Viking

Viking fortsetter med lukkede dører

Vikings nye trenere fortsetter med gamletrener Bjarne Berntsens regel fra 2020.

Stavanger — Før Vikings kamp mot Vålerenga i juni 2020 besluttet Viking, og daværende hovedtrener Bjarne Berntsen, å stenge siste trening før kamp for pressen i én time. Slik ble det også resten av sesongen. Nå har hans arvtakere, Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim, bestemt seg for å videreføre praksisen som ble innført av deres forgjenger. I 2021 vil ikke mediene ha tilgang til den første timen av Vikings treninger på SR-Bank Arena, riktignok kun den siste treningen før hver kamp.

– Hvorfor velger dere å stenge siste treningen før kamp for pressen i én time?

– Det er for å gjøre siste finpuss før kamp. Vi ønsker ikke å gi motstanderne våre informasjon om trekk som kan brukes som en overraskelse. Vi ønsker å være en åpen klubb, men ønsker å ha muligheten til å på dødballtrekk og andre taktiske ting. Det kan være små detaljer, sier Bjarte Lunde Aarsheim til RA.

Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim

Kun Molde og Viking

Reidar Sollie er leder i Norske Sportsjournalisters Forbund, og jobber som sportsleder i RAs søsteravis Dagsavisen. Han kjenner kun til én annen klubb hvor det er stengte treninger som hovedregel.

– Det er kun Molde som jeg kjenner til med en slik praksis, utenom Viking. Det er jo noen klubber som stenger treninger foran helt spesielle kamper, eller i perioder, men ikke fast, sier Sollie til RA.

– Hva tenker du om at det kun er Molde som har lik praksis, Lunde Aarsheim?

– Da må noen ha en avtale med lokalavisene sine om at ting ikke skal omtales, for vi finner ikke informasjon om andre lag, sier treneren.

Gjør det for sin egen del

I over 30 år har Sollie jobbet innen sportsjournalistikk, og har fulgt Vålerenga tett gjennom den tiden. Han har kun én gang opplevd å bli spurt om å ikke skrive noe av det som har skjedd på banen under VIFs treninger.

– Det var før en viktig kamp mot Viking for noen år siden, sier Dagsavisens sportsleder.

Effekten av stengingen er også vanskelig å måle for Vikings trenerduo. Startelleveren blir uansett offentliggjort 75 minutter før kampstart for begge lagene, og spillerne drilles i formasjon og relasjoner gjennom treningsuken.

– Tror du det blir mer interesse fra mediene om taktiske valg og laguttak med stengte treninger før kampene?

– Nei, egentlig ikke. Det er mest for vår egen del vi gjør det, slik vi kan jobbe med detaljer. Da slipper vi også å stenge om det skulle være noe som dukker opp, vi har det heller ryddig fra starten av, sier Lunde Aarsheim.

Mer fra Dagsavisen