Viking

Planen for veien videre ligger alt klar

Sportssjef Erik Nevland og daglig leder Eirik Bjørnø kunne smile bredt sammen med de ansatte i Viking mandag. Bronsen er i boks og ønsket vei videre er staket ut. Den inkluderer et umiddelbart framstøt mot Joe Bell og et kjøp av Patrik Gunnarsson.

Stavanger — Selv om mange hadde ønsket seg flere nye spillere inn på flekken, og kraftige offensive grep, er klubben tydelig i kommunikasjonen utad på at edruelighet og fornuft skal stå sentralt. Det til tross for langt bedre rammer. Ingen skal ta av etter den første medaljen siden 2007.

– Vi skal fortsette i samme spor. Etablere oss i toppen. I gode år skal vi kunne ta medalje og komme til cupfinalen. Gode sportslige resultater gir økonomisk trygghet. Dette gjør at vi kan ta små steg på veien for å nærme oss mer. Hovedmomentet er likevel at vi fortsetter i samme spor med lokal forankring og en fremadstormende stall. Vi skal ikke ta av, men kneppe til der vi kan, sier Bjørnø til RA.

Han vet likevel selvsagt at forventningene nå går opp. Det vil bli snakket om gull i 2022.

– Men nå må vi forvalte dette på en fornuftig måte, sier den daglige lederen.

Må kunne hive seg rundt

Viking har vært helt på høyde med de to lagene foran på tabellen de siste 20 serierundene av 2021. Selv om det er kjedelig handler dette nå i størst grad om å bevare noe som virker.

Sportssjef Erik Nevland er klar på at hans forutsetninger ikke endres mye av bronsen – og lever greit med det.

Helt på toppen er man likevel åpne for enkelte innspill. Det finnes økte muligheter.

– Vi lander nok ikke noe endelig budsjett for klubben før i januar eller slutten av februar. Før den tid vet vi ikke nok og det er tull å sette et budsjett som ikke holder vann uansett. Så må vi også høre litt om de to lederne ønsker seg noe på toppen av det som klubben har, sier AS-leder Stig Harry Christiansen – også strålende fornøyd dagen derpå.

Hele Viking-ledelsen er nemlig samlet i sin vurdering på at det fortsatt er for mange usikre faktorer foreløpig. Dette handler om å bevare noe som virker nå.

– Det er som vi har sagt hele tiden. Veien videre er ekstremt avhengig av hva som skjer rundt eventuelle salg. Vi har ikke radet opp tre-fire mann som skal inn her. Nå har vi et veldig godt utgangspunkt, sier Nevland.

Erik Nevland

Nå begynner jobben med å sikre kontinuiteten man ønsker.

– Vi må utvikle det vi har. De spillerne som er her må bli enda bedre i 2022. Beholder vi stammen, og omtrent det laget vi har i dag, så er jeg veldig fornøyd, slår sportssjefen fast.

Møte med Bell og Gunnarsson

Selv om mange er attraktive for salg nå henger mye sammen med at klubben klarer å beholde Veton Berisha og Joe Bell. Berisha har avtale i to år til. Bell går inn i sitt siste år. Sistnevnte er nok mest usikker. Han har også vært klar på at han egentlig vil til en større klubb. Samtidig åpnet han overfor RA i sommer opp om at han kanskje var villig til å ta en prat om ny og bedre avtale om det ble spill i Europa. Det har Erik Nevland tenkt å utforske ganske umiddelbart.

– Men så bruker jeg jo tiden min på å snakke med deg nå i stedet, sier en lattermild Nevland.

Han forteller at de ble enige med Bell om å prates når det var avgjort.

– Vi må snakke med Joe nå og ønsker å ha ham her nest år. Det er det ingen tvil om. Så er det faktorer vi ikke kan styre. Du vil ha en «Happy-go-Hunting» Joe Bell her. Ikke en sur utgave. Kortene må spilles rett. Joe sin betydning for Viking er stor, men det er ikke alt vi kan styre selv om han har kontrakt, erkjenner Nevland.

Blir han gir det selvsagt også stor signaleffekt. Verdien hans hos Viking er stor. Det vil også et eventuelt salg måtte gjenspeile.

– Hvilken plan er lagt nå, og hva skal dere gjøre videre?

– Vi har styremøter både før og etter jul som vil definere mer konkret på hva slags rammer vi som styre kan gi dem som jobber med sport. Vi har Erik Nevland, to trenere og en god gjeng i Jåttåvågen som har tanker om hvordan vi skal stabilisere oss og bli enda bedre. Så fort festrusen har lagt seg er jeg rimelig sikker på at de er i gang med oppgaven, og de har lært mye gjennom året som vil gi et godt grunnlag for å definere veien videre, sier Viking FKs styreleder, Rune Bertelsen.

– I hvor stor grad er det mulig å gjøre noe før dere vet om Berisha og Bell blir?

– Det er to viktige spillere som vi svært gjerne vil beholde, men det er klart at det de har vist i år er ikke noe man bare kan snu seg om og erstatte. I en logistikkplan skal vi ha både ett, to og tre alternativer på alle plasser. Det er en plan både internt og eksternt på hvem som kan erstatte spillere i årene som kommer, men vi håper å beholde alle som har vært viktige i år. Fotball er en business der noen av og til ønsker å se på andre muligheter, men det planlegger vi for, sier Bertelsen – som er fornøyd med hvordan klubben har løftet seg på spillerlogistikk de siste årene.

Keeper Patrik Gunnarsson er også ønsket med videre. Nevland forteller at de har hatt dialog med spilleren og at begge parter er positive – uten at det er noen form for enighet om en avtale.

Brentford sitter uansett med nøkkelen.

– Vi har hatt en positiv dialog med begge parter og på en jevnlig basis. Så snakker vi godt sammen. Det er nok en mulighet til å få til noe der om økonomien i det er gjennomførbar. Han skal tilbake etter sesongen. Så tar de en vurdering på hans vei videre. Det ligger hos dem.

– Så dere har bestemt dere for at det er Gunnarsson dere vil ha?

– Ja. Vi vil prøve om det er mulig. Dette er en dialog vi vil ha.

Når det kommer til Daniel Karlsbakk (18) fra Bryne var ingenting i boks mandag formiddag, men Nevland tror og håper han ender i Viking ganske snart.

Kvinnelagets trener ønsket med videre

På kvinnesiden i Viking skjer det også ting, og RA får opplyst at Helge Aune er ønsket med videre A-lagstrener.

– Han vil bli tilbudt kontrakt for neste år, så han har vi hatt møte med og skal ha nye møter med. Jeg håper og tror vi har ham med oss, sier styreleder Bertelsen.

Aune tilbys en ettårskontrakt.

– Det er det vi har brukt hele tiden på kvinnesiden. Det er litt ut fra at vi bygger stein på stein, men vi er veldig fornøyde med jobben han har gjort. Det er kun noen små marginer som har gjort at vi ikke har klart det. Det er egentlig mer teamet rundt som er spørsmålet.






Mer fra Dagsavisen