Viking

I gang med sesong nummer 70

Spillere og trenere kommer og går hos Viking. Fotballstatistiker Kåre Torgrimsen (79) består. Nå er han godt i gang med sesong nummer 70.

Stavanger — Dersom du skulle plukket én person til å være med på en quiz om Viking ville sannsynligvis den snart 80 år gamle Vaulen-mannen vært et ganske så smart valg. Helt siden han så Viking live for første gang i 1952 har Torgrimsen hatt et uvanlig tett og nerdete forhold til klubben i sitt hjerte. Huset på Vaulen er nærmest omdannet til et fotballbibliotek. Det har det vært lenge. Tall og kalde fakta er det som trigger.

– Jeg begynte vel å føre statistikk rundt 1958–1959. Årene før det er informasjon jeg har skaffet meg i etterkant, sier Torgrimsen til RA.

Sett alt i europacupen

I en årrekke har han sørget for å holde orden på de offisielle statistikkene for Viking. Slik er det fortsatt – selv om han i mange år nå har gjort det med den neste like statistikkyndige sønnen Kurt.

Da Viking spilte kamp mot EIK onsdag satt far og sønn Torgrimsen på sine faste plasser på pressetribunen.

– Kampen er uoffisiell. Det skal ikke telle på adelskalenderen, kom det nærmest i kor fra de to.

Foruten å ha stålkontroll på Viking følger fotballstatistikeren fra Vaulen også tiden sin med å ha stålkontroll på det norske A-landslaget for herrer og norske lag i europacupene. NFF benytter seg også av hans ekspertise.

Hobbyen betyr også at han har sett Viking enormt mange ganger. Sannsynligvis er han blant dem med flest kamper på samvittigheten som fortsatt er i live.

– Jeg har sett alt fast fra 1954. Så er det noen hull i 1962 og 1963. Da var jeg i militæret, sier Torgrimsen – og fortsetter:

– Av kamper i europacuper med Viking har jeg sett absolutt alt og nesten alt i serien. Det har kun røket noen få kamper i forbindelse med ferier, på grunn av sykdom og konfirmasjoner.

Bruker mindre tid nå

Selv om han har vært pensjonist i mange år og har nok av tid å ta av, er Torgrimsen klar på at han det ikke blir like mye tidsbruk nå som før.

– Tidsmengden har gått ned de siste årene. Litt av helsemessige årsaker.

– Hvor mange kamper med Viking har du egentlig sett totalt?

– Det vet jeg faktisk ikke. Planen er å telle over det nøyaktig når jeg blir skikkelig gammel.

---






Mer fra Dagsavisen