesong – det til tross for at han veldig ofte er brukt utenfor sin foretrukne posisjon som anker. Indreløper-versjonen av ham har vist seg fram med en ellevill motor. Det har også blitt noen mål. Innpisker og herlig representant for klubben.

Harald Nilsen Tangen 5

Hvilket gjennombrudd! Unggutten er bankers på laget og har en nærteknikk med ball få andre kan måle seg med i Eliteserien. Dette er en sterk femmer. Kun litt flere målpoeng skiller fra toppkarakter – selv om fem scoringer og to assister er solid nok.

Joe Bell 6

Wow! For en sesong. General og helt sjef på Vikings midtbane. Er fantastisk god til å styre spillet og er blitt mer framoverrettet. Ser oftere alternativene lengst borte enn før – bare følg blikket hans. Det har gitt åtte målgivende pasninger. Kun Åsen, Wolff Eikrem og Brynhildsen har flere. Så god at han spiller seg bort nå?

Fredrik Torsteinbø 3

Sesongen ble i realiteten ødelagt av en lyskeskade. Endte med kun ti kamper og litt over 800 spilleminutter. Aldri i nærheten av det nivået han viste sesongen før, men det kan sjefspoteten skrive på kontoen for omstendigheter. Får en tøff jobb med å komme seg inn igjen i dette laget i 2022.

Samúel Fridjónsson 4

Startet forrykende. Scoringene satt løst og alt så rosenrødt ut. Havnet så ut av laget og så ut til å gå sur. Fem mål på 25 kamper er solid, men han er ikke like disiplinert bakover som noen av de andre midtbanespillerne. Virker ikke å være helt fornøyd. Hans siste år i Viking?

Sondre Auklend 3

Fikk aldri gjennombruddet man spådde i Viking. Ganske mye spilletid i første del av sesongen, men ble ofte brukt ute på kanten. Voldsomt oppsving på lån i Åsane i siste del av sesongen. Skal bli meget spennende å se neste år.

Angrep:

Zlatko Tripic 6

Har aldri produsert flere mål på toppnivå enn i 2021. Ikke like dominerende som i 2019, men han er ikke alene om å ha et internasjonalt nivå inne i Viking mer. Skal ha enormt med ros for at han orket å stå løpet i en sesong som for ham varte i to år. Det trekker ham opp til toppkarakteren hos oss. Så vidt.

Mai Traore 2

Har vist glimt av hva han har inne, men kun det. Bortsett fra noen måneder på nivå to i Sverige er det på nivå tre han har herjet før. For mange tar det tid å venne seg til tempoet. Vi håper han klarer det, men registrerer at Viking har hentet nok en spiss.

Simen Kvia-Egeskog 4

Et minigjennombrudd denne sesongen. Barnebarnet til legenden Svein Kvia har fått mange innhopp – og tatt vare på mulighetene. Meget fotballsmart og har vist seg som en servitør av målgivende pasninger.

Kevin Kabran 3

Ingen kan ta ham på holdninger og seriøsitet. Står på og klager ikke. Samtidig har han ikke fått det til i Viking – så ærlige må vi være. Det er kanskje ikke så rart heller. Ble hentet inn for å fylle en klar rolle på venstre ving, men mistet den plassen raskt da Tripic kom. Det gjør selvsagt noe med deg mentalt – og kan være grunnen til at han har virket litt mutt.

Yann-Erik de Lanlay 4

Nok en sesong med store skadeproblemer. Da han omsider fikk spilt seg i form viste han igjen hvor god han er. Dessverre blir det for mange opphold på Yanni – selv om det ikke er hans feil. Uten kontinuiteten forsvinner litt av brodden. Strålende i sine beste stunder og knallgod defensivt.

Veton Berisha 6

For en sesong! 22 seriemål, lederskap på høyt nivå og masse målgivende. Legger du dette sammen med at han er blant spillerne i Skandinavia med flest korte sprinter og flest tilbakelagte kilometer har du krutt. Har spilt seg inn i landslaget igjen. Klasse.

Tommy Høiland 2

Helt ute i kulden hos de mørkeblå. Skal ha ros for at han stor sett har forholdt seg profesjonell og behold humøret. At han ikke har skiftet klubb tyder likevel på at ambisjonene som spiller nok ikke er de største mer. Ser ut til å være fornøyd med å gå ut kontrakten i Viking. Så kan man også skjønne at en voksen og etablert mann kanskje ikke vil flytte på seg – i det som nok er aller siste del av karrieren.

Ikke vurdert grunnet for få kamper:

Heine Åsen Larsen, Lars Erik Sødal, Trym Ur, Magnus Rugland Ree, Kristoffer Forgaard Paulsen, Sebastian Sørlie Henriksen, Vebjørn Hagen






Mer fra Dagsavisen