Viking

– Naturlig at forlengelse kommer på agendaen

De fleste statistiske pilene peker oppover for Viking under Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen. Sportssjef Erik Nevland mener de to helst ikke bør gå inn i 2022 på utgående kontrakter om den gode trenden fortsetter.

Stavanger — Da den lokale duoen overtok etter Bjarne Berntsen som sidestilte trenere i fjor var mange skeptiske. Både mangel på erfaring, arven etter Berntsen – og det faktum at de er sidestilte – var det kritikere som pekte på.

Litt før ett år er gått siden det ble klart at de skulle overta, er situasjonen at Viking definitivt er i ferd med å ta stegene de varslet. Med åtte kamper igjen står klubben med begge bein i medaljestriden.

Sportssjef Erik Nevland er selvsagt klar over at duoens avtaler kun løper ut 2022. Han er tydelig på at forlengelse nå fort vil bli satt på agendaen. Klubben er fornøyde. Det skal det ikke herske tvil om.

– Det har ikke vært en stor diskusjon til nå. Jeg sitter heller ikke i styret. Samtidig er vi veldig fornøyde med den jobben Morten og Bjarte har gjort. Det vil være helt naturlig at dette kommer på agendaen nå. Vi kan ikke gå inn i neste sesong med to trenere vi har troen på med utgående avtaler. Så tror jeg samtidig at det som skal skje på lørdag er viktigst for alles del først, sier Nevland til RA.

Eirik Bjørnø, som nå formelt er både daglig leder i AS og FK etter omstruktureringen i Viking i høst, sier følgende når RA lurer på når trenerspørsmålet bør på bordet helt på toppen:

– Vi går nå inn i en utrolig spennende og viktig høst for Viking. Da er det naturlig at styrene evaluerer. Alle i klubben konsentrerer seg nå på avslutningen av sesongen – så vil dette komme som et naturlig tema i styrene etter hvert.

Kan toppe 2015 og 2007

Bjørnø vil ikke foregripe begivenhetene så mye. Det føyer seg også fint inn i noe som har funket i år.

For det å leve i nuet, snakke om neste kamp og utvikling, har fungert for Viking. Nå sier de også at medalje selvsagt er målet. Trenerne fikk samtidig kritikk i vinter da klubben ikke gikk ut med et offisielt resultatmål. I stedet ble det satt interne utviklingsmål hvis summen skulle gi opptur. Nå er til og med det defensive i bedring. Klubben har kun sluppet inn ti mål på de siste åtte kampene.

Fasit poengmessig er at Viking har tatt 1,727 poeng per kamp så langt. Siden serien ble lagt om fra 26 kamper til 30 kamper i 2009 har klubben statistisk sett kun vært bedre i 2015. Da snittet Viking 1,76 poeng per kamp og ble nummer fem.

– Poengsnittet nå ser for så vidt bra ut. Så tror jeg mye av hemmeligheten for å oppnå det er at det ikke er noe vi har konsentrert oss om. Vi har holdt oss til det som ligger rett foran oss. Så er det veldig gledelig at det snittet er som det er, sier Nevland.

Erik Nevland

Han var selv ikke sportssjef da beslutningen om å ha utviklingsmål ble tatt, men satt i sportslig utvalg. Om mye av hemmeligheten totalt sett ligger her vet han ikke.

– Vi har selvsagt noen mål, men hvis du skal bli bedre må du utvikle deg. Da er det veldig greit å tenke på utvikling. Man får som regel hva man fortjener i en sesong. Tilnærmingen er god. Så ønsker alle å vinne Eliteserien. Kun ett lag kan klare det. Alle vil også til Europa. Konkurransen er hard. For å henge med må du utvikle deg.

Det er Viking ikke ferdige med. Nevland er på ingen måter fornøyd selv om klubben har gode sjanser til å gjøre sin beste sesong siden bronsen i 2007 (poengsnitt på 1,8 per kamp).

– Er det naturlige neste steget å komme seg opp mot to poeng per kamp og gullstrid?

– Det er klart at dersom du skal kjempe om edelt metall må du opp mot to. Gjerne litt over også. Det viser at det fortsatt er ting igjen å utvikle. Nå har vi det tallet vi har, men vi har møtt både Rosenborg, Molde og Glimt to ganger. Det er ganske bra i snitt med tanke på det. Så håper vi det øker ytterligere i høst slik vi kan kjempe om en plassering blant de tre beste.

Var aldri redd to mann

Selv om ikke Nevland var sportssjef da Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen ble ansatt hadde han selvsagt mye å si alt da. Den gamle storscoreren bedyrer at han aldri var redd for å sette to mann sammen i en trenerduo.

– Nei. Jeg var faktisk ikke redd det. Men folk er av natur skeptisk til nye ting. Det er sånn vi er satt sammen. Mye av grunnen til at jeg ikke fryktet det er fordi jeg vet hvor godt de to går sammen og hvordan klimaet dem imellom har vært underveis de siste årene. Jeg er fast i troen på at to hoder tenker bedre enn ett. Uansett hvordan du snur og vender på det. Så har de funnet en fin måte å balansere ting på, sier Nevland.

Han ser ikke bort for at slike konstellasjoner vil bli enda vanligere i framtidens fotball. Trenden er større team enn før. Selv Norges landslag tok nylig grep med en egen dødballtrener.

– Mye av det som skjer i fotball nå er komplekst. Da behøver en kompetanse. Jeg er ikke overrasket over utviklingen.

---

FAKTA

År for år Viking i Eliteserien med 30 kamper i året:

2021:

Poeng (etter 22 kamper): 38

Poengsnitt per kamp: 1,727

Tabellplassering: 5

Toppscorer: Veton Berisha 15

Scorede mål: 42

Baklengsmål: 40


2020:

Poeng: 44

Poengsnitt per kamp: 1,46

Tabellplassering: 6

Toppscorer: Veton Berisha 16

Scorede mål: 54

Baklengsmål: 52


2019:

Poeng: 47

Poengsnitt per kamp: 1,56

Tabellplassering: 5

Toppscorer: Kristian Thorstvedt 10

Scorede mål: 55

Baklengsmål: 42


2018:

Viking i OBOS-ligaen


2017:

Poeng: 24

Poengsnitt per kamp: 0,8

Tabellplassering: 16

Toppscorer: Samuel Adegbenro 6

Scorede mål: 33

Baklengsmål: 57


2016:

Poeng: 43

Poengsnitt per kamp: 1,43

Tabellplassering: 8

Toppscorer: Abdullahi/Bringaker/Pedersen 5

Scorede mål: 33

Baklengsmål: 35


2015:

Poeng: 53

Poengsnitt: 1,76

Tabellplassering: 5

Toppscorer: Veton Berisha 11

Scorede mål: 53

Baklengsmål: 39


2014:

Poeng: 36

Poengsnitt: 1,2

Tabellplassering: 10

Toppscorer: Vidar Nisja 9

Scorede mål: 42

Baklengsmål: 42


2013:

Poeng: 46

Poengsnitt: 1,53

Tabellplassering: 5

Toppscorer: Trond Olsen 9

Scorede mål: 41

Baklengsmål: 36


2012:

Poeng: 49

Poengsnitt: 1,63

Tabellplassering: 5

Toppscorer: Nisja/Berisha 7

Scorede mål: 41

Baklengsmål: 36


2011:

Poeng: 37

Poengsnitt: 1,23

Tabellplassering: 11

Toppscorer: Erik Nevland 8

Scorede mål: 33

Baklengsmål: 40


2010:

Poeng: 41

Poengsnitt: 1,36

Tabellplassering: 9

Toppscorer: Bjarnason/Ingelsten 8

Scorede mål: 48

Baklengsmål: 41


2009:

Poeng: 38

Poengsnitt: 1,26

Tabellplassering: 10

Toppscorer: Peter Ijeh 9

Scorede mål: 38

Baklengsmål: 40

---

Mer fra Dagsavisen