Viking

Berisha: - Har nok et utenlandseventyr til i kroppen

Veton Berisha (27) melder seg klar og håper på en telefon fra Ståle Solbakkens landslag tirsdag. Samtidig innrømmer han også det mange Viking-fans frykter - nemlig at et nytt utenlandseventyr frister.

Stavanger — Viking-kapteinen gikk riktignok målløs av banen mot Molde, men har definitivt hatt en ny god uke på banen.

Stadig oftere denne sesongen har han framstått som en enmannshær. Han er som regel mannen både trenere og motspillere trekker fram som nærmest umulig å forholde seg til. En av få spillere i Eliteserien som kan vinne kamper omtrent på egen hånd.

Kraft, målteft, løpsstyrke, fart, entusiasme og lagspill. Alt er pakket inn i Vikings drakt nummer 14. De sju millionene Viking betalte Brann vinteren 2020 framstår stadig mer som et gedigent varp.

Samtidig gjør selvsagt storspillet ham til en attraktiv mann. Berisha innrømmer at han kunne valgt pengene og forlatt Viking allerede om det var drivkraften.

– Har du et utenlandseventyr til i magen, eller er du veldig avslappet til det?

– Jeg er avslappet, men samtidig tror jeg nok at jeg sitter med et utenlandseventyr til i kroppen, erkjenner han overfor RA.

Han er egentlig i sin beste alder som spiller og skjønner selvsagt selv at han nok fint kunne klart seg på et høyere nivå.

– Om det skjer eller ikke skjer vet jeg jo ikke. Det skal litt til for at jeg flytter på meg. Både i fjor vinter og i sommer kunne det kanskje skjedd noe, men jeg takket nei.

Selv om Berisha trives i Stavanger, og er sammen med Benedicte Maaseide igjen, er det ikke sånn at ambisjonene er borte. Han innrømmer også glatt at landslaget er noe han gjerne vil ha mer av.

Sugen på landslaget

Ståle Solbakken har pekt på at han vurderer å ta med en formspiss fra Eliteserien til de kommende kampene mot Tyrkia (8. oktober i Istanbul) og Montenegro (11. oktober på Ullevaal). Overrasker Norge i den første kampen er døren til VM åpen. Berisha er mer enn klar og sier til RA at leggen ikke er noe hinder.

– Hvis de vil ta meg med kan de det. Jeg spiller mot Sandefjord i neste runde og er klar om telefonen skulle komme. Jeg er lysten på landslaget, slår han fast.

Veton Berisha

Leggen hans er forresten stadig en kime til bekymring hos fansen. Omtrent hver kamp i det siste har Berisha satt seg ned på et eller annet tidspunkt for å få strukket ut musklene og få behandling.

– Det er bare taktiske grunner til det.

– Du ville dra ned tempoet i kampene?

– Ja. Nå må andre ta jobben snart, sier spissen – og ler godt.

Både i fjor vinter og i sommer kunne det skjedd noe, men jeg takket nei.

—  Veton Berisha

Han sier at leggen er hundre prosent etter den lille strekkskaden som holdt ham ute for noen uker siden.

– Så gjør måten jeg spiller på at jeg selvsagt blir sliten. Det er ikke unaturlig. Se på tallene mine fra alle kampene. Jeg gir mye av meg selv og behøver en ekstra dag på å restituere. Før kampen mot Molde kjente jeg litt på det. Så prøvde jeg å varme opp. Det gikk greit. Om jeg skulle spille 90 minutter, etter to kamper tidligere i uken, var hele tiden en vurdering. Det er bare jeg selv som kan kjenne hvordan det er. Jeg må lære når jeg skal gi meg og når jeg kan fortsette. Uker med én kamp er null problem.

Vikings kaptein står så langt med 13 mål på 18 kamper. Samtidig har han også jobbet som en galeislave for laget og har fire målgivende pasninger på toppen av målene. Han er også godt fornøyd selv.

– Det er jo sånn at jeg føler jeg har gjort det veldig bra. Det er en grunn til det. Jeg føler jeg hjelper laget og har mange målpoeng på toppen. Det er nesten ett per kamp. Det ligger en jobb bak. Både offensivt og defensivt.

Berisha var også involvert i en av de store snakkisene etter denne runden da Molde-stopper Sheriff Sinyan plantet en fot i ansiktet på en liggende Viking-kaptein. Mange var i harnisk på sosiale medier. Tidligere toppdommer Svein-Erik Edvartsen meldte om klink rødt kort på Twitter.

– Jeg har ikke endret mening. Det der var et uhell. Du ser det at foten skyves bak for å gi fart, sier Berisha.

Vil klatre

Med ti kamper igjen av denne sesongen står Viking med 32 poeng etter Molde-oppgjøret. Det er ni opp til Glimt i toppen. Fem opp til RBK på bronseplass. Samtidig er Viking ferdig med de tre helt i teten. Nå er det kun Kristiansund og Lillestrøm igjen av lagene foran. Hva er realistisk?

– Det er mye som er mulig her og masse kjekke kamper igjen. Vi har 30 poeng igjen å spille om. Så har vi vist at vi kan hamle opp med de beste. I alle fall slik vi spille nå. Før sesongen uttalte vi at målet var å nærme oss topplagene. Det har vi klart til nå. Med ti kamper igjen kan vi selvsagt falle på tabellen, men vi må selvsagt gå for å klatre ytterligere.

– Har dere et lettere program enn mange av de andre – eller er det farlig med en del desperate bunnlag?

– Jeg ser på det som ganske bra. Samtidig er det som Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen sier at alle kan slå alle.

Utviklingen til laget er uansett noe han gleder seg veldig over. Fra å ligge på nedre halvdel etter innledningen ser Viking stadig mer leie ut å møte.

– Jeg liker måten vi spiller på. Mentaliteten. Vi skal plukke mye poeng framover. I alle fall hjemme. Der er vi ekstremt solide og har utviklet et godt eget spill. Jeg er helt trygg på mange poeng, sier Berisha – og fortsetter:

– Stegene vi har tatt fra i fjor er store. Spesielt den offensive oppbyggingen med ball. Joe Bell har vært en nøkkel her. Han styrer mye.

Så gjenstår det å se om dette er starten på noe stort – eller en siste dans på ti kamper for duoen Bell/Berisha.







Mer fra Dagsavisen