Viking

Dette mener ekspertene om keepersituasjonen i Viking

Arild Østbø eller Iven Austbø? Det er valget Viking-trenerne Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim må ta før hver kamp.

Stavanger — Iven Austbø har lenge vært Vikings ubestridte førstevalg mellom stengene, men de siste kampene har Arild Østbø kommet inn. Det skjer på et lag som har den lengste kamprekken med baklengsmål siden 1999.

Tidligere Viking- og landslagskeeper og nå redaksjonssjef i Sandnesposten, Frode Olsen, tar forbehold om ting han ikke vet noe om, men har en klar favoritt i det som er blitt en synligere konkurranse den siste tiden.

– Jeg kjenner ikke til detaljene som formutviklingen på trening, innstilling og mentalitet. Generelt vil jeg si at Iven Austbø er en klart bedre keeper enn Arild Østbø. Han har en helt annen tilstedeværelse, og sterkere innflytelse på det som skjer på banen. Han stopper også mer enn sin kollega, sier Frode Olsen til RA.

Olsen mener Austbø er klart best

– Mener du det en jevn konkurranse?

– Nei, jeg ville ikke sagt det. Austbø er, i utgangspunktet, et klart førstevalg i mine øyne. Det kan også være at folk har godt av en liten pause. Er for eksempel Iven demotivert? De detaljene kjenner jeg ikke, men i utgangspunktet er Austbø et førstevalg og Østbø et andrevalg, slår Olsen fast.

Han tror også tiden er moden for å se på en forsterkning på keeperplassen. Om ikke i sommer, så iallfall til vinteren. Austbø har kontrakt ut sesongen, mens keeperkollega Østbø har ett år til.

– Jeg synes det var litt overraskende at Arild Østbø uttalte at han ble værende i Viking, selv om han ble sittende på benken. Da kan man sette spørsmålstegn ved motivasjonen, hvis man er mer tilfreds med det. Iven er 36 år nå, og Viking vil være i en situasjon hvor de trenger en forsterkning på keeperplassen. Med Iven på utgående kontrakt vil det være prekært å forsterke, og kanskje vil det være det rette tidspunktet, sier Olsen om de kommende overgangsvinduene.

Johannessen: – Enten nummer én eller tolv

Viking-legenden Erik Johannessen kjenner seg igjen i situasjonene for lagets bakerste spiller.

– Som keeper er det litt spesielt, du er enten nummer én eller tolv. Det er ikke så mange alternativer, så du må bare bite tennene sammen. I den situasjonen må du tenke positivt, og hva som har vært. Om det er rett eller galt å ha Iven Austbø på benken, det vet jeg ikke. Viking har Norges beste keepertrener, Kurt Hegre. Han kjenner både Iven og Arild. Nå må Iven stå på, mens Arild må holde det gående, sier Johannessen – som har et klart råd:

– Bygg på de unge. Jeg var 18–19 år da jeg kom til Viking. La de vite at det kan gå over tid. Er du god nok, er du gammel nok.

Bokaktuelle Johannessen minnes selv avslutningen på sin karriere. Da var Tore Haugvaldstad hans konkurrent. Det husker han som en positiv erfaring. I noen år da keepertrener Kurt Hegre var borte fra klubben var Johannessen inne som keepertrener. Den gangen var Rune Allmenning Jarstein keeper i Viking.

Mer fra Dagsavisen