Viking

- Realistisk sett er dette fort min siste sesong

I fjor høst var en magesyk Johnny Furdal (34) nære på å legge opp. Nå roper magen i stedet på en siste dans.

Stavanger — Kontrastene i 2020 var enorme for midtbanevirtuosen som snart blir 35. I januar var han i sitt livs form fysisk sett. Veteranen, som ble heltidsspiller i godt voksen alder etter suksessovergangen fra Nest/Sotra, hadde tatt enorme steg både på styrke og utholdenhet. Endelig hadde kongen av lavere divisjoner fått grunnlaget for å dominere kamper også på det aller øverste nivået i Norge.

Alt så egentlig bra ut. Da Viking kom i gang med kampene, etter nedstengingen av Norge fra mars, var laget helt ute av form. Furdal spilte mye, men da de mørkeblå fant flyten på sensommeren ble det samtidig full stopp for Furdal. Magen satte ham helt ut. Han kunne ikke trene.

I løpet av høsten erkjenner han glatt at tankene ble stadig mer negative.

– Jeg skal være så ærlig å si at etter at halvt år uten å bli særlig bedre – og spesielt i min alder – så kom det noe kjipe tanker. Jeg var inne på tanken med å bare gi meg. Det skal jeg innrømme. Så er det noen vanvittig fine folk rundt meg i Viking som er greie og støttende. Det betyr mye for at jeg prøver igjen nå, sier Furdal til RA.

– Hva var egentlig galt med magen din? Fant du ut av det?

– Ja, men jeg har ikke lyst til å snakke om det. Spør meg heller den dagen jeg legger opp.

Fungerer igjen

Det som er langt viktigere for alle som er glade i Viking er at ballgeniet igjen er frisk. Bortsett fra en periode ute med en leggskade har Furdal fungert helt fint siden jul nå.

– Det er mye positivt å gripe fatt i. Jeg har fått trent ganske godt.

– Hvor langt unna er du nivået du hadde i oppkjøringen i fjor da du scoret så bra på alle de fysiske testene?

– Det er ikke tvil om at jeg var i mitt livs form fysisk sett på de testene. Du blir i god form av å trene regelmessig med Viking. Dessverre er jeg ikke der igjen per dags dato. Så ærlig må jeg være. Når du ikke kan trene hardt over tid, men mer hakkete, så blir det sånn.

Pandemien har også gitt utfordringer for opptreningen.

– Med korona i spill så har ikke muligheten for å trene inne i gymmen vært like gode. Mye av styrketreningen er blitt gjort utendørs. Det er stor forskjell på å trene med vekter hvor du vet hvor mange kilo du tar kontra å løpe i trapper, bemerker Furdal.

Johnny Furdal

Kondisjonsmessig er det likevel ikke så helt ille.

– Jeg gjorde det bedre på løpstestene til Halvard Øen Grova enn jeg trodde jeg skulle klare i vinter. Samtidig jobbet jeg hardt for å klare dem. Når det er sagt er jeg et stykke unna der jeg ønsker å være. Nå er målet å klare det.

– For deg er den utsatte seriestarten egentlig bare en fordel?

– Det er helt OK for min del at det ble utsatt. Sånn er det også for noen andre av dem som har hatt skader. Så får vi se hva som skjer nå. Nå må vi først og fremst være forsiktige og passe på. Jeg har mine tvil om at dette går i orden alt nå.

Er fort siste året

Furdal er nå inne i sitt siste kontraktsår med Viking. At en 35 år gammel utespiller får forlenget avtalen sin i Viking tilhører sjeldenheten. Samtidig har eventyret om Furdal vært alt annet enn normalt. Selv har han lyst til å spille så lenge som mulig. Spesielt nå som han fungerer fysisk igjen. Samtidig kan man vanskelig kalle ham dum.

– Jeg er fotballidiot og har masse kjærlighet for spillet. Det har jeg alltid hatt. Hadde dette vært opp til meg alene ville jeg spilt lenge. Så er jeg såpass realistisk og oppegående at jeg vet å ikke bruke så mye krefter på dette. Aller først må jeg komme meg i god nok form og finne ut at kroppen fungerer med trening over lengre tid. Klarer jeg resten av sesongen så vet en aldri, sier Furdal – og fortsetter:

– Realistisk sett så tikker det nok mot at dette blir min siste sesong. Så vet en aldri i fotball. Ting snur fort. I fjor gikk jeg til å være i mitt livs form til å ikke kunne løpe. Nå er jeg på vei mot formen igjen.

Furdal er også klar på at han må spille på sine styrker om han skal henge med videre på det øverste nivået.

– Spillestil har mye å si.

– At klubben nå har lagt om til en formasjon hvor rollen som 10-er igjen er i bruk taler vel ikke mot deg?

– Den rollen passer meg egentlig ypperlig. Dessverre er det såpass lenge siden at jeg sist spilte i den at jeg kanskje har glemt det.

Får han sjansen tar han den uansett med begge hender. Furdal har gått fra å omtrent være ferdig som spiller til å få nok en mulighet. At han savner det er ikke noe å lure på.

– Det hadde vært så enormt deilig å få høre brølet fra et fullsatt stadion igjen. Det kicket savner jeg. Det er helt vanvittig. Nå har jeg et håp om å få gjøre det igjen foran fansen og Hordene.

Trenerdrøm

Om det ikke skulle skje er Furdal uansett klar til å starte på neste kapittel av livet. Det blir nok også i fotballen.

– Du ender som trener?

– Ja. Det er planen. Så har jeg fortsatt veldig mye å lære selv om jeg også kan mye. Dette er jeg ydmyk overfor. Vi får se hvor veien videre går.

– Dagens hovedtrenere har ingen assistent nå. Er ikke det et naturlig siktepunkt?

– Alle drømmer om å gå rett inn i en trenerrolle i Viking. Selvsagt. Jeg vil bli best mulig og nå høyest mulig opp som trener. Om det er som manager, assistent eller spillerutvikler vet jeg ikke. Det må vi finne ut.




---





Mer fra Dagsavisen