Viking

Denne «valutaen» bruker de for å kjøpe draktnummer

Fotballspillere har ofte et sterkt forhold til hvilket nummer de spiller med på drakten. Bestikkelser og «kjøp» er ikke uvanlig. Slik er det også i Viking

Stavanger — Oversikten over hvem som har hvilket nummer i 2021 er nå spikret og noen endringer fra i fjor er det selvsagt.

Blant de mest markante er at Fredrik Torsteinbø har tatt tilbake nummer sju, Henrik Heggheim er “oppgradert” til nummer fem og Kristoffer Løkberg har tatt tilbake sitt gamle nummer 16 fra Ranheim-tiden.

Materialforvalter og administrator Stian Refvik forteller at det overtro og sterke ønsker fortsatt spiller inn i garderoben hos de mørkeblå. Fotballspillere er vanedyr. Forsøk på bestikkelser, småkjekling og draktkjøp forekommer selvsagt når menn får være gutter.

– Jeg tror det har vært ymtet frampå om penger ved noen anledninger, men et direkte salg av draktnummer fra én spiller til en annen kan jeg ikke huske i min tid. De siste årene har betalingen ofte vært muligheten til å bytte plass i garderoben, sier en glisende Refvik til RA.

Bestikkelser

– Hvordan avgjøres dette om det ikke blir enighet?

– Dukker det opp en krangel om draktnummer tar jeg meg stort sett av det – i konsultasjon med hovedtrener. Ellers legger jeg det bare fram slik at hovedtreneren tror han bestemmer.

Vikings mangeårige materialforvalter, og sønnen til legenden Isak Arne Refvik, innrømmer at det også har vært enkelte forsøk på bestikkelser.

– Jeg kan selvsagt ikke si navnet, men det var en som kjøpte litt komfortabelt treningstøy til meg som takk for drakt nummer sju. Han spiller ikke her nå mer.

Av dem som har skiftet nummer i år er forklaringene enkle.

– Jeg er ikke så opphengt i det, men nummer sju var det jeg hadde i Vidar og Sandnes Ulf. Så spiller jeg jo ikke så ofte spiss mer. Når sju ble ledig, og ni er spissnummer, følte jeg at en “degradering” var på sin plass. Forresten prøvde jeg å lokke Veton til å overta nummeret da han kom hjem i fjor mot 25 prosent av signeringsbeløpet, forteller en glisende Fredrik Torsteinbø.


– Når det kommer til Heggheim var det jeg som spurte om han ville ha nummer fem nå som Axel Oskar Andresson var borte. I Løkbergs tilfellet tror jeg det handler om at han vil ha samme nummer som Roy Keane hadde i United. De to er jo ikke helt ulike. Sjefete midtbanespillere. Så var noen av taklingene til Keane mye styggere enn hva Løkberg driver med, sier Refvik.

Ett nummer er det alltid også mer kamp om. Det er selvsagt nummer ti. Det sitter Tommy Høiland på i Viking nå.

– Men gribbene kretser alltid rundt etter det draktnummeret. Kanskje jeg kan få gjort en god avtale og sikre meg litt ekstra pensjon når den blir ledig neste gang, bemerker materialforvalteren.

Egne ønsker hos keeperne

Trener Morten Jensen bekrefter at vaner og overtro finnes også i Viking i forhold til draktnummer. Det skjønner han.

– For meg var det nummer ti. Totti og Maradona. Det er kjøpt og byttet ganske mange nummer opp gjennom årenes løp.

Refvik peker også på det åpenbare.

– Det er mye overtro i spill. Keeperne befinner seg også gjerne der.

Hos burvokterne er det også et egent internt hegemoni. Nummer én er førstekeeperen, mens 12 ofte er reservekeeperen. Nettopp derfor styrer mange unna 12. Den drakten går gjerne til en ung tredjekeeper – slik det er i Viking nå.

– Da Iven Austbø kom tilbake fra Sandefjord ville han ha nummer 33, men vi skulle ha nummer fra én til 30. I Viking er det kun lærlingene som får høyre nummer. Greien med Iven var at han måtte ha dobbelt tall. 22 ville han ikke ha. 11 fikk han ikke. Da ble han pålagt 30.

Nå står Austbø med nummer én igjen – som står utmerket til hans status.

---

Fakta:

Draktnummer Viking i 2021:

1. Iven Austbø

2. Herman Haugen

3. Viljar Vevatne

4. Tord Salte

5. Henrik Heggheim

6. Runar Hove

7. Fredrik Torsteinbø

8. Joe Bell

9. Kevin Kabran

10. Tommy Høiland

11. Yann-Erik de Lanlay

12. Trym Sølvberg Ur

14. Veton Berisha

15. Johnny Furdal

16. Kristoffer Løkberg

17. Sebastian Sebulonsen

18. Sondre Bjørshol

19. Sondre Auklend

20. Shayne Pattynama

21. Harald Nilsen Tangen

22. Arild Østbø

23. Rolf Daniel Vikstøl

24. Mai Traore

25. Sebastian Sørlie Henriksen

27. Samuel Kari Fridjonsson

33. Vebjørn Hagen

34. Kristoffer Forgaard Paulsen

---

Espen Iversen

Sportsleder i Dagsavisen Rogalands Avis