Viking

Full kamp om plassen - får sjansen

Etter et par uheldige inngripener fra Iven Austbø (36) erkjenner Bjarte Lunde Aarsheim at Arild Østbø (30) banker hardt på døren.

Stavanger — Iven Austbø har vært den foretrukne førstekeeperen siden Arild Østbø returnerte fra Rosenborg for halvannet år siden. Veteranen har stort sett vært bunnsolid. Denne sesongen har det ikke sett like solid ut. Om det handler om en endring i spillestilen skal være usagt, men faktum er at Austbø ruste ut i dueller han burde holdt seg unna både mot RBK og FK Haugesund. Det fikk konsekvenser.

Dette spiller selvsagt inn i totalvurderingen. Når Viking skal vekke beina med treningskamp mot EIK onsdag får Arild Østbø sjansen til å vise at han er klar dersom trenerduoen skulle finne ut at de vil gjøre et skifte helt bakerst når serien starter igjen etter et par ukers pause.

– Arild står mot EIK. Han behøver også en kamp. Det er tøff konkurranse i mål nå og ingen har garantert plass. «Game on», sier trener Bjarte Lunde Aarsheim til RA.

Han peker på at prestasjonene til Austbø i 2019 og 2020 har gjort at han har startet med en fordel i 2021. Samtidig ble Østbø skadet på et dumt tidspunkt før sesongstart og fikk ikke kamptrening.

– De to pusher hverandre hele tiden og jeg tror Iven vet at det er konkurranse.

Ikke gitt opp

I fjor sto Arild Østbø flere av kampene da Austbø var skadet, men måtte tåle kritikk etter enkelte uheldige inngripener. Da han følte han var i ferd med å komme i gang skikkelig igjen ble han på ny skadet.

Forutsetningene har kanskje ikke vært så gode for å prestere – om en skraper litt i overflaten.

– I fjor slet jeg lenge med at jeg var skadet da jeg kom fra RBK. Jeg brukte lang tid på å komme meg. I år følte jeg at jeg startet bra i oppkjøringen. Så knakk jeg lilletåen. Nå kjennes formen god igjen, sier Østbø.

Arild Østbø

I en normal verden ville han til en viss grad kunnet spille seg litt i form via kamper for Viking 2. Det går ikke under pandemien. Hvor mye det har å si vet han ikke.

– Jeg begynner jo å komme litt opp i årene. Det er lettere å finne formen uten kamper på 2.-laget nå enn før i tiden.

Da Østbø returnerte fra barteland var han klar i talen på at målet selvsagt var å bli førstekeeper i Viking. Det har ikke skjedd så langt, men målet har ikke endret seg.

30-åringen mener det handler om å være klar for å gripe sjansen når den måtte by seg. Han prater en del med Rune Almenning Jarstein og henter inspirasjon på området der. Hertha Berlin-keeperen har alltid vært en mester på å takle motgang.

Ny stil bør passe

Samtidig er det umulig å gå rundt grøten med spørsmålet om hvor lenge Østbø tåler å sitte på benken i Viking før han går lei. Er han villig til å flytte på seg nok en gang om det ikke skjer?

– Du skal aldri si aldri i fotball, men både jeg og Yann-Erik de Lanlay ble trigget til å reise hjem av entusiasmen rundt det lokale prosjektet med lokale trenere i Viking. Utgangspunktet var å komme hjem for å være hjemme.

– Du kunne tjent mer penger på å sitte på benken bak André Hansen i RBK enn å sitte bak Iven Austbø her?

– Ja. Jeg har dårligere betalt her. Samtidig anså jeg sjansene for å spille i Viking som større enn i konkurranse med Hansen. Iven Austbø har også vært kjempegod etter at jeg kom hjem. Men i fotball vet du aldri. Målet er å ta plassen. Det er også Viking jeg har mest lyst å spille for i Norge.

– Den nye spillestilen bør passe for en keeper som har spisskompetanse på igangsetting?

– Slik vi ønsker å framstå bør den definitivt det. Så er det en ting hvordan vi ønsker å se ut og hvordan det blir utført. Jeg må definitivt dyrke den spisskompetansen for hva det er verdt, sier Østbø – og tenker litt:

– Jeg kan ikke gjøre så mye annet enn å ta dag for dag.

Griper han dagen mot EIK kan det fort bli flere gode dager.

---





Mer fra Dagsavisen