Viking

Viking-supportere melder seg inn i FK – stadig mer idrettspolitikk i klubbene

Styreleder i Viking FK, Rune Bertelsen, er glad for engasjement supporterne viser ved å melde seg inn.

Stavanger — Nå har medlemmer av Vikinghordene begynt å melde seg inn i Viking FK.

– Vi har funnet ut av det er måten vi kan påvirke i egen klubb, spesielt med tanke på at det må skilles så tydelig hva som skal avgjøres i AS-styret og FK. Det er nok en del som bruker virkemiddelet vi har, for å være med og påvirke, sier Vikinghordenes leder Roar Åkerlund til RA.

Innmeldingene skjer kun noen dager før fotballtinget skal avgjøre Qatar-saken, som omhandler boikott av det kommende verdensmesterskapet. Saken er allerede behandlet i Vikings FK-styre, som er mot boikott. Det har skapt engasjement blant klubbens supportere, som nå velger å melde seg inn i fotballdemokratiet.

– Qatar-saken har vist oss at dersom vi skal nå fram i klubben må vi være medlemmer. Hadde vi gjort som de andre eliteserielagene og vært medlemmer, noe vi ikke har hatt en kultur for her, ville det vært naturlig å kreve et ekstraordinært årsmøte i forbindelse med Qatar, sier Åkerlund.

Roar Åkerlund

Håper det handler om Viking

Styreleder i Viking FK, Rune Bertelsen, håper det ligger mer enn én sak bak innmeldingene.

– Hva tenker du om at Viking-supportere velger å melde seg inn i klubben?

– Vi er selvfølgelig glad for at folk er engasjerte i Viking. Den måten man kan påvirke på er formelt sett gjennom medlemskap, og gjennom årsmøter. Tidspunktet er fristende å koble til sakene om sportsvasking og VM i Qatar. Sportsvasking har vi et vedtak på, så den oppfatter jeg som landet. Når det gjelder boikottspørsmålet er det i ferd med å bli avgjort, vi er enige om hva som er feil, men ikke virkemidlene. Jeg håper at medlemskapene handler om Viking, og ikke bare dette spørsmålet, sier Rune Bertelsen.

– Jeg tror medlemmer som kommer inn i Viking, og setter seg inn i klubben, vil få et nytt syn på hva klubben står for og hvordan det er organisert. Det er en fin klubb å være medlem i, forteller styrelederen.

Avaldsnes og spill

En mulig overtakelse av kvinnelaget til Avaldsnes i Toppserien er blant sakene som hører hjemme i klubben, og som kan komme på agendaen i nærmeste framtid. Kort tid etter nyheten om et mulig samarbeid kom ut ble det enda mer kontroversielt. Det ble nemlig kjent at klubben fra Karmøy hadde inngått en avtale med et utenlandsk spillforetak.

– Hvor mye har innmeldingene med det mulige samarbeidet å gjøre?

– Innmeldingene er lite knyttet direkte til Avaldsnes-saken, men det er også den typen avgjørelser som supporterne ønsker å være med på. I supporterøyne er det kjekt med satsing på damefotball. Om det er rett å overta en annen klubb, det tror jeg ikke de fleste har noe forhold til. Det er selvfølgelig mange som stusser på at Avaldsnes først er i kontakt med Viking, og deretter signerer avtale med et spillselskap. Det bryter med de etiske linjene vi har, og da faller det i våre øyne. Saken i seg selv er ikke grunnen til innmeldingene, men det er den typen saker vi ønsker å være med på å påvirke, sier Vikinghordenes Åkerlund.

Stadig mer politikk

Gjennom det siste året har det vært flere idrettspolitiske saker til behandling i de norske klubbene generelt, og Viking spesielt. Koronapandemien har gjort klubbene stadig mer engasjerte i saker som omhandler gjenåpningsplaner og restriksjoner. Samtidig er Qatar-VM blitt en stor debatt, og for Viking har avslutningen med Bjarne Berntsen blitt en sanksjonssak i Norges Fotballforbund. En eventuell overtakelse av Avaldsnes’ plass i Toppserien vil være en ny politisk sak for Viking-styret.

– Det har vært mye idrettspolitikk å forholde seg til det siste året. Er det på vei til å bli den nye normalen i norsk klubbdrift?

– Det er i alle fall i ferd med å bli en større del av det, og gjør det mer krevende. Utviklingen har kommet såpass fort, og i en tid hvor folk ikke har hatt anledning til å møtes. Derfor har det vært vanskelig å ha gode strategiske diskusjoner rundt dette. I bunn og grunn er vi en fotballklubb. I framtidige strategiprosesser får det idrettspolitiske en større plass, for det er en større del av hverdagen. Vi må være veldig bevisste på holdningsarbeid, og kanskje jobbet mest med verdier internt med dem som er nærmest Viking. Vi har hatt dårlig tid til å reflektere rundt det utenfor, for det har skjedd mye på kort tid, svarer styreleder Rune Bertelsen.



Mer fra Dagsavisen