Viking

Slik svarer Lunde Aarsheim om formasjonsendringene

Viking tapte 3-0 borte mot Sandefjord lørdag, og i pausen byttet trenerne om fra 4-3-3 til 3-5-2.

Stavanger — Forrige sesong avsluttet Viking i 4-3-3, som er formasjonen Viking brukte under Bjarne Berntsens tid som hovedtrener. Da Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim overtok hovedtrenerjobben før sesongen ble de sammen enige om å endre formasjon hos de mørkeblå. Viking skulle som utgangspunkt spille 4-2-3-1.

Det er forsøkt med flere ting denne sesongen, blant annet i kampen mot Vålerenga forrige helg. Da endte det med 4-1-seier til de mørkeblå i 4-3-3, og vekket RAs Espen A. Iversen til å skrive kommentar i avisen om at det ikke er noen skam å snu tilbake til 4-3-3 som fast formasjon.

Lørdagens kamp mot Sandefjord startet med 4-3-3, men etter en svak forestilling de siste 35 minuttene av den første omgangen valgte trenerne å ta grep i pausen. Da besluttet de å gå over til 3-5-2 og bytte inn nederlandske Shayne Pattynama for å bekle venstre vingback. På høyresiden var det Sebastian Sebulonsen som fikk jobben.

Prøve eller dyrke?

– Er det nødvendig å prøve framfor å dyrke?

– Mot Sandefjord følte vi at det var et kampbilde hvor vi ikke klarte komme inn i kampen. De spilte gjennom oss. Da var det et grep for å løfte presset og komme inn i kampen igjen. Vi lyktes ikke, erkjenner Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim til RA.

Han forteller at trekket med den offensive Pattynama inn var for å bruke den nye formasjonen til å skape mål. Det fikk de, men Joe Bells scoring ble annullert av dommeren for offside.

Det må nevnes at Viking ikke alltid holdt seg til 4-3-3 under Berntsens ledelse. Det ble eksperimentert med 4-4-2 i 2020, og ikke minst 3-5-2 mot Molde på bortebane i juli samme år. Sistnevnte kamp endte 5–0 til Molde, Viking var sjanseløse.

Ikke like opptatt av formasjoner som journalistene

Fredag venter en ny bortekamp, denne gangen mot Sarpsborg 08 i gamle Østfold. Ifølge Lunde Aarsheim er det ikke en stor greie for dem med formasjon, det handler i større grad om spillestil.

– Hvilken formasjon kommer dere til å jobbe med fram mot det?

– Vi er ikke så opptatt som dere av de tingene. Vi kommer til å dyrke det vi har trent på hele vinteren, og legge en kampplan etter hvordan vi tror vi kan få med oss noe fra Sarpsborg, sier treneren.

Skadesituasjonen er også en utfordring for Viking. Sondre Bjørshol, Yann-Erik de Lanlay, Zlatko Tripic, Johnny Furdal og Kristoffer Løkberg var ikke på verken banen eller benken mot Sandefjord. Riktignok var Tripic på gressmatten under oppvarmingen, men han måtte gi seg. Han fikk nemlig en kjenning i hoften. Sesongen til Tripic har vært lang, ettersom han kom til Viking rett før den tyrkiske sesongen ble avsluttet.

En god nyhet for Viking er Veton Berisha. Han forlot kampen etter en smell i hodet. Like etter kampslutt ble det fryktet at det var en hjernerystelse for de mørkeblås toppscorer, men Lunde Aarsheim kan berolige folket.

– Det ser ikke ut til å være mer enn en kul i pannen. Jeg tror det skal gå bra, sier han.

---

Kampfakta

Eliteserien, fotball.

Sandefjord – Viking 3–0 (1–0)

Release Arena, 600 tilskuere.

Mål: 1–0 Vidar Ari Jonsson (35), 2–0 Kristoffer Normann Hansen (58), 3–0 Sivert Gussiås (90).

Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand.

Gult kort: Kevin Kabran, Viking.

Viking-børsen (4-3-3): Iven Austbø 3 – Sebastian Sebulonsen 3, Henrik Heggheim 3, Runar Hove 2 (Rolf Daniel Vikstøl i 24 min.), Viljar Vevatne 2 – Fredrik Torsteinbø 3, Joe Bell 4, Samúel Fridjónsson 3 (Sondre Auklend fra 90.) – Harald Nilsen Tangen 3 (Tommy Høiland fra 64.), Veton Berisha 3 (Herman Haugen fra 76.), Kevin Kabran 2 (Shayne Pattynama 2 fra 46.).

---





Mer fra Dagsavisen