Viking

Bell blir Vikings eneste mesterskapsspiller

Grunnet de strenge reiserestriksjonene har Joe Bell (22) ikke kommet seg ut av Norge siden pandemien startet. I sommer får han nok sjansen – og en stor mulighet. Det gir samtidig en utfordring for Viking.

Stavanger — New Zealand er nemlig kvalifisert til OL og det meste taler for at Bell blir en nøkkelspiller på laget i Japan.

– Jeg håper å kunne dra til OL. Laget tas ut om en ukes tid, sier midtbanemannen til RA.

Han vil selvsagt ikke fastslå noe, men innrømmer at han blir overrasket om han ikke er med. Bell var kaptein for U21-landslaget og debuterte for A-landslaget i november 2019. Ettersom OL spilles som en U23-turnering, eller U24 med OL-utsettelsen, er nok Viking-spilleren selvskreven. I tillegg kan man ha med noen overårige spillere.

Dette er første gang siden Bell debuterte på A-landslaget i 2019 at lag fra nasjonen får spilt kamper. Restriksjonene for innreise i New Zealand har om mulig vært enda strengere enn i Norge.

– Jeg har i praksis vært fanget i Norge og det har vært spesielt vanskelig for New Zealand å få til noen landskamper. Spillerne er spredt over hele verden.

Tøft å ikke se familien til jul

Bell innrømmer at det har vært beintøft å ikke kunne se nær familie og venner over en så lang periode.

– Å reise hjem har ikke vært umulig, men ekstremt vanskelig med karantene i to uker. Samtidig som det for meg er frustrerende har det vært bra av smitteverngrunner at det har vært så strengt. Jeg skulle gjerne ha dratt hjem til jul.

Når han nå kommer seg ut av Norge igjen tyder det meste at reisemålet blir Japan.

– Det blir interessant og helt sikkert en fin opplevelse.

For en spiller som valgte å gå til Viking for å få et trygt mellomsteg på veien ut i profflivet er et OL også en stor mulighet. Da Viking først ble oppmerksom på Bell var det via U21-VM. Da var krølltoppen kaptein for sitt land og Morten Jensen brukte sin kjennskap til amerikansk college-fotball for hva det var verdt for å sikre seg Bell.

– OL er en perfekt scene til å vise seg fram på. Definitivt. For unge spillere er det kanskje den aller beste scenen utenom VM. Samtidig er alle mesterskap gode utstillingsvinduer. Jeg er heldig som er fra New Zealand i så måte. Det gir nok noen flere muligheter enn hva mange europeiske spillere får.

Viking har også pekt på at dette er en mulighet for Bell. Daglig leder Eirik Bjørnø sa nylig at han fort kunne se for seg at midtbanespilleren ble langt mer attraktiv etter mesterskapet i Japan. Samme Bjørnø tror også mange klubber sitter litt på gjerde denne sommeren i påvente av de to mesterskapene som spilles.

Jeg skulle gjerne ha dratt hjem til jul.

—  Joe Bell

Samtidig har ikke Bell hastverk.

– Jeg er veldig godt fornøyd med å være i Viking og hvordan vi spiller fotball. Du drømmer selvsagt alltid om noe større, men jeg er i en veldig fin klubb allerede, understreker han.

Hull å fylle i Viking

Samtidig som Bell nok drar til OL i sommer vil Viking få et hull å fylle.

– Det er dumt at jeg vil miste kamper i Viking. OL er ikke lagt til et internasjonalt kampvindu og jeg vil være borte en måned. Jeg tipper jeg mister to-tre seriekamper, men jeg må få uttak og detaljer før jeg vet helt sikkert. Helt krise blir det neppe. Vi har også mange spillere som kan dekke opp for meg. Kanskje får en ung spiller muligheten til å slå gjennom?

Viking-trener Morten Jensen bekrefter at han regner med at Bell blir borte i sommer og at de planlegger for det. Sannsynligvis er Kristoffer Løkberg tilbake. Da kan 4-3-3 presse seg enda mer fram som et naturlig valg. Samtidig er det spillere som kan gå inn.

– Han blir borte noen uker under OL, mem vi har mange gode spillere som kan gjøre en jobb i den rollen. Både Fredrik Torsteinbø, Samuel Fridjonsson og Harald Nilsen Tangen behersker det. Sebastian Sebulonsen kan også flyttes fram. Løkberg har begynt på jogge igjen, men det er for tidlig å si når han spiller kamper igjen. Henrik Heggheim er også et alternativ i rollen. Han har spilt i den posisjonen i hele sin ungdom.

Morten Jensen

Jensen er også klar på hva Bell må bli enda bedre på om han skal lokke til seg større frierklubber.

– Han får et fint utstillingsvindu nå i OL. Alle spillerne har forbedringspotensialet, Bell også. Han må bli bedre på å styre midten, og få kontroll der. Han er veldig god med ball og bidrar mye offensivt. Det defensive må han forbedre, sier Jensen.

Når Viking har spilt 4-2-3-1 har Bell ikke behøvd å tenke så mye det defensive med Kristoffer Løkberg ved sin side. i 4-3-3 er det større krav.

– Liker du best å spille alene i sekserrollen, eller som en av to sittende?

– Hvis jeg kunne valgt fritt? Det er vanskelig! Så avhenger det litt av hvem vi møter. Mot VIF passet det fint å være alene. Det handler om tilpasning. Jeg har fungert godt med Løkberg i starten. Han er undervurdert defensivt og gir meg muligheter framover. Uten ham er kravene til defensiv struktur andre. Egentlig har jeg ingen klar preferanse og ønsker å være en allroundspiller på midten.

---








Mer fra Dagsavisen