Viking

Heggheim solgt: - Dette er rett steg for meg

Stopperkometen Henrik Heggheim (20) selges til danske Brøndby for det som skal være ny rekordsum for Viking. Overgangen er nå bekreftet og spilleren har signert for fire år.

RA fikk mandag ettermiddag bekreftet fra kilder rundt klubben at det kun var små detaljer som gjensto før overgangen var i boks og overgangsrekorden til Viking ble sprengt. Overgangen skal være verdt rundt 20 millioner totalt. En kontantsum skal være den klart største delen av overgangen, men noe av totalen skal også være i form av klausuler som slår inn.

Klokken 19.00 mandag kveld bekreftet sportssjef Erik Nevland til RA at spilleren er solgt til de danske mesterne. Daglig leder Eirik Bjørnø vil ikke kommentere summer til RA, men er godt fornøyd.

– Overgangen er et veldig godt eksempel på hvordan Viking ønsker å drive klubb. Vi skal utvikle lokale spillere. Jobben Mats Ullereng og akademiet har gjort over flere år viser at vi kan utvikle spillere som er gode nok for den internasjonale scenen. Det er bare å glede seg til fortsettelsen, sier Bjørnø.

– Salget sørger for at det ikke blir minus?

– Vi budsjetterer alltid med salg – fordi vi bruker penger på utvikling. Så har vi vært i forkant i år fordi det har vært spekulasjoner rundt Heggheim lenge. Dette var helt etter planen – selv om det kom raskt dagen før vinduet stengte.

Etter det RA erfarer ble det forhandlet i natt etter at danskene så spilleren mot RBK.

Den gamle overgangsrekorden til Viking ble satt da Genk kjøpte Kristian Thorstvedt tidlig i fjor. Den belgiske klubben betalte mellom 15 og 20 millioner kroner for midtbanemannen.

Det var Aftenbladet som først meldte om at en overgang var på trappene mandag

Strålende fornøyd Heggheim

Heggheim har, som resten av Vikings forsvar, ikke hatt vært like solide denne sesongen. Unggutten har likevel vært meget god de siste par kampene. Han er sammen med Viljar Vevatne den eneste i klubben som har startet samtlige17 seriekamper denne sesongen.

Spilleren, som har gått gradene i Viking siden han begynte å spille fotball, slo gjennom i fjor. Han slapp til i 5. serierunde og så seg aldri tilbake.

Han stopper nå på 43 seriekamper totalt i denne omgang. Heggheim forteller til RA at han har vært oppmerksom på at Brøndby var på banen i noen uker.

– Det skjedde veldig fort når det først kom, men de har fulgt meg ganske lenge. Jeg føler dette er rett steg å ta. Et hakk opp. De ble seriemestere i fjor og spiller i Europalealgue i år. Det er en veldig stor klubb fra en bra by.

– Har du fått lovnader om spilletid?

– Ingen får lovnader, men gode indikasjoner på å få spille. De spiller med tre bak også, men du må kjempe for plassen. Det vil nok ta litt tid for innkjøring også for meg, sier Heggheim.

Han kjenner ikke noen av de andre norske spillerne i Brøndby fra før, men ser det selvsagt som en fordel at det er noen andre norske stemmer som kan hjelpe ham inn i gruppen. At Viking får godt betalt setter han også pris på.

– Jeg har spilt i Viking i 16 år. Da er det veldig kjekt å bidra med penger inn når jeg først drar. Det er bra. Så håper jeg alle er fornøyde, sier stopperen.

Nå er planen å slutte seg til U-landslaget igjen før han kommer hjem i en dag for å pakke flyttelasset. Så begynner Heggheims danske eventyr.

Sa nei til Russland

Stoppertalentet har vært i søkelyset til flere klubber etter gjennombruddet i fjor. Viking skal også ha fått et større bud på spilleren fra russiske Rostov i vinter, men da ønsket ikke Heggheim selv å flytte på seg.

Da stjerneskuddet snakket med RA om mulighetene for å bli utenlandsproff tidligere i sommer var Brøndbys nabo FC København blant klubbene som skulle ha vist interesse. Den gangen var spilleren klar på at Danmark kunne vært et godt steg videre – litt i samme ånd som det i sin tid var for Brede Hangeland.

– Et mellomsteg er det jeg egentlig har lyst på om jeg skal ut nå. Det må ikke være for høyt opp i nivå, men heller ikke et for lavt nivå. Det handler om å finne rett klubb, sa Heggheim.

Har erstatterne klare

Heggheim dro til den danske hovedstaden for å signere kontrakten og sluttføre det formelle mandag morgen. Trener Bjarte Lunde Aarsheim sier mandag kveld til RA at han er komfortabel med å miste sin betrodde stopper slik denne handelen ble.

– Det er en del av strategien til klubben. Så har vi på en måte vært litt i forkant nå. Dette er veldig kjekt for Henrik og viktig for driften av Viking samtidig. Det er sånn vi ønsker å drive klubb. Vi skal produsere spillere i akademi, bruke dem og så selge videre. Det er en naturlig del av det. Så tror jeg det er en spennende overgang for Henriks utvikling.

– Hva med stallen uten Henrik Heggheim?

– Vi som trenere føler vi har dekning med dem som nå er hentet inn. Så har vi unge og spennende stoppere i Henriksen og Paulsen rett i skorpen bak.

– Hadde dere solgt Runar Hove til Brann sist uke dersom denne overgangen hadde skjedd først?

– Ja. Vi hadde nok det da muligheten kom.

Viking-treneren er likevel klar på at ingenting er gitt med et nytt forsvar som nå skal settes.

– David Brekalo må bli skadefri og komme i form. Dette blir en ny konstellasjon og det er ikke sikkert at det sitter fra dag én. På sikt tror vi dette blir bra. Det er god drift og en god case for Viking.

Styreleder Stig H. Christiansen gikk tidligere i sommer ut i RA og åpnet for at klubben kunne handle spillere selv uten store salg i sommer. Styret ville godkjenne at man gikk i et saftig minus på bunnlinjen i 2021 som en konsekvens. Nå tyder det meste på at de i stedet vil gå med et pluss.

Ettersom Viking alt har handlet Gianni Stensness og David Brekalo i dette vinduet regner klubben også med at de har gode alternativer i posisjonen når man også tar Viljar Vevatne med i regnestykket. Bak disse tre har man også ungguttene Kristoffer Paulsen og Sebastian Sørlie Henriksen.

Det som kan endre bildet er om Joe Bell også skulle selges før vinduet stenger ved midnatt tirsdag. Skjer det kan det bli aktuelt å se seg raskt om etter nok en stopper.Nyeste fra Dagsavisen.no: