Viking

Slik skal de luke bort tabbene

Viking er nå på vei inn i «seriemodus». Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen er ganske klare på hvor det må skrus til med 13 dager igjen til seriestart.

Stavanger — Tre uavgjorte kamper mot lag fra lavere nivå. Fem baklengsmål og fem scorede mål. Altfor mange personlige feil, men tendenser til et presspill som begynner å sitte. Det er status for de mørkeblå når opptakten til generalprøven mot FK Haugesund går i gang.

Mandag, mens dem som spilte mest søndag kun fikk en rolig restitusjonsøkt, satte Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen seg ned for å spikre de siste planene og pussepunktene før seriestarten mot Brann.

– Vi skal jobbe med det meste og utbedre det vi har øvd på i vinter. Så er vi nå endelig inne i en slags seriemodus med uker med søndagskamper, sier Bjarte Lunde Aarsheim til RA.

Feilene må bort

Fem baklengsmål på tre kamper er selvsagt noe som må adresseres. At både Runar Hove og Iven Austbø vartet opp med blundere søndag var ikke i planen. Spesielt ikke etter at Samuel Fridjonsson delte ut gratismål mot Åsane sist. Samtidig er personlige feil ofte noe av det vanskeligste å gardere seg mot. Noe vil det også bli i spill med høyere risiko enn før.

– Siden vi tok over har det vært et klart mål å slippe inn færre baklengs. Det er vi helt enige om. Så har noen av målene mot kommet etter relativt grove personlige feil. Vi skal nå også sette oss ned for å se på struktur og på sjansene som skapes mot oss for å finne ut hvordan de kommer.

– Hvordan lukes personlige feil bort?

– Det handler om å skape trygghet. Relasjoner. Vi må se på hvilken risiko vi tar på egen halvdel. Det er lettere å øve på dette i treningskampene enn når alvoret starter. Så er det en avveiing rundt å bli bedre med ball i egen sone.

– Bekymret, eller er dette omtrent som dere ventet det skulle se ut nå?

– Det er aldri ventet. Samtidig har vi tro på spillere og tropp. Så vet vi at ting kan skje i fotball. Mot Start var det også sterkt av oss å snu det – selv om vi fikk to på trynet tidlig. Det er ikke så ofte man klarer å snu et tidlig 0-2-underlege. Akkurat det er et stort pluss når det kommer til spillernes karakter. Men feilene må lukes bort.

Kollega Morten Jensen var heller ikke spesielt bekymret da han uttalte seg til RA rett etter kampen mot Start søndag:

– Nei, det er jeg ikke. Vi har møtt mange OBOS-ligalag tidligere år også, og tapt mot dem. Tromsø slo oss i fjor, Jerv har slått oss. Jeg er ikke spesielt redd for det, vi har fått gode svar, sier Jensen – før han tilføyer:

– Det er ikke sånn alle eliteserielag kjører over de fra OBOS-ligaen.

På plussiden mener Lunde Aarsheim at 3-3-kampen mot Start viste at Viking er i ferd med å bli mer direkte og at de angriper med stadig mer fart. Det høye presset – og gjenvinningsspillet – satt også mye bedre i perioder.

– Det var noen klare plusser. Vi scoret også tre mål. Det er et steg opp.

Risikostyring

Skal man vinne fotballkamper er det ofte to vanlige innganger. Noen trenere tenker utelukkende på å score mer enn motstanderen. Andre skrur mer til defensivt – og angriper problemstillingen fra motsatt side. Den tidligere midtbaneeleganten innrømmer at akkurat den avveiningen alltid er vanskelig. Det handler faglig sett om risikostyring av spillet.

– Den farligste perioden er når du har ballen selv og mister den. Derfor har vi også jobbet enormt mye med rask gjenvinning. Vi kan ikke bli tatt i ubalanse. Det betyr at vi må være kompakte uten ball i alle faser. Dette er noe vi har brukt mye tid på. Så slipper vi fortsatt inn for mange mål. Noen ganger koker det likevel ned til situasjoner og tilfeldigheter. Om spilleren vinner sin duell – om du klarer å stanse et innlegg – eller må forsvare deg mot det.

Når seriespillet kommer i gang er det rett på tre kamper på en uke for Viking. På seriemenyen står Brann (H), Rosenborg (B) og Tromsø (H).

Det må Lunde Aarsheim og Jensen også ha en plan for i forhold til belastning.

– Om vi skal rotere på direkten avhenger av hvordan noen av spillerne står i løypen fysisk. De fleste tåler dette, men det er nok et par vi må ta hensyn til, sier Lunde Aarsheim.

Han er også klar på at prestasjoner selvsagt også spiller inn.

– Det er fortsatt kamp om flere av plassene og vi har en tropp med mange gode spillere.

---





Mer fra Dagsavisen