Viking

Har generert over 40 millioner til Viking på to år

Agent Jim Solbakken (49) jobber stadig tettere med Viking og har nå de fleste av de mest salgbare spillerne som klienter. Samarbeidet har også sørget for store summer til klubbkassen på kort tid.

Stavanger — Salgene av Kristian Thorstvedt (15 millioner pluss klausuler som tar avtalen opp mot 20 millioner), Henrik Heggheim (16 millioner pluss klausuler som tar avtalen over 20 millioner), Zlatko Tripic (4 millioner) gjør at Vikings drift har blitt sikret de siste sesongene. Fellesnevneren for salgene er at stavangerbaserte Jim Solbakken har vært involvert. Skulle Thorstvedt bli solgt videre fra Genk, for en sum rundt 300 millioner slik RA omtalte tirsdag, kan en fort plusse på 30 millioner til i vinter på en total som allerede er på over 40 millioner inn i Viking.

Agentfirmaet Dynamic Solution AS knyttet seg i helgen til stjerneskudd og U21-landslagsmann Sebastian Sebulonsen. Han føyer seg inn i det som har blitt en stadig voksende rekke av Viking-spillere som har Solbakken som agent.

Ettersom Jim har – og har hatt – flere av våre spillere i sin stall lenge er det gledelig at vi har et godt forhold.

—  Eirik Bjørnø

Å si at han «sitter på arvesølvet» i Viking er ikke urimelig når man ser på den nåværende klientlisten med navn som Zlatko Tripic, Veton Berisha, Harald Nilsen Tangen og Sebulonsen. I tillegg kjenner RA til at flere av de unge stjerneskuddene på vei opp gjennom akademiet nå er i dialog med Solbakken om å binde seg til ham.

– Hvor viktig har Jim Solbakken blitt for Vikings økonomi?

– Jim har representert spillerne i de to største overgangene klubben har hatt – og derav hatt stor betydning. I tillegg gjorde han et godt stykke arbeidet på vegne av Zlatko Tripic for å få løst ham fra Göztepe. I så måte har Solbakkens bidrag og klienter vært svært viktige for Viking, sier daglig leder Eirik Bjørnø i Viking til RA.

Tripic kunne valgt seg langt mer penger og større klubber om han ville, men Solbakken skal ikke ha presset på for dette.

Tar ikke agenthonorar av Viking

RA vet også at Solbakken faktisk ikke har tatt ut vanlig agenthonorar fra Viking og spillerne her. Der agenter normalt kan kreve ti prosent av både overgangssum fra kjøpende klubb – og ti prosent av verdien på en inngått avtale i form av lønn og signeringsbeløp – har ikke Solbakken fakturert Viking eller spillere. Han har kun krevd sine ti prosenter fra den kjøpende klubben. I så måte har han faktisk utelukkende tilført norsk fotball verdi.

Eirik Bjørnø

Da Veton Berisha ble hentet tilbake til Viking for sju millioner skal han heller ikke ha forsynt seg av overgangssummen. Solbakken er i stedet opptatt av å fasilitere for å bake virkelig store «overgangskaker» ut av Norge – og heller hente ut sine prosenter av denne totalsummen.

Proffagenten har tidligere vært involvert i flere overganger med Viking-spillere, men det er først de siste årene pengene inn har blir virkelig store. Han har representert navn som Valon Berisha (12 millioner pluss klausuler), Kristoffer Haugen (2,5 millioner), Birkir Bjarnason (ut gratis) for en del år siden. Samarbeidet mellom ham og klubben var likevel lenge ganske kjølig. Det endret seg da Eirik Henningsen ble direktør og senere da Eirik Bjørnø tok over stafettpinnen som direktører.

Naturlig utvikling

Solbakken, som er god venn av Ole Gunnar Solskjær, er kjent for å være agenten som får til svært mange av de virkelig store overgangene ut av Norge. Han har et bredt nettverk og ser selvsagt mulighetene rett utenfor egen stuedør – med det ekstremt gode akademiet til Viking. Her er det interessante råvarer – samtidig som Viking ønsker å kapitalisere selv på spillersalg. Det har utviklet seg en vinn-vinn-situasjon for klubben og forretningsmannen. Eirik Bjørnø innrømmer at det ikke er helt unaturlig at Solbakken blir stadig mer involvert.

– Det er mange eksempler de siste årene på at vi utvikler spillere for Eliteserien og større ligaer. Disse er således attraktive for de fleste norske agenter – også Jim Solbakken.

– Er det fare for at en enkelt agent kan få for mye innflytelse i Viking?

– Vi er alltid opptatt av et godt samarbeid med agenter – samtidig som vi aldri skal la oss styre av dem. De er en viktig del av økosystemet i fotballen. Derfor investeres det også mye ressurser i å utvikle et godt samarbeid med de viktigste aktørene i agentmarkedet, sier Bjørnø.

– Hva tenker du om at han nå har signert avtaler med mange av «kronjuvelene» til Viking?

– Ettersom Jim har – og har hatt – flere av våre spillere i sin stall lenge er det gledelig at vi har et godt forhold. Dette hjelper i det som kan være kompliserte overgangssaker, sier Bjørnø.

Solbakken fikk nylig pepper fra Felt O i form av en banner da Viking møtte Molde. Eirik Bjørnø likte ikke den hendelsen. Det legger han heller ikke skjul på.

– Viking har ingen innvirkning på hva fansen mener eller hvilken agent spillerne bruker. Vi synes på generelt grunnlag at vi ikke skal ha personhets på SR-Bank Arena. Så synes vi selvsagt det som skjedde i det tilfellet er vanskelig – gitt at Jim alltid har vært fair med Viking.

Jim Solbakken selv ønsket ikke å svare på RAs spørsmål i denne saken.

---

FAKTA:

Agent-tilknytning Viking 2021-stall:

Patrik Gunnarsson – ICM Stellar Sports (Magnus Agnar Magnusson)

Arild Østbø – NSKY (Anders Karlsson)

Iven Austbø (uten agent)

Trym Sølvberg Ur (uten agent)

Viljar Vevatne – goOn (Stig Lillejord)

David Brekalo – Rabona Sports (Denis Selimovic)

Gianni Stensness – Footballhouseplus (Tony Rallis)

Sebastian Sørlie Henriksen (uten agent)

Shayne Pattynama – Prime11 (Fardy Bachin)

Rolf Daniel Vikstøl (uten agent)

Fredrik Torsteinbø – goOn (Stig Lillejord)

Sebastian Sebulonsen – Dynamic Solution (Jim Solbakken)

Sondre Bjørshol (uten agent)

Joe Bell – YMU Group (Josh McNeely)

Kristoffer Løkberg – SMA (Sverre Mauseth)

Samuel Fridjonsson – Olafur Gardarsson

Johnny Furdal (uten agent)

Harald Nilsen Tangen – Dynamic Solution (Jim Solbakken)

Kevin Kabran – BHM Sports Agency (Blash Hosseini)

Simen Kvia-Egeskog (uten agent)

Zlatko Tripic – Dynamic Solution (Jim Solbakken)

Yann-Erik de Lanlay – TP Sport Management (Tore Pedersen)

Veton Berisha – Dynamic Solution (Jim Solbakken)

Mai Traore – Fellen Sports Management (Navid Behroozian)

Tommy Høiland – Atta Aneke

Sondre Auklend – HGH Management (Stein Hoff og Jens Holst)

Herman Haugen – SP Consulting

Lars Erik Sødal (uten agent)

Vebjørn Hagen (uten agent)

Kristoffer Forgaard Paulsen (uten agent)

Kilder: Transfermarkt og Viking FK

---






Mer fra Dagsavisen