Viking

Nå skal Furdal (35) på skolebenken: – Er jo en fotballidiot

Sammen med spilleransvarlig på landslaget, Brede Hangeland, skal Viking-spiller Johnny Furdal utdanne seg som fotballtrener.

Stavanger — Duoen Johnny Furdal og Brede Hangeland er blant dem som er tatt ut til Uefa B-kurs, som er trinn to av fire i den norske trenerutdannelsen. Det offentliggjorde Norges Fotballforbund denne uken. Det er, som i 2020, delt opp i ti kurs rundt omkring i landet.

For Furdal har det lenge vært en drøm å bli trener. Nå benytter han muligheten til å ta utdannelsen mens han er ute med langtidsskade.

– Siden jeg var to år har jeg spilt fotball, og er glad i fotball. Jeg er jo en fotballidiot. Etter endt karriere vil jeg bli trener, det er der det ligger. Det er målet mitt etter karrieren. Jeg vil bli best mulig som trener, sier Furdal til RA.

Furdal har trener i magen

– Så det ligger en trener i magen?

– Ja, absolutt. Så får vi se hvor flink jeg blir på det, sier Furdal.

– Det har alltid ligget i kortene at jeg skal bli trener etter hvert. Nå var jeg heldig og fikk komme inn på kurset. Jeg har hørt at vi lærer mye på kurset, så det blir spennende å se.

Det er heller ikke bare nytt for ham. 35-åringen har tidligere kombinert diverse treneroppgaver med å spille selv.

– I min storhetstid i Nest-Sotra var jeg juniortrener, men det var på lavt nivå. Utenom det har jeg vært med på litt forskjellige fotballakademier, men jeg har ikke hatt tid til å følge et lag skikkelig opp, sier Furdal.

Han forteller også at han har fått mye inspirasjon og lært mye av de trenerne han har hatt gjennom årene som spiller.

Landslagets Hangeland

Brede Hangeland skal også ta Uefa-kurset. Han er nå en del av landslagssjef Ståle Solbakkens apparat, hvor Hangeland jobber som spilleransvarlig. Han har ekstra ansvar for det norske forsvarsleddet og oppfølging av forsvarsspillerne. Egentlig er rollen hans mer som en assistenttrener, men de nødvendige kursene må gjennomføres.

– Ståle ser på meg som en assistenttrener, men jeg kan ikke hete trener før jeg har fullført de nødvendige kursene. Kent Bergersen og jeg er i praksis begge assistenter. Så heter jeg spilleransvarlig fram til jeg får fått unnagjort det jeg mangler av trenerkurs, sa Hangeland til RA i februar.

Brede Hangeland, Kent Bergersen og landslagssjef Ståle Solbakken på deres første trening sammen i Marbella.

Brede Hangeland spilte under Ståle Solbakkens ledelse i FC København, og har utenom tiden i Viking spilt for Fulham og Crystal Palace. Fra 2008 var han også landslagskaptein.

Mer fra Dagsavisen