Viking

Viking utestenger supporter etter rasisme

Viking har besluttet å utestenge en sesongkortholder med umiddelbar virkning fra SR-Bank Arena etter å ha kommet med rasistiske tilrop under kampen mot Bodø/Glimt søndag. Han vil også politianmeldes.

Stavanger — Dette melder Viking selv på sitt nettsted torsdag morgen.

Klubben skriver at de fikk varsler om at det hadde kommet ett eller flere tilfeller av rasistiske ytringer mot Glimt-spillere etter kampen. Det var Hordenes-leder Roar Åkerlund som rapporterte det inn og det ble avholdt et møte med sikkerhetssjef, forsanger på Felt O, supporterleder og daglig leder i Viking Fotball søndag kveld.

Politiet er også varslet i saken, som av Viking er behandlet etter veilederen for rasisme og diskrimineringssaker utarbeidet av Norsk Toppfotball. Klubben stiller seg også klar til å bidra mot politiet til videre saksgang.

Klubben har også hatt et møte med supporteren som erkjenner det inntrufne.

Supporteren angrer

Viking har tatt umiddelbar affære og utestengt tilhengeren i 30 kamper fra SR-Bank Arena.

Daglig leder i Viking Fotball, Eirik Bjørnø, sier følgende om hendelsen:

– En trist sak for alle som er glad i fotball og Viking. Vi ønsker å beklage overfor Bodø/Glimt, øvrige tilskuere på SR-Bank Arena og resten av Fotball-Norge. Vi ønsker ikke at slike situasjoner skal oppstå på våre tribuner, og vil fortsette å jobbe aktivt sammen med idretten i kampen mot rasisme og diskriminering.

Reaksjonen til supporterne roses imidlertid av Bjørnø.

– Da situasjonen oppsto viser det verdisettet og selvjustisen blant våre supportere. De tok raskt affære og fjernet vedkommende fra stadion, og varslet oss i klubben. Dette viser at det holdningsskapende arbeidet som drives fram i ulike deler av norsk idrett bærer frukter.

Hordenes leder Roar Åkerlund er til klubbens nettsted tydelig på at dette ikke er noe Hordene vil assosieres med. Han er klar på at de tar kraftig avstand fra det.

Supporteren selv ønsker å være anonym, men sier følgende til Vikings nettsted:

– Jeg angret umiddelbart etter at ordene datt ut av meg, og forsto at dette var alvorlig og galt. Jeg vil beklage til Bodø/Glimt og til øvrige supportere. Dette ble helt feil, og jeg har skuffet meg selv og de rundt meg.

Benekter ukultur i Viking

Eirik Bjørnø i Viking bekrefter torsdag ettermiddag at forholdet vil bli politianmeldt i tråd med det klubbene selv besluttet på fotballtinget tidligere i år.

– Vi er i dialog med politiet og vil levere inn en anmeldelse etter at de interne prosessene er ivaretatt, sier Bjørnø til RA.

Arbeidet er torsdag blitt litt satt på pause ettersom Vikings daglige leder satt i møte i Norsk Toppfotball (NTF) om innføringen av VAR i norsk fotball.

– Er det en ukultur blant supporterne i Viking og hos Felt O?

– Denne saken viser at internjustisen og verdisettet på Felt O er veldig god. De reagerte momentant på det som skjedde og tok tak i saken. De har bidratt aktivt og konstruktivt i behandlingen av den. Jeg føler kulturen er god. Tilskueren angret umiddelbart. Jeg vil overhodet ikke si at det er en ukultur. Snarere tvert imot, sier Bjørnø til RA.

– Har det vært noen eksempler før på rasisme i Viking i nyere tid?

– Jeg har aldri hørt eller lest om det.

– Har dere vært i kontakt med Glimt om dette?

– Vi tok alt mandag morgen kontakt med Glimt og har kontinuerlig oppdatert dem på vår behandling av saken.

– Fikk spillerne det med seg underveis?

– Det kan jeg ikke svare på. Det vet jeg ikke.Nyeste fra Dagsavisen.no: