Viking

Tok selvkritikk: – Skjønner at folk blir skuffet

Bjarte Lunde Aarsheim erkjenner glatt at det Viking viste i 1-0-tapet for TIL 16. mai ikke holder mål. Han skjønner at kritikken vil komme nå.

Etter å ha blitt latterliggjort av RBK med 5–0 på torsdag skulle Viking reise seg på fotballens nasjonaldag. Trenerduoen hadde stokket om kraftig på laget. De hadde også laget det de mente var en smart plan for å overvinne 3-5-2-formasjonen til Tromsø.

Fasiten ble at den litt skjeve 4-3-3-varianten til Viking, med Yann-Erik de Lanlay på venstre back og tre smale spisser for å skape overtall, aldri ble noen suksess.

Viking skapte knapt nok sjanser i spill mot et etablert og disiplinert TIL. Samtidig produserte de nyopprykkede massevis av dem ut over i kampen da hjemmelaget gikk opp i limingen.

– Vi skapte veldig lite. Ut over i kampen visnet vi helt. Dette ble to lag som «sjakket»hverandre, sier Lunde Aarsheim til RA.

For det var Gaute Helstrup og TIL som satte Viking sjakk matt. Det gjorde de langt på vei med det som har vært de mørkeblås oppskrift de siste årene; Kontringer, kynisme og fart.

Har ikke mye tid

Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen har tatt mål av seg å lede Viking til å lære seg å dominere selv i større grad. «Batty» innrømmer at det ikke er så lett.

– Det ER en vanskeligere lek. Vi hadde en god plan for hvordan her, men lyktes ikke.

Etter den gode starten mot Brann har et braktap for RBK og et hjemmetap for et nyopprykket lag vekket mange kritiske røster i Stavanger allerede. Lunde Aarsheim er fullstendig klar over det – og forfriskende ærlig i sine analyser.

– Hvor lang tid behøver dere for å sette en ny spillestil?

– Jeg vet ikke. Det eneste jeg vet er at trenere ikke har mye tid. Vi må planlegge for å vinne i kamp. Så får vi ta utviklingen på treningsfeltet.

At kritikken kommer nå aksepterer han. Det er ikke slik at han er glad pandemien har stengt ned 17. mai-toget.

– Jeg skjønner at folk blir skuffet, men det må vi stå i. Nå har vi tapt to kamper på rad. Da er det naturlig at folk er forbanna og skuffet. Det er greit så lenge det som kommer er saklig.

Den mislykkede planen til trenerteamet, som har pekt på større endring fra kamp til kamp etter motstand som noe de vil gjøre, inkluderte også å vrake flere spillere.

– Har de tre naturlige venstrebackene deres, som ble vraket til fordel for de Lanlay, ikke grunn til å føle seg litt sinte?

– Jo. Det har grunn til å føle seg snytt. Så har de fått forklaring på hvorfor vi valgte slik. Vi ønsket blant annet å ha mest mulig målscorere utpå der, men lyktes ikke med det. Da vi visnet hen måtte vi til plan B. Da kastet vi innpå Runar Hove som spiss for å slå langt og skape litt kaos.

Gjorde det vanskelig

Det klarte også Viking til dels. Helt på tampen fikk Sondre Auklend en enorm sjanse. Dessverre ble det til et sleivspark.

Backvikar de Lanlay har spilt i posisjonen før i RBK. Tanken var at det ville funke siden Viking ventet å ha mye ball. Det hadde Viking. Uten å skape mye.

– TIL gjorde det utrolig vanskelig for oss med å ligge bakpå. Noe av det vanskeligste du kan gjøre i fotball er å spille ut et lag som ligger dypt, sier Yanni.

Yann-Erik de Lanlay

Kristoffer Løkberg var en av dem som ble vraket. Det lever han godt med.

– Trenerne ringte meg og hadde en god plan og forklaring. Det aksepterer jeg, sier han.

Løkberg vet ikke om det hadde sett annerledes ut med ham på banen, men slår i det minste fast det åpenbare:

– Det er fryktelig skuffende at vi ikke presterte bedre hjemme. Vi skapte alt for lite, sa Løkberg.

---

Fakta og Vikingbørsen:

Viking – Tromsø 0–1 (0–0)

600 tilskuere

Mål: 0–1 Tomas Totland (53).

Dommer: Marius Hansen Grøtta, Malmefjorden.

Gult kort: Samúel Fridjónsson, Viljar Vevatne, Viking, Jostein Gundersen, Tromsø.

Viking (4-2-3-1): Iven Austbø 4 – Sondre Bjørshol 4 (Herman Haugen fra 63.), Henrik Heggheim 5, Viljar Vevatne 3, Yann-Erik de Lanlay 4 – Joe Bell 3 (Kristoffer Løkberg fra 76.), Samúel Fridjónsson 3 (Sondre Auklend fra 63.) – Kevin Kabran 2 (Tommy Høiland fra 76.), Fredrik Torsteinbø 2, Zlatko Tripic 3 (Runar Hove fra 76.) – Veton Berisha 3.

Tromsø (3-2-3-2): Jacob Karlstrøm – Isak Helstad Amundsen, Anders Jenssen, Jostein Gundersen – Tomas Totland, Lasse Nilsen (Adam Örn Arnarson fra 82.) – Daniel Berntsen (Tobias Hafstad fra 85.), Ruben Yttergård Jenssen, Eric Kitolano – August Mikkelsen (Casper Øyvann fra 85.), Ebiye Moses.

---





Mer fra Dagsavisen