Viking

Nå tar de informasjonsflyten til et nytt nivå

De siste årene har Viking hatt full kontroll på alt det fysiske rundt spillerne via GPS-sporing. Nå utvides kontroll og informasjonsflyt når Bjarte Lunde Aarsheim og co. får et nytt sett øyne i stadiontaket.

Stavanger — Tirsdag var det full aktivitet under taket på SR-Bank Arena da høyteknologiske kameraer ble satt opp. Disse er finansiert via mediepotten og Norsk Toppfotball (NTF) og vil gi klubbene i Eliteserien helt nye muligheter for å vite i stedet for å anta.

– Nå kan vi gå inn i garderoben underveis i kampene og vise spillerne sekvenser fra først omgang. Vi trenere kan også ta ned klipp underveis i kampene. Absolutt alt av treninger og kamper som foregår her på stadion vil bli filmet, sier Bjarte Lunde Aarsheim til RA.

Gir full kontroll

Grunnen til at kameraene og systemet Hudl Sportscode er plassert så høyt, er at dette handler mer om det taktiske aspektet av spillet enn om det rent fysiske. Viking har allerede full kontroll på hvor langt spillerne løper og hvor mange spurter med høy intensitet de har i løpet av en trening eller en kamp. Men GPS-systemene sier mindre om hvor mange ganger Viljar Vevatne faller ut av linjen i løpet av en kamp – eller hvor mange ganger Viking ikke henger tett nok sammen med sine tre lagdeler.

Hudl

Nå vil de få full kontroll framover – slik det er i mange av de store klubbene og ligaene internasjonalt.

Hvis Kristoffer Løkberg har en dag hvor han ikke har like mange ballgjenvinninger som normalt vil trenerne få vite det umiddelbart. Om Kevin Kabran ikke lykkes i å gå forbi noen likeså. Har Joe Bell en dag hvor han bare treffer på én av tre pasninger vil man kunne vite det før pause – samtidig som man også kan se de svake punktene hos motstanderne raskt. På den måte kan også trenerne basere valgene de tar underveis i kampene på fakta i langt større grad enn hva som har vært mulig før.

– Vi får software som gjør at vi nå kan gå inn å se alle kampene til våre motstandere for å analysere. Dette blir likt for alle. Så har vi selvsagt ikke adgang til bilder fra treningene deres. Systemet kommer også i OBOS-ligaen etter hvert, sier «Batty».

Alle kamper som spilles på arenaene med utstyret filmes. Sånn sett kan man også følge interessante spillere i et taktisk og formasjonsmessig aspekt.

– Dette gir et helt annet innblikk i hva som skjer der ballen IKKE er, sier Viking-treneren – og fortsetter:

– GPS-systemet går mye mer på det fysiske, mens dette handler om det taktiske. Vi kan også filme våre egne øvelser på trening og bruke det i evaluering og videre planlegging. Videoer og utklipp kan vi så linke opp og sende til spillerne. Da kan de også selv i langt større grad se og evaluere seg selv.

Daglig leder Eirik Bjørnø i Viking mener dette er et essensielt prosjekt for å ta norsk fotball et skritt videre. Kunnskap og fakta er selvsagt noen av de nyttigste verktøyene man kan ha for å fasilitere for ytterligere utvikling.

– Dette er et utrolig viktig prosjekt for innsikt i prestasjoner. Man kan følge enkeltspillere og evaluere laget kollektivt. Det gir helt nye muligheter for oss på statistikk og analyse.

Bjørnø opplyser at mesteparten av utgiftene knyttet til systemet er tatt via mediepengene, mens klubbene betaler en egenandel.

– Den betalte vi allerede delvis inn i fjor. Egentlig skulle vi fått det da, men det ble noe utsatt, sier Bjørnø.

Forhandler nå med duo

Klubbens daglige leder er for øvrig også i sving med andre ting enn høyteknologiske nyvinninger i disse dager. Gode gammeldagse kontraktsforhandlinger er nå innledet med både Kristoffer Løkberg og Sebastian Sebulonsen. Klubben signaliserte for kort tid siden at de ønsket å forlenge med duoen.

– Vi er i dialog med begge to om dette nå, men har foreløpig ikke kommet til enighet med noen av dem, sier Bjørnø.

Viking har flere spillere med utgående avtaler etter denne sesongen, men kontinuitetsbæreren Løkberg og attraktive Sebulonsen anses som svært viktige å få med videre alt nå.

---

Fakta:

  • Hudl Sportscode er et programvaresystem for analyse som bryter ned større videosekvenser fra spillet ned i mindre og brukervennlige klipp.
  • Foruten mye av den vanlige informasjonen – som pasninger, skudd, berøringer og involveringer – gir det helt andre muligheter for å se på den taktiske biten i et større bilde.
  • Spillerne kan nå enkelt få tilsendt mindre videoklipp av seg selv med analyser hvor det forklares og strekes opp på livebilder fra kamper eller treninger.
  • Kampinformasjonen skal deles i Eliteserien. Bilder fra treningene får klubbene ikke tilgang til.
  • Prosjektet gjelder nå for Eliteserien, men vil også bli utvidet til OBOS-ligaen. Finansieringen går gjennom mediepotten og NTF.

---





Mer fra Dagsavisen