Viking

Berisha hadde planlagt å lage litt bråk

Tilbake i 4-3-3, og med en mye mer direkte og kontringsorientert stil, så Viking ut som Viking igjen. Veton Berisha og co. var oppe i trynet på VIF-spillerne ved hver anledning. Å provosere var helt bevisst.

Stavanger — Berisha, som spilte sin aller beste kamp etter returen til Viking, klinte til med både to mål og to målgivende pasninger.

På toppen av det var kapteinen mannen som dro med seg de andre og provoserte motstanderen såpass mye at Viking kom under huden på Oslo-klubben. Han var høyt og han var lavt. Han spilte helt på kanten og kunne også lett blitt utvist.

Berisha fikk blant annet et gult kort for å takle keeper Kristoffer Klaesson voldsomt like før pause. Da satte han tonen og bidro sterkt til å snu kampen. Det var også planlagt.

– Jeg sa til Bjarte Lunde Aarsheim før kampen at jeg skulle smelle til og ta en for laget. I dag skulle vi spille som menn. Ikke gutter, sier en glisende Berisha.

Ville ha rødt kort

Da kapteinen gikk foran vekket han også resten av medspillerne. De smalt i taklingene, Zlatko Tripic dro på VIF-spillere gule kort på rekke og rad og alt var litt som det har vært med Viking de siste årene igjen. Laget fant seg selv. Motstanderne var ikke like fornøyde.

Etter kampen slo både Kristoffer Klaesson og Dag-Eilev Fagermo fast at de mente Berisha skulle vært utvist. Klink rødt kort var dommen.

Det fnyser Berisha av. Kritikken fra VIF-leiren mener han er fullstendig uberettiget.

– Hvis de ikke tåler sånne smeller har de et problem. Som spiss får jeg mye tøffere trøkker enn det selv, sier Berisha.

At Viking igjen så ut som Viking er han den første til å erkjenne.

– Den første omgangen var ikke så bra, men etter pause var vi veldig gode. Posisjonsmessig lå vi bra før pause, men vi ble mye mer aggressive etter den.

Dag Eilev-Fagermo

Kapteinen skamroser lagkameratene. Spesielt Sebastian Sebulonsen.

– Et godt trekk å kalle ham hjem igjen. Han var fantastisk god i dag.

– Dette må jo også være den beste kampen du har spilt etter returen til Viking?

– Jeg hadde noen gode i fjor også, men i forhold til uttelling så er jeg nok enig.

– Skal du ha åtte, ni eller ti på børsen vår?

– Dette må jo være i nærheten av ti! Hva skal ellers til for å få det? spør en glisende Berisha.

– Bør dere ikke spille 4-3-3 på denne måten også i fortsettelsen?

– Det må du spørre trenerne om, men jeg liker det. Samtidig føler jeg også at jeg er en spiss som er god på stikkere i mellomrommet – og ikke bare overganger.

Må variere videre

Treneren vil på sin side ikke love at Viking skal fortsette i 4-3-3 med denne typen fotball også i fortsettelsen. Mot VIF handlet det om motstanderen, skader og – det faktum at motspillet ofte er lettere med matchende formasjoner. Viking ga egentlig VIF en solid dose med lagets egen medisin. Det tålte de dårlig.

Når Sandefjord er motstander i neste kamp får fort Viking mye mer ball selv.

– Jeg tror fortsatt vi må beherske begge måter å spille på om vi skal etablere oss helt i toppen. Samtidig elsker vi å spille på denne måten.

Han er åpen for at de kanskje skal gå tilbake til 4-3-3 – om det viser seg å fungere bedre også fortsettelsen. Samtidig vil trenerne ikke låse seg.

– I dag fulgte vi planen hundre prosent. Vi har jobbet med det vi har vært mindre gode på. Dette var noe av det beste defensivt i år og det var 90 minutter med innsats, sier Lunde Aarsheim.

– Lettet?

– Nei. Jævlig fornøyd! Dette var et VIF som kom hit og forventet å vinne.

Det gjorde de ikke. I stedet ble de utmanøvrert, utspilt og lurt mentalt av Viking.

Veton Berisha og co. kom under huden på sin motstander. Og straffet dem.

---

Fakta og Vikingbørsen:

Fotball, Eliteserien

Viking – Vålerenga 4–1 (1–1)

600 tilskuere.

Mål: 0–1 Henrik Udahl (35), 1–1 Veton Berisha (45), 2–1 Berisha (57), 3–1 Samúel Fridjónsson (73), 4–1 Shayne Pattynama (90).

Dommer: Tore Hansen, Feda.

Gult kort: Veton Berisha, Samúel Fridjónsson, Zlatko Tripic, Iven Austbø, Viking, Ivan Näsberg, Brage Skaret, Christian Dahle Borchgrevink, Tobias Christensen, Amor Layouni, Vålerenga.

Viking (4-3-3): Iven Austbø 6 – Sebastian Sebulonsen 7, Henrik Heggheim 7, Runar Hove 6, Viljar Vevatne 6 – Fredrik Torsteinbø 6, Joe Bell 6, Samúel Fridjónsson 7 (Harald Tangen fra 80.) – Zlatko Tripic 7 (Yann-Erik de Lanlay fra 84.), Veton Berisha 9, Kevin Kabran 5 (Shayne Pattynama fra 89.).

Vålerenga (4-2-3-1): Kristoffer Klaesson – Christian Dahle Borchgrevink, Brage Skaret (Mathias Johnsrud Emilsen fra 82.), Ivan Näsberg (Osame Sahraoui fra 67.), Felix Horn Myhre – Fredrik Oldrup Jensen, Tobias Christensen – Aron Dønnum, Henrik Bjørdal, Amor Layouni – Henrik Udahl (Seedy Jatta fra 82.).

---





Mer fra Dagsavisen