Viking

- Skal kunne vinne som underdog og rykke ned som toppklubb

De nylanserte planene om en Superliga for de 20 beste klubbene i Europa får Viking-trener Morten Jensen og Ulf-leder Tom Rune Espedal til å bli sinte. De er faste i troen på at fotball skal være for alle.

Stavanger — Tidlig mandag morgen norsk tid ble planene for en liga med 15 faste medlemmer bekreftet. De store i europeisk fotball skal tilsynelatende gjøre seg selv enda større og mer mektige. Planene har ligget i luften i noen år, men pandemien har nå framskyndet det.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Ei heller fra Viking. Morten Jensen satt med en vond smak i munnen.

– Jeg synes personlig ikke at det er slik det skal være. Fotballen skal være for alle. Nå fratas vi muligheten for å få nye Leicester-historier. Dette har jeg ingen tro på, sier Jensen til RA.

Bør styres av prestasjoner

For en klubb som Viking vil en Superliga i dette formatet gjøre det sportslig sett umulig å sikte mot det aller høyeste nivået i Europa – som til nå har vært Mesterligaen. Selv om dette er ekstremt vanskelig, og turneringen stadig har blitt endret til fordel for de store, har det vært en mulighet å nå Mesterligaen.

Viking, og de fleste andre mindre europeiske klubbene, har også nytt godt av at pengene fra både Premier League og de store europeiske turneringene har dryppet videre via spilleroverganger og enkelte deltakelser i gruppespillet av eksisterende turneringer.

– Jeg synes dette systemet fungerer fint slik det er med Mesterligaen nå, mener Jensen.

Han har selv bodd flere år i USA og sett hvordan hverdagen der er med et system hvor det ikke er sportslige prestasjoner som bestemmer nivået du skal spille på. Jensen rister på hodet av at de største klubbene i Europa nå vil beskytte inntektene sine med å gå i samme gaten.

– Så er USA kun ett land. Her dras dette inn i flere. Det vil ramme helt annerledes. Jeg tror ikke dette er veien å gå, sier Jensen – og fortsetter:

– I fotball skal du kunne vinne som underdog og rykke ned som toppklubb. De små skal kunne tukte de store. Fotball er en arbeiderklassesport.

Viking-treneren tror samtidig ikke at dette ender med at 20 superklubber får gjøre som de vil i denne saken.

– Avtalene er signert, men jeg regner med at tunge sanksjoner og reaksjoner gjør at de må tenke på ny og revurdere. Dette vil være ganske dramatisk for fotballen. Jeg er tilhenger av å utvikle dagens konsept, sier Jensen.

Tom Rune Espedal

Hos Sandnes Ulf rister også klubbleder Tom Rune Espedal oppgitt på hodet over planene. Mangelen på solidaritet liker ikke mannen som også sitter i styret til klubborganisasjonen Norsk Toppfotball (NTF).

– Disse lagene har gjort seg store og gode via sin egen nasjonale liga. De hører til en plass. Det er et dårlig og feil signal om de skal bryte ut. Disse lagene må også være en del av fotballverden og fotballfamilien.

Espedal kaller også en spade for en spade.

– Selvsagt ligger pengene bak dette. Som alltid. De ønsker en større del av kaken og det er en kortsiktig tanke. Jeg synes ingenting om det.

Samtidig er Espedal usikker på om dette kan være et spill for galleriet ettersom det i disse dager er hektisk møtevirksomhet rundt framtiden til Mesterligaen.

– Det kan være et forhandlingskort som spilles ut og at de vil ha en større del av potten der egentlig. Derfor går de drastisk til verks.

– Hva kan en eventuell Superliga ha å si for en klubb som Sandnes Ulf?

– Jeg tror ikke vi skal regne med deltakelse i Superligaen de neste ti årene for å si det slik! Men sett i det store bildet; er det slik vi vil ha det? At noen store skal bli større for seg selv? Hva betyr dette for fansen? Noen vil bli ekstremt store. Jeg er glad for at Tyskland og Frankrike har sagt nei.

Mot “borgerkrig”

Den nye superligaen vil fort skape “borgerkrig” i Europeisk toppfotball og mange mener det vil rasere det profesjonelle fotballsystemet om det blir gjennomført. Klubbene som nå er inne er Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United og Tottenham fra England, Atlético Madrid, Barcelona og Real Madrid fra Spania, Inter, Juventus og Milan fra Italia. Så skal man etter planen fylle på med andre lag. 15 skal være faste i konseptet. Fem skal kunne kvalifisere seg inn.

Tyske og Franske klubber har sagt nei.

Planene slaktes nærmest unisont i sosiale medier av både fans, tidligere spillere og eksperter.

Uefa er klare på at klubbene som blir med i Superligaen blir utelukket fra deres turneringer. Spillerne som deltar kan også bli utelukket fra å spille for landslag. Det trues med sanksjoner over hele linjen.

De involverte utbryterklubbene forsvarer seg samtidig med at dette vil komme Europeisk fotball til gode og at økonomien totalt vil bli bedre via deres solidaritetsordning.

Dette trekkes sterkt i tvil av de fleste eksperter – som tvert imot mener dette gjøres for å mele egen kake.

– Vi skal hjelpe fotballen på alle nivåer og løfte den til sin rettmessige plass i verden. Fotball er den eneste globale idretten, med flere enn fire milliarder tilhengere, og som store klubber har vi et ansvar for å innfri deres ønsker, sier Real Madrids president Florentino Pérez på den nye ligaens nettsted.


Mer fra Dagsavisen