Viking

Dette tror ekspertene om Viking i år

Etter 4-0 i generalprøven mot FK Haugesund er det positivitet å spore blant ekspertene før Eliteserien sparkes i gang.

Stavanger — Viking serieåpner mot Brann søndag, og Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson mener det er naturlig å se på Viking som en kandidat til en topp fire-plassering.

– De har sett ut som en million, og Viking har jo et meget interessant lag på gang, spesielt offensivt. De har Zlatko Tripic, Veton Berisha, Yann-Erik de Lanlay, Samuel Fridjonsson, Sondre Auklend og Harald Nilsen Tangen, som er spennende spillere. Det offensive i laget bør spille om topp fire. De kan lukte på Europa og medaljeplass, sier Jonsson til RA.

Davy Wathne følger Viking fra Bergen, og er naturlig sterkt knyttet til Stavanger gjennom familie fra byen. Han mener serieåpning mot Brann er ideelt.

– For meg virker det som de fikk en vekker av nedrykket og opplevelsen i OBOS-ligaen. Det er en opplevelse mange har, at de får juling av dårligere lag. Det er noe Brann og Start også har hatt. Det var en bevisstgjøring Viking brukte til å samles for et cupgull. Nå blir det spennende, det er et interessant lag. Nå får de en perfekt åpning mot Brann, og fikk en fin bekreftelse mot FK Haugesund. Det virker som alt er på skinner, selv om det var turbulent i vinter. Sannsynligvis var det bare en tydeliggjøring av en konflikt, sier Wathne.

– Irrelevant hvordan de har sett ut

Tidligere Viking-spiller Jørgen Tengesdal tror ikke det spiller nevneverdig inn med treningskampene når serien sparkes i gang.

– Jeg har fått med meg tre uavgjortkamper og en solid seier mot FKH. Det er jo helt irrelevant hvordan de har sett ut når sesongen kommer i gang. Det er en skikkelig opptur å ha en god generalprøve før seriestarten. Det avhenger jo at de mest sentrale spillerne blir med. Får laget en god start er det lettere å slippe til de unge. Det er vanskelig å spå noe, og det er et nytt trenerteam. Selv om de har vært med under Bjarne Berntsen er det de som får ansvaret og presset. Bjarte Lunde Aarsheim har vært med en vinternatt før, både som spiller og trener. Det er viktig med en god start, sier Tengesdal.

Tidligere Viking-keeper Erik Johannessen er også optimistisk.

– Mot FK Haugesund var det veldig bra. Jeg var litt skeptisk etter treningskampen mot Start, men det ble supert i generalprøven. Det var kjekt å se på. Haugesund er ikke Barcelona, men Viking spilte bra, sier han.

Davy Wathne

Vikings styrker

På spørsmålet om hva som er Vikings fremste styrke er det ulike ting som trekkes fram av de fire ekspertene RA har snakket med.

– De har fått en bra miks. Det er åpenbart mange gode unggutter, jeg føler det må ha vært jobbet bra over tid for at det skal bli en situasjon. Det er en fin miks av typer og egenskaper. Det har vært god innstilling, med gode relasjoner. Det er helt avgjørende i en prestasjonsgruppe. Det er en felles innstilling om hvor de skal, og at alle skal bidra. Det tror jeg henger sammen med erfaringen fra OBOS-ligaen. De som får sjansen griper den. Det er både framgang og framtid. Mange er inne i en positiv utvikling, det er ingen som er der fordi de ønsker noe helt annet. Det må være dynamikk og konkurranse, ikke konflikt og klikkdannelser. Da tåler de litt bekreftelse og medgang uten å bli kjepphøye. Det ser veldig flott ut fra 20 mils avstand, sier Davy Wathne.

De er ikke rå nok til å dra til Lerkendal for å hente ett poeng på en dårlig dag.

—  Davy Wathne

Jonsson peker umiddelbart på det som skjer framover på banen.

– Det er ingen tvil om at det er det offensive. Berisha har sett het ut, og Kabran har jeg hele tiden sagt ser bra ut. Det store spørsmålet er hva som skjer når Tripic kommer inn. Kabran trenger tilliten, så jeg er spent på hvordan de løser luksusproblemet. Det stinker positivt av det offensive. Kabran kan både brukes som midtspiss og bak spissen i en tierrolle, sier han.

Den tidligere keeperen Johannessen er fornøyd med samhandlingen, og trekker fram spesielt én spiller.

– De er mye mer samspilte enn kampen mot Start. Heldigvis var det en god generalprøve. De virker sterke. Heggeim spiller som han er 27 år. Det må være en fornøyelse å stå bak ham, sier mannen med 501 A-lagskamper for de mørkeblå.

Joacim Jonsson

Ung spillergruppe

Hva som er Vikings svakhet i 2021 er Eurosport-ekspert Jonsson rask med å svare på.

– Det er den usikre defensive femmeren. At de ikke har blitt mer straffet i oppkjøringen er egentlig rart, sier han.

Davy Wathne etterlyser mer råskap fra laget.

– De er ikke rå nok til å dra til Lerkendal for å hente ett poeng på en dårlig dag. Det er et kynismeelement de kanskje mangler, sier Wathne.

For Tengesdal står alderen i laget som en utfordring om det kommer motgang.

– Den største svakheten er også en ung tropp. Hvis det sprer seg en frustrasjon er det viktig å ha en strategi fra trenerne og ledere i laget som holder moralen oppe, sier han.

Gjennombruddet

De siste sesongene har det vært minst én spiller som har fått sitt store gjennombrudd. I 2020 var det definitivt Henrik Heggheim, som tok Eliteserien med storm. Joacim Jonsson gir en pekepinn på hvem han tror vil vise igjen av de unge i år.

– Det er vanskelig. Harald Nilsen Tangen eller Sondre Auklend kommer nok til å ta steget i år. De skal slå seg inn i en sinnssyk offensiv besetning, men har sett bra ut begge to. Det er elegante og fine spillere, sier den tidligere sportsdirektøren i FFK.

Mer fra Dagsavisen