Viking

Dette er de lokale utenlandsproffene verdt

Lokale fotballbein, konservativt verdsatt til like under 200 millioner kroner med tilknytning vår storby-region, løper rundt på Europas fotballarenaer. Zymer Bytyqi og Kristian Thorstvedt er de to heteste store salgsobjektene.

I august 2021 hadde nettstedet norskeproffer.net registrert 139 utenlandsproffer med norsk pass eller dobbelt statsborgerskap hvor det ene er norsk. Av disse har sju sterke bånd til storbyområdet Stavanger-Sandnes. Selv om ingen er i nærheten av prislappen på 150 millioner euro, som det tyske overgangsnettstedet Transfermarkt har satt på Bryne-karen Erling Braut Haaland, er det nok av spillere som har suksess og stigende verdi blant de lokale heltene.

Samtidig er selvsagt pris på en fotballspiller omtrent umulig å sette på forhånd. Den vil til enhver tid være det en klubb faktisk er villig til å betale om det ikke er en klausul i spill. Noen av prislappene som opereres med er definitivt et stykke fra summene det prates om fra agenter og klubber. Det som er nærliggende å anta er at det nok vil komme noen større salg snart – og at disse vil kunne gi ekstra kroner i kassen til klubber som Viking og Sandnes Ulf i form av solidaritetsmidler og videresalgsklausuler.

Slik går det med «våre» proffer – og dette er verdien:

Kristian Thorstvedt (22)

Genk-proffen er nå verdsatt til 6 millioner euro av Transfermarkt (én euro sto tirsdag i 9,90 kroner). Det er nok et ganske så konservativt tall i forhold til hva han vil koste ved et salg til England – som kan komme i vinter. RA har tidligere fått opplyst at den belgiske klubben hans avslo et bud på 12 millioner pund fra Brentford i sommer. Klubber som Tottenham, AC Milan, Everton, West Ham, Spartak Moskva og Lokomotiv Moskva skal alle ha vist interesse. Thorstvedt selv har vært ærlig på at Spurs og England er drømmen og sa følgende til RA i september:

– Jeg har alltid drømt om det, men mye skal skje før det kan bli en realitet. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det.

Thorstvedt kan gjøre alt! Han er venstrebeint, høyrebeint, han kan heade. Han er veldig smart i løpene sine i rom.

—  Louis van Gaal

At Nederlands trenerveteran Louis van Gaal nylig uttalte seg i pene ordelag om ham får nok markedsverdien til å stige ytterligere. På spørsmål om hvem han ville hatt på sitt landslag fra Norges tropp mot Nederland nylig, trakk han fram Martin Ødegaard og Thorstvedt.

– Thorstvedt kan gjøre alt! Han er venstrebeint, høyrebeint, han kan heade. Han er veldig smart i løpene sine i rom, sa treneren til TV2.

Thorstvedt står med 13 kamper tre mål og én assist i Jupiler Pro League så langt denne sesongen. Han har totalt spilt 20 kamper om en inkluderer cup og europacup.

Zymer Bytyqi (25)

Lura-gutten, som har valgt å representere Kosovos landslag, har fått en verdivurdering på 1,9 millioner euro av Transfermarkt. Der har det vært en kraftig økning den siste tiden. Mannen som gikk gratis fra Viking er også i ferd med å bli en stor suksess i tyrkiske Konyaspor. Vingen har 12 kamper, ett mål og to assister så langt i Süper Lig denne sesongen. Han starter nesten alle kamper og spiller det meste.

Konyaspor har også fått en fantastisk start på sesongen. De står med 7-5-1 på sine første 13 kamper og ligger på 3. plass – sju poeng bak serieleder Trabzonspor. Bytyqi, som skrev under på en to og et halvt år lang avtale i fjor, stortrives.

– Det er veldig fint her! Jeg har det bra og trives godt. Både i klubben og med menneskene rundt. Så går det bra på banen også, sier han til RA tirsdag.

Zymer Bytyqi

Sportslig sett har Konyaspor vært en stor opptur. Han mener å vite grunnen.

– Den nye treneren fikk en hel forsesong på seg og vi skjønner hva han vil fram til. Så har klubben også vært smarte på overgangsmarkedet. Der tyrkiske klubber ofte henter inn 10–15 mann, bare for å hente, plukker man her spillerne som passer i spillestilen. Tankegangen er mer europeisk.

Bytyqi mener faktisk det er mulig å kjempe om tittelen. Men da må de unngå skader.

Spilleren vil ikke snakke for mye om verdi og overganger selv, men det er liten tvil om at han er i ferd med å bli svært attraktiv. Sammen med Kristian Thorstvedt er han nok nå nærmest salg til en enda større klubb.

– Det er ganske vilt å tenke tilbake til 2018 i forhold til oss to. Da satt jeg benket i Obos-ligaen og Kristian var en helt ukjent spiller for alle, sier Bytyqi – som fortsatt ser hver eneste Viking-kamp på TV og leser det meste som skrives.

Valon Berisha (28)

Er nå verdsatt til 3,5 millioner euro av Transfermarkt. Det er et stykke ned fra toppvurderingen på 10 millioner euro fra juni i 2018. Storebror Berisha valgte som kjent landslaget til Kosovo, men er flasket opp i EIK og senere i Viking hvor gjennombruddet kom.

Er nå i franske Reims, men sliter med spilletiden etter overgangen fra Lazio. Står kun med en start i serien i år og resten er innhopp. De har det blitt åtte av i Ligue 1. Har kun spilt 17 prosent av de mulige minuttene og har ikke vært involvert i mål. Kontrakten hans med den franske klubben løper ut juni 2024.

Noen overgang til Viking vil neppe bli aktuell igjen med det første. Etter det RA kjenner til ønsker han seg flere år ute og skal være åpen for et klubbskifte.

Lasse Berg Johnsen (22)

Midtbanegeneralen er verdsatt til 1 million euro av Transfermarkt – noe som nok irriterer Viking voldsomt. Den Viking-oppflaskede spilleren ble sluppet gratis av de mørkeblå for å få fart på karrieren. Det har han så til de grader klart.

Lasse Berg Johnsen

Ble solgt til Randers i Superligaen i januar 2021 fra Raufoss og har blitt en stjernespiller på kort tid. Klink fast på laget og står med totalt 23 kamper og to målgivende denne sesongen – cup og europacup inkludert. Har faktisk kun misset en omgang av de 16 seriekampene så langt.

Fortsetter utviklingen vil garantert verdien hans stige ytterligere.

Birger Meling (26)

Den norske landslagsbacken er verdsatt til fem millioner euro av Transfermarkt. Det er den høyeste verdien Stade Rennais-spilleren har hatt i karrieren.

Stavanger-gutten er bankers på landslaget og har spilt det meste i Ligue 1 i høst. I 86 prosent av tilfellene har han startet. To assister har det også blitt. I Europacupen har han stort sett blitt spart.

Rennes har forresten fått en meget solid start og ligger på 3. plass i Ligue 1 med rekken 7-4-3. De er likevel 12 poeng bak suverene PSG i toppen, men kun ett poeng bak Nice på sølvplass.

Henrik Heggheim (20)

Stopperen ble solgt for det som totalt er en sum som kan bli over 20 millioner kroner for Viking, men klubbens rekordsalg verdsettes til 1 million euro av Transfermarkt. Etter overgangen til Brøndby har han startet fire ganger i Superligaen og to ganger i Europaligaen. På toppen av det har han en kamp for B-laget og en i cupen.

Henrik Heggheim

Har likevel fått noen tunge oppgaver fra start og kommet mer inn i det den siste tiden. Gutten som aldri fikk spille foran særlig mange tilskuere på SR-Bank Arena grunnet koronarestriksjoner, har nå fått starte på Ibrox mot Rangers foran 46.000 tilskuere. Han har også spilt derbyet mot FCK foran 23.000 på et fullsatt Brøndby stadion.

Samuel Narh (26)

Verdsatt til 50.000 euro hos Transfermarkt. Definitivt den mest ukjente spilleren på denne listen, men han er født og oppvokst i Stavanger og Egersund. Spiller for KF Drenica. Spissen står med to kamper i Superligaen i Kosovo denne sesongen. Den ene kampen han har startet i år kom mot klubben med det, for oss, ganske morsomme navnet FC Drita.

Narh, som har det fulle navnet Samuel Nyarko Narh Nii Noye Kodjo, har ghanesisk far og norsk mor. Spissen signerte i august en toårig avtale med sin nye klubb. Har tidligere spilt for Askollen, Øygarden, Vidar, Sotra, Bryne, Kvik Halden og på Kypros.

Andre aktuelle:

Det kan kanskje også være verdt å nevne at Viking-oppflaskede Julian Ryerson, som er fra Lyngdal, har fått en pris på 2,5 millioner euro av Transfermarkt. Han har spilt rundt halvparten av de mulige minuttene i Bundesliga for Union Berlin i år.

Arendal-karen Ylldren Ibrahimaj har fått en pris på 700.000 euro, men sliter med spilletiden i russiske Ural Yektarinburg. Kun tre kamper og 159 minutter har det blitt denne sesongen etter vinterovergangen fra Viking. Verdien er på vei ned hos Eliteseriens tidligere assistkonge. Siden midten av september har han stort sett vært ubenyttet reserve.
Nyeste fra Dagsavisen.no: