Viking

Sjokkert etter en måned i sin nye klubb

En langt mer muskuløs utgave av Zymer Bytyqi (24) gjør stor suksess i Konyaspor. Han innrømmer likevel at det som skjedde etter kun fire uker i nytt land satte en støkk.

Konya — Lura-gutten skulle egentlig ikke til Tyrkia. Han hadde fått med seg alle mytene om fotball i landet som er delt mellom Asia og Europa – og erkjenner at han nok fyrte opp om dem selv også. Så kom Konyaspor på banen sommeren 2020. De ville ha fjorårets suksesshistorie i mørkeblått – og de var klubben som hele tiden trykket på.

Da sesongen i Viking var over, Bytyqis klart beste og store gjennombrudd, bestemte han seg likevel for å ta turen for å se på forholdene.

Egentlig var jeg helt bestemt på at jeg ikke skulle velge Tyrkia.

—  Zymer Bytyqi

– Egentlig var jeg helt bestemt på at jeg ikke skulle velge Tyrkia. Så fikk jeg høre om planene og se at alt er annerledes. Jeg møtte spillertroppen og fikk en god følelse. Dette er en annerledes klubb i Tyrkia. En ekstremt vennlig klubb. Folk bryr seg. Presidenten inviterer deg gjerne ut på middag og sportsdirektøren inn på en kopp te. Det er ikke alltid slik i utlandet, sier Bytyqi til RA.

– Litt annerledes enn hva du opplevde av den germanske mentaliteten i Red Bull Salzburg som ung kanskje?

– Veldig. Dette passer nok meg bedre enn Østerrike, ja.

Der var Bytyqi som 16-åring. Han hadde akkurat slått gjennom for Sandnes Ulf og var den gang den yngste som hadde spilt i norsk eliteserie som 15-åring, men unggutten var ikke klar den gangen.

Trenerskifte direkte

Når han nå tok med seg kona Floriana på lasset for et nytt eventyr er det en helt annen og mer moden utgave som reiste. Den modenheten hjalp utvilsomt da tyrkisk fotball viste seg som tyrkisk fotball ganske raskt.

For Bytyqi hadde kun vært i klubben en måned da trener Ismail Kartal fikk fyken. Inn kom Zlatko Tripic sin tidligere Göztepe-sjef Ilhan Palut. Mannen som hentet ham var borte allerede.

– Jeg ble sjokkert da jeg så hele trenerteamet ryke etter så kort tid. Det er ikke sånn som i Norge at man skifter ut hovedtreneren. Her måtte alle gå. Både assistenter og keepertrener.

Da begynte selvsagt tankene å kverne hos Bytyqi. Skulle dette bli en ny nedtur i utlandet?

– Hva skjer her? var selvsagt tanken som slo meg. Så gikk det greit likevel. De nye trenerne er kjempegode. Assistenten er også oppvokst i Tyskland. Det passer meg godt – ettersom jeg snakker tysk. Han har hjulpet meg masse både av og på banen.

Selv om engelskkunnskapene ikke er de beste, verken i laget eller hos innbyggerne i Konya, hjalp det veldig for Bytyqi at to av medspillerne snakker albansk. Han er også i ferd med å lære seg litt grunnleggende tyrkisk selv.

– Hovedtrener Palut er også ganske europeisk i stilen. Selv om det kom etter så kort tid har faktisk trenerbyttet vært bra for meg. Det nye teamet har mer eller mindre bestemt seg at jeg skal bli god nok defensivt, sier Bytyqi.

Zymer Bytyqi

Her har han også tatt store steg siden han forlot Viking i vinter. I en liga som er jevnere, og mer fysisk, måtte han ta mer for seg i duellene. Det var også et krav fra treneren om han ville starte kamper.

– I starten fikk jeg stadig innhopp etter pause, men nå har jeg startet mye den siste tiden.

Bytyqi fikk kort og godt beskjed om at han var for tynn. Han manglet musklene som krevdes for å spille Super Lig. I stedet for å la seg knekke bestemte han seg for å gjøre jobben.

– Jeg kjørte økter i gymmen to ganger daglig. Før og etter trening. Det er ikke så mye annet å finne på her – så det gikk fint. Nå har jeg lagt på meg 2,5 kilo med muskler. Det merkes i duellene.

– Du nærmer deg kroppene til Zlatko Tripic og Veton Berisha nå?

– Ikke helt, men det kommer seg, sier Bytyqi – og humrer.

Til nå har han fått 16 kamper siden overgangen i vinter og scoret ett mål. Sju av disse har kommet fra start.

Enda viktigere er det at han har vist seg som assistkonge – som i Viking. Fem målgivende har det blitt.

Har hatt korona

Bytyqi beskriver det hele som en opptur. Å venne seg til en ny liga, by og kultur er alltid utfordrende. Konya er definitivt langt fra Lura med sine 2,2 millioner innbyggere.

Men eventyret er likevel det han ønsket seg.

Han bor i en flott leilighet med kona, har ni landslagsspillere som lagkamerater og han har fått bevist for seg selv at han kan ta et nivå som ligger godt over norsk eliteserie. Da han signerte la han aldri skjul på at dette var tenkt som et mellomsteg. Det steget er Bytyqi i ferd med å ta.

Fotballmessig er dette et par hakk opp. Det fysiske er en stor forskjell.

– Så er det enkeltspillerne. Det er flere hakk opp og det er ofte disse som avgjør kamper i en liga med struktur og gode defensive lag. Alle kan slå alle her.

Ligaen er også full av stjerner. Mezut Özil, Kevin Mirallas, Ryan Babel, Arda Turan, Falcao og Papiss Cisse er spillere mange nordmenn vil nikke anerkjennende til.

Samtidig er de aldrende og del av en tankegang på vei litt bort. Nå henter de tyrkiske klubbene ofte yngre spillere med tanke på salg – som Bytyqi.

Hans egen klubb Konyaspor er også spekket med utlendinger. Det er brasilianere, spillere fra det tyrkiske landslaget, afrikanere, gode spillere fra Balkan og landslagsmenn fra Øst-Europa. Bytyqi trives.

– De er fotballgale her. I en by med to millioner innbyggere har telefonen en tendens til å eksplodere etter kamp. Det gjelder både ved tap og seier.

Men han kunne også havnet andre steder. Tilbudene var mange etter Viking-suksessen i fjor. I så måte hadde han de fleste kortene på hånden.

– Dagen etter at jeg signerte her kom faktisk to ganske gode klubber på banen, men jeg ville ikke skiftet bort Konyaspor.

Det er kanskje ikke så rart med en relativt ny stadion med plass til 42.000 tilskuere. Nå mangler bare fansen – som har rykte på seg for å være blant de beste. I Tyrkia sier de at det verste av pandemien nok er vaksinert bort i august. Flere spillere har også vært syke. Faktisk har Bytyqi hatt det selv også.

– Testene viser at jeg har hatt det – uten å merke noe som helst.

Tror på Viking

Nå er det kun tre uker igjen av sesongen før han skal hjem på ferie for sommeren. Konyaspor ender midt på treet. Men det er ikke planen på lengre sikt. Klubben tar ting litt for hva de er med trenerskifte og korona i spill.

Zymer Bytyqi

– Så ønsker de seg til øvre halvdel. Det er planen. Laget var i Europaligaen for fire år siden. Da møtte de Red Bull med Valon Berisha.

– Får du fulgt med på Viking fortsatt?

– Jeg har sett alle treningskampene og tror dette kan bli bra. Husk at vi var svake i disse i fjor også. Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen har jeg kjempetro på. Gode gutter som alle kjenner. Så leser jeg at det er en del negativitet nå. Sikkert litt på grunn av ting ble avsluttet med Bjarne Berntsen på. Mitt råd er å ikke forhåndsdømme. Husk at Viking knapt har spilt kamper på fire-fem måneder. Dette blir bra!

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: